2020-02-24 07:24

O lege discutată de nouă ani în Parlament a ajuns cu dezbaterea la 1932

 |  18:56

Guvernul Boc s-afăcut din nou de râs în Parlamentul României. La o lege fără o miză deosebită,invocând punctul de vedere negativ al Executivului, un secretar de stat dinMinisterul Justiţiei a ajuns să invoce în sens negativ o lege a guvernului PNŢ din 1932 condus de premierul Alexandru Vaida Voevod.

Din dorinţa de a ţinesub lacăt orice, Guvernul Boc, la fel ca şi fostul guvern PSD condus de AdrianNăstase, nu a fost de acord cu retrocedarea de către Arhivele Naţionale a colecţiilorde documente istorice preluate în timpul regimului comunist de la AcademiaRomână. Pentru a împiedica adoptarea unei legi privind retrocedarea respectivelordocumente, reprezentantul Guvernului Boc, secretarul de stat din MinisterulJustiţiei, Alina Bica, a invocat o serie de argumente, unul mai fantezist decâtcelălalt.

Alina Bica: legea comunistă era un copy-paste după o lege din1932

În primă instanţă,pentru a-i convinge pe deputaţi că Arhivele Naţionale nu ar fi preluat abuzivdocumente de la Biblioteca Academiei Române, Alina Bica a invocat caracterullegal al operaţiunii, susţinând că totul s-a făcut în conformitate cu Legea 20din 1972. Această afirmaţie i-a inflamat pe deputaţii Opoziţiei şi pe cei dinUDMR şi de la minorităţi. Aceştia i-au reproşat că apelează la legislaţiacomunistă în susţinerea unui punct de vedere al Guvernului. După ce un deputati-a atras atenţia secretarului de stat din Ministerul Justiţiei, Alina Bica că,de fapt, „comuniştii au comis marile ilegalităţi şi crime prin elaborarea unoracte normative, legi, creând aparenţa de legalitate”, aceasta s-a repliat şi aafirmat cu nonşalanţă că legea comunistă era de fapt o lege similară, “chiar unfel de copy-paste” după legea 40 din 1932. (La vremea respectivă, era în funcţieun guvern ţărănist condus de Alexandru Vaida Voevod – n.a.). Cum aceastăexplicaţie nu a fost acceptată, Alina Bica a scos din mânecă ultimul ei as:“documentele respective datează din secolele 14 şi 15, deci nu puteau fiproduse de Academia Română”. Cu alte cuvinte, Academia nu putea fi proprietararespectivelor documente. Ce a uitat să spună demnitarul de la Ministerul Justiţieii-au reamintit deputaţii: majoritatea documentelor istorice au ajuns laAcademie prin donaţiile făcute de cei în proprietatea cărora se aflau. Cum nu amai avut replică, Alina Bica s-a resemnat şi a renunţat să mai susţină punctulde vedere al Guvernului Boc.

Nici guvernul Năstase nu a iubit această lege

De menţionat căproiectul de lege privind restituirea colecţiilor documentelor istorice, azăcut în Parlament timp de mai mult de 9 ani. Proiectul a fost iniţiat desenatorul PRM Eugen Florescu (culmea, unul dintre propagandiştii regimuluicomunist) şi a fost înregistrat la Senat pe 6 iunie 2001. După numai douăsăptămâni, Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil proiectului, dar guvernulpremierului Adrian Năstase a dat aviz negativ. De pecificat ar fi că în fişaproiectului există doar punctul de vedere negativ al guvernului Năstase.Guvernul Boc nu s-a mai obosit să trimită avizul negativ în scris, în schimb atrimis-o pe Alina Bica să susţină respingerea proiectului. În final, proiectulde lege a fost adoptat cu majoritate de voturi, urmând să fie trimis lapromulgare.

De menţionat căîn Senat proiectul a trecut în decembrie 2009, iar în Camera Deputaţilor,comisia de cultură a adoptat iniţial un raport de respingere, şi, pe 8 martie2010, plenul l-a retrimis la comisie, după ce UDMR a reclamat că preşedintacomisiei, Raluca Turcan a declarat respins proiectul fără a exista însă numărulnecesar de voturi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-02-02Parerea ta...

DETECTIV
30 Sep 2010

SA SE FACA REFERENDUM PENTRU MICSORAREA NUMARULUI DE PARLAMENTARI ACTUALI .PE LITE NOMINALE ! VIZATI DE ESCLUDERE CEI DIN LISTA RUSINII SI CELELALTE SLUGI ALE.....
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine