2020-02-23 08:29

Oficial CE: MCV se va încheia când România va îndeplini obiectivele privind corupţia şi reforma sistemului judiciar

 |  08:47
Oficial CE: MCV se va încheia când România va îndeplini obiectivele privind corupţia şi reforma sistemului judiciar

Un oficial al Comisiei Europene (CE) a precizat că MCV se va încheia când vor fi îndeplinite în mod satisfăcător toate obiectivele privind reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei la care s-a angajat statul român.

"Mecanismul de Cooperare şi Verificare se referă la un angajament al statului român de a îndeplini toate obiectivele privind reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei. MCV se va încheia atunci când toate obiectivele vor fi îndeplinite în mod satisfăcător", a precizat un oficial al Comisiei Europene, la solicitarea Mediafax.

Potrivit acestuia, preşedintele Jean-Claude Juncker "a stabilit ca obiectiv oferirea de ajutor pentru îndeplinirea condiţiilor de eliminare a MCV în timpul mandatului său". "Dacă România îşi consolidează rezultatele pozitive recente, asigurând sustenabilitatea şi ireversibilitatea reformelor, acest obiectiv este realizabil", a completat oficialul CE.

Referitor la decizia Camerei Deputaţilor de miercuri de a respinge cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului PSD Ion Ochi, oficialul CE a spus că Comisia Europeană „aşteaptă cu interes aplicarea sustenabilă şi coerentă a recomandărilor" sale.

"Raportul MCV din 2015 a notat faptul că deciziile din Parlament de a permite sau nu procurorilor să-i trateze pe parlamentari ca pe orice alţi cetăţeni par să fie lipsite de criterii obiective", a precizat oficialul Comisiei Europene.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-01Parerea ta...

ANONIM
01 Mai 2015

Reforma sistemului judiciar din Ro a condus la deformare s-au facut STRUCTURI paralele; DIPI cu SRI; DGA cu DNA; JUSTITIE MILITARA (unde salariatii si asa zisii judiciaristi taie frunza la caini risipind fonduri bugetare enorme, in timp ce un procoror sau un judecator civil are sute de dosare in lucru) pe linga cea civila.
PRICEPUTU I
01 Mai 2015

Elaborarea unei Strategii Nationale Anticoruptie trebuie abordata in mod sistemic, incepand cu o analiza diagnostic vis-a-vis de ceea ce s-a intreprins in acest domeniu la nivel national dupa 1989, in baza caruia sa se stabileasca reusitele si nerealizarile. In cazul reusitelor experienta trebuie standardizata si aplicata unitar la nivel national atat in domeniul prevenirii cat si al combaterii coruptiei. Pentru esecuri trebuie identificate cauzele obiective si subiective dupa care stabilite solutii optime de realizare a noilor masuri de natura; legislativa si organizatorica. Una din cauzele subiective este si aceea ca la nivelul anumitor autoritati si institutii ale statului inca se mai face confuzie intre o fapta cu raspundere disciplinara si cea de coruptie in sensul ca in cazul comiterii unei asemenea infractiuni se pot aplica numai masuri administrative sau disciplinare conf. prev. Codului muncii. De asemenea lipsa totala de responsabiltate din partea managementului, institutiilor si autoritatilor publice si private, centrale si locale in abordarea PREVENIRII CORUPTIEI in randul propriilor angajati este o mare realitate “prevenirea lipseste cu desavarsire”. CORUPTIA trebuie abordata simultan atat pentru domeniul public cat si cel privat asa cum se mentioneaza in Conventia penala si cea civila a Consiliului Europei. In elaborarea noii strategii este necesar sa se tina cont de de cele doua forme de manifestare a coruptiei si anume ACTIVA si PASIVA. In noua strategie vectorul principal de PREVENIRE este recomandabil sa aiba consistenta in instruirea tinerilor din scoli si a adultilor care participa la diferite forme de instruire, unde sa fie predate incepand cu gradinita pana la cursurile de masterat notiuni elementare despre, rusine, bunul simt, etica, moralitate, credinta, solidaritate, civism, drept, etc. iar in cadrul organizatiilor publice sa se impuna functionarea ireprosabila a institutiei “AVERTIZORULUI PUBLIC”.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine