2020-04-10 00:20

ONU a trecut sub tăcere „ atrocităţile” comise de sovietici şi de forţele americane în Afganistan

 |  18:02

ONU a"trecut în mod voluntar sub tăcere" un raport privind "încălcărimasive ale drepturilor omului în Afganistan, între aprilie 1978 şi decembrie2001", care-i acuză pe "sovietici", "facţiuniislamiste" şi "forţe americane", că au luat parte la acesteatrocităţi, relatează “Le Temps”. Informaţiile apar după publicarea foarteaşteptată a unui raport controversat la ONU, evocând posibilitatea unui"genocid" comis de armata rwandeză în Republica Democratică Congo, lasfârşitul anilor '90. Un alt raport "comandat de Înaltul Comisariat al ONUpentru Drepturile Omului asupra crimelor comise între 1978 şi 2001 înAfganistan a fost în mod deliberat trecut sub tăcere de către ONU, din motivepolitice", scrie cotidianul elveţian, care şi-a procurat o copie dupăacest document de 300 de pagini, într-o anchetă publicată sâmbătă. Purtătorulde cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, pe care AFPa încercat să îl contacteze, nu a fost disponibil.

Raportulinventariază "ororile comise în lunile care au urmat loviturii de statmilitare, din aprilie 1978, dar şi ulterior, în perioada invaziei şi ocupaţieisovietice (1979-1989), în timpul războiului dintre Partidul Democratic alPoporului din Afganistan (PDPA) şi rezistenţa mujahedină, şi până la regimultalibanilor şi îndepărtarea lor de la putere, la sfârşitul lui 2001, de către ocoaliţie condusă de trupele americane". Acesta îi acuză pe"sovietici, şefii comunişti, mujahedini, facţiunile islamiste şi chiarforţele americane" că "au luat parte, în grade diferite, laatrocităţile (torturi, jafuri, execuţii sumare, deţineri arbitrare, masacre decivili, violuri în serie, înrolarea în armată a copiilor) la care au fostsupuşi afganii" în aceşti 23 de ani, potrivit “Le Temps”.

AmericanulBarnett Rubin, unul dintre cei trei redactori ai raportului, a declarat pentrucotidian că ONU a hotărât să nu publice documentul "la cerereapreşedintelui (afgan, Hamid) Karzai (care se află la conducerea Afganistanuluidin decembrie 2001), pentru că acesta menţiona numele unor persoane carecontinuau să facă parte din guvernul afgan". Dar, într-un mesaj trimisAFP, Rubin susţine că raportul conţineamateriale republicate şi nu prezenta "dezvăluiri ce aveau la bazăcercetări noi”, negând că oficialii au ascuns opiniei publice vreun"secret" , ba chiar că documentul a fost disponibil pe internet, fărărestricţii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-06-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine