2020-01-29 12:43

Noutățile alegerilor parlamentare de duminică. Ce trebuie să știți

 |  12:19
Noutățile alegerilor parlamentare de duminică. Ce trebuie să știți

Votul prin corespondență în diaspora, numărătoarea voturilor în secții înregistrată audio-video, un număr mai mic de parlamentari și alegerea pe listă – acestea sunt doar câteva dintre premierele și noutățile scrutinului de duminică din România, organizat după o lege electorală din 2015.

Alegerile de mâine au fost organizate și se desfășoară după o nouă lege electorală, adoptată în 2015, față de scrutinul din 2012, parlamentarii fiind aleși acum pe listă și nu uninominal, metodă folosită ultima dată în 2004.

Noua legislație electorală prevede un număr mai mic de senatori și deputați, față de vechea legislatură. Scăderea a rezultat după ce norma de reprezentare pentru deputați a fost stabilită la 73.000 de locuitori și de 168.000 de locuitori pentru senatori. Astfel, românii aleg, duminică, 326 deputați, dintre care 18 ai minorităților, și 134 de senatori. Viitorul Parlament va număra după alegeri 466 de deputați și senatori, față de 588, câți au fost aleși în 2012.

La alegerile parlamentare din 11 decembrie sunt organizate în străinătate 417 secții de votare, cel mai mare număr de secții organizat vreodată în diaspora, cu 111 mai multe, decât la alegerile parlamentare din anul 2012 și cu 123 mai multe decât la scrutinul pentru alegerile prezidențiale din anul 2014, potrivit declarației purtătorului de cuvânt al MAE Ionuț Vâlcu, potrivit Mediafax.ro.

Cele mai multe secții de votare sunt organizate în Italia, 73, în Spania, 53, în Republica Moldova, 35, SUA, 31, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, 21, în Franța 16, în Germania 15, în Belgia, 9 și în Canada 8.

În localitățile în care la scrutinul din 2014 a fost un flux mare de votanți, au fost înființate mai multe secții de votare, a precizat MAE, făcând trimitere la Chișinău, unde au fost deschise 12 secții de votare, Londra, 8 secții, la Bruxelles, 7 secții, la Paris 6 secții, la Roma și Madrid câte 5 secții.

Alegătorii din dinaspora au la dispoziție și o hartă interactivă pe site-ul MAE pentru a identifica cea mai apropiată secție de votare de reședința sau domicilul din străinătate.

Tot ca o premieră, activitatea în secțiile de votare va fi înregistrată audio-video, neîntrerupt, după ora 21.00 când se închid secțiile și până ce toți membrii acestei părăsesc secția. Înregistrarea va fi făcută cu o tabletă securizată de Serviciul pentru Telecomunicații Speciale(STS), de către un operator de calculator, dintr-un punct fix.

Ca o noutate în istoria alegerilor electorale din România, actualul scrutin este informatizat complet.

"Am dat dispoziție, orice fel de operațiune informatică se jurnalizează, se păstrează atât cât spune legea. Adică dacă este o infracțiune, noi vom păstra aceste jurnalizări până când se stinge efectul infracțiunii, adică nu trei luni, așa e în lege. Din acest punct de vedere, chiar dacă un operator STS, cineva din BEC, ar face vreo operațiune în sistemul informatic, prin care să altereze corectitudinea votului, urmele rămân acolo și sunt la dispozția justiției. Sunt atât de grav ca să înțelegeți că este exclusă orice fel de posibilitate ca în sistemele electronice să fie alterată voința cetățeanului", a mai spus directorul STS.

Față de alegerile din iunie, toate procesele verbale, completate electronic, vor fi publicate automat de sistem, începând cu ora 12.00 noaptea, fără intervenție umană. Totul într-un format pe care partidele și mass-media să îl poată prelua.

De asemenea, la cerere, partidele politice beneficiază de conexiuni speciale de la STS, prin care să-și introducă datele în sistemele proprii de evaluare.

Pentru organizarea în siguranță a scrutinului de duminică au fost mobilizate 45.000 de forțe ale Ministerului Afacerilor Interne(MAI),cele mai multe pentru măsuri de ordine în secțiile de votare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-12-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine