2020-04-07 17:59

Oficialii de la Sofia susţin că Bulgaria depinde energetic de Rusia

 |  18:21
Oficialii de la Sofia susţin că Bulgaria depinde energetic de Rusia

Ministrulbulgar al energiei, Traicio Traikov, adeclarat că recenta obţinere de către Sofia a unor preţuri mai mici pentrugazul rusesc este importantă, dar nu elimină dependenţa energetică faţă deRusia. Acesta a comentat pe tema negocierilor care au avut loc cu delegaţiarusă condusă de ministrul energiei, Serghei Şmatko,privitoare lalivrările de gaz către Bulgaria şi la proiectul South Stream. Conform declaraţiilor,părţile au ajuns la un acord pentru preţuri mai mici la gaz şi eliminareaintermediarilor şi au semnat foaia de parcurs pentru South Stream. "Ceeace am negociat reprezintă începutul, nu sfârşitul", a spus Traikov,precizând că mai sunt multe de făcut. Rusia şi Bulgaria trebuie să negociezedetaliile exacte ale noilor contracte pentru livrarea gazului până la 30 iunie2011. A fost impus un termen, 10 august, pentru ca partea rusă să trimită unprim proiect Bulgariei. Traikov a adăugat că negocierile au fost "normaleşi raţionale", dar părţile au nevoie de timp pentru a ajungepe unteren comun.

Documentulpentru South Stream a fost semnat la Varna de ministrul bulgar al energiei,Traiccio Traikov, şi de omologul său din Rusia, Serghei Şmatko. De asemenea,primul ministru al Bulgariei, Boiko Borisov, a fost prezent la ceremonie.

Companiamixtă bulgaro-rusă ce se va ocupa de proiect va fi înfiinţată în februarie2011. Segmentul gazoductului South Stream din Bulgaria va costa 835 milioane dedolari. O cantitate de 17 miliarde de metri cubi de gaze, din totalul de 63miliarde de metri cubi de gaze, va fi transportată prin gazoductele existentepe teritoriul Bulgariei. Restul cantităţii va trece prin conducte noi îndirecţia est-vest.

Conductelevor fi construite ca parte a proiectului gazoductului South Stream, iarBulgaria va avea 50% din dreptul de proprietate.

Negocierileprivind preţurile la gaze naturale ruseşti livrate Bulgariei şi despreviitoarea companie mixtă a proiectului South Stream au început vineri.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-05-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine