2020-04-06 16:10

Oficialii americani sunt la Bucureşti pentru a doua rundă de negocieri pe tema scutului antirachetă

 |  16:30
Oficialii americani sunt la Bucureşti pentru a doua rundă de negocieri pe tema scutului antirachetă

Oficialiai SUA conduşi de Frank Rose, adjunctul subsecretarului de stat pentru Controlularmelor, se află zilele acestea la Bucureşti pentru cea de-a doua rundă denegocieri pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă. Delegaţiaromână, care va fi condusă de Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru Afaceristrategice în Ministerul de Externe,va avea o componenţă interinstituţională.Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, la 4 februarie, propunereapărţii americane privind participarea României la abordarea adaptivă în etape(Phased Adaptive Approach) a sistemului de apărare antirachetă în Europa.Propunerea americană a fost comunicată autorităţilor române cu ocazia viziteila Bucureşti a subsecretarului de stat american Ellen Tauscher. Negocierileîntre România şi SUA au început la 17 iunie. Secretarul de stat pentru Afaceristrategice, Bogdan Aurescu, a declarat că negocierile dintre partea română şicea americană pe tema scutului vor avea loc la interval de două luni şi aprecizat că Bucureştiul s-a pregătit serios, având aproape 20 de reuniuni delucru încele două luni precedente. Cele două delegaţii vor continuanegocierea cadrului juridic care va reglementa cooperarea bilaterală îndomeniul apărării antirachetă. Conform MAE, programul va include şi oîntrevedere între şefii celor două delegaţii, pentru discutarea aspectelor desecuritate de interes reciproc, inclusiv apărarea antirachetă, agenda comună deneproliferare şi teme de actualitate de pe agenda NATO.

"Esteun proces care abia a început. Urmează să discutăm împreună acest calendar denegociere care are mai multe componente - atât cele juridice, cât şi celetehnice. Prin urmare, nu avem un termen-limita fixat pentru finalizarea acestuiproces, doar că dorim să progresăm cât mai rapid", a precizat Aurescu. Racheteleterestre de interceptare SM-3 vor fi operaţionale începând din anul 2015,potrivit planurilor Statelor Unite.

Bulgaria a acceptat să se alăture SUA

Înurmă cu câteva săptămâni, Bulgaria a acceptat să se alăture apărăriiantirachetă a SUA în Europa. Temerile legate de capacităţile Iranului îndomeniul rachetelor au fost cruciale în ceea ce priveşte decizia luată deBulgaria. "Suntem cel mai interesat stat din Europa în stabilirea unuiscut antirachetă, pentru că ne aflăm în cea mai ameninţată regiune-suntem în raza rachetelor balistice, a rachetelor balistice curazămedie", a declarat ministrul apărării bulgare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-08-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine