Președintele Comisiei speciale a Parlamentului pentru aderarea României la spațiul Schengen, Titus Corlățean, a precizat, la rândul său, că aderarea României la Spațiul Schengen nu trebuie să fie condiționată de realizarea obiectivului privind combaterea corupției.
"Poziția României nu s-a schimbat, este constantă în a face separare între cele două mecanisme care au obiective diferite și sunt în standarde diferite, criterii diferite, respectiv aderarea la Spațiul Schengen cu aquis-ul Schengen. Obiectiv, combaterea corupției, care este mecanism important, nu trebuie să condiționeze primul obiectiv. Putem face orice fel de legătură din rațiuni politice, dar asta nu înseamnă că nu trebuie totuși să aplicăm același standard pentru toți", a afirmat Titus Corlățean, potrivit Agerpres.
Deputatul UDMR Laszlo Borbely a criticat "tărăgănarea deciziei politice" de admitere a României în Spațiul Schengen.
"În momentul de față sunt sceptic că în lunile următoare vor fi schimbări radicale în ceea ce privește atitudinea UE în legătură cu intrarea noastră în Schengen. Fac un apel către toți cei care sunt implicați — domnii ambasadori — să transmită mesajele pe care le-au transmis și până acum, că România este pregătită din toate punctele de vedere să intre în Spațiul Schengen", a susținut deputatul UDMR.
Președintele Comisiei pentru apărare din Senat, Marius Lucian Obreja, a precizat, la rândul său, că „în permanență, de când România și-a manifestat intenția de a adera la Spațiul Schengen, parcursul pentru îndeplinirea procedurilor și condiționalităților a fost mereu pozitiv, existând la nivelul Parlamentului astăzi senzația și credința că noi am făcut, în foarte mare măsură, tot ce a trebuit, calificându-ne pentru aderare”.