2020-08-09 12:57

Occidentul nu îşi ascunde dispreţul faţă de Transnistria şi neîncrederea faţă de Rusia

 |  20:25
Occidentul nu îşi ascunde dispreţul faţă de Transnistria şi neîncrederea faţă de Rusia

Ţărileoccidentale tratează problema transnistreană în alb şi negru şi nu îşi ascunddispreţul faţă de regimul de la Tiraspol şi neîncrederea faţă de Rusia,comentează un analist politic rus, care face o comparaţie între această regiuneşi Kosovo, relatează RIA Novosti.

Potrivit luiDmitri Babici, unul dintre motivele eşecului negocierilor privind problematransnistreană este o viziune în alb şi negru pe care o au unii actori dinformatul 5+2 (Republica Moldova, Rusia, Transnistria, Ucraina, Organizaţia deSecuritate şi Cooperare în Europa (OSCE), şi Uniunea Europeană şi Statele Uniteîn calitate de observatori).

"UniuneaEuropeană, Statele Unite şi OSCE nu îşi ascund dispreţul faţă de regimultransnistrean şi neîncrederea faţă de Rusia. Acesta a fost motivul eşecului«planului Kozak» din 2002, de la numele mediatorului rus Dmitri Kozak",consideră Babici.

"Bineînţeles,ar fi greu să califici entitatea creată deliderul transnistrian Igor Smirnov şi susţinătorii săi pe malul stâng alNistrului drept paradis terestru. (...) Este greu să ai o democraţie şi săcreezi o economie transparentă şi eficientă într-o ţară care nu esterecunoscută de nimeni. Stereotipul Transnistriei creat de presa occidentală,acela de «centru de contrabandă şi economie paralelă», ar fi de fapt pertinent,dacă ar fi însoţit de următoarea întrebare: cum se poate supravieţui încontinuare într-o ţară plasată în afara legii ?", apreciază analistul rus.

În 2006,preşedintele moldovean din acea perioadă, Vladimir Voronin, şi preşedinteleucrainean, Viktor Iuşcenko, au instaurat o blocadă economică în regiune, pentrucă mărfurile cu destinaţia Transnistria nu aveau ştampila vămii de la Chişinău."Ar fi foarte interesant de observat care ar fi reacţia ţăriloroccidentale, care le-au susţinut pe cele două ţări, în cazul în care Kosovos-ar vedea constrâns să nu primească decât mărfurile verificate de vama dinBelgrad?", se întreabă analistul rus.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-08-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz