2020-08-10 12:17

Opoziţia, vlaguită de “putere”

 |  21:00
Opoziţia, vlaguită de “putere”

Rezultatele alegerilor din 9 decembrie au schimbat, odată cu raportul de forţe dintre partide, și “puterile” opoziţiei. Numărul mic de parlamentari ai partidelor din opoziţie nu mai este suficient pentru mai multe din prerogativele permise de Constituţie și de regulamentele celor două camere pe baza unui anumit număr de parlamentari. De asemenea, Opoziţia nu mai poate împiedica în nici un fel “superputerea” USL să adopte, să schimbe sau să elimine orice fel de legislaţie, inclusiv revizuirea Constituţiei.

Dacă vorbim despre plenul celor două camere ale Parlamentului, “gigantul” USL are 67,17%, dintre membrii legislativului reunit. Următorul “clasat”, PDL (ARD) are doar 13,6%, iar PP-DD și mai puține, 11,56%.

Adio moţiuni

Acestea fiind procentele, Opoziția nu va mai putea nici măcar să inițieze o moțiune de cenzură împotriva Guvernului dacă acesta nu își face treaba. Conform Constituției, articolul 113, alineatul 2, o moțiune de cenzură poate fi inițiată “de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor”. Cu alte cuvinte, procentul necesar (25%) ar putea fi adunat dacă se aliază ARD (adică PDL și cu cei câțiva care vin de la Forţa Civică sau PNȚCD) cu PP-DD. Dar dacă grupul PP-DD se destramă, nu va mai fi posibilă nici o moțiune de cenzură.

“Surorile” mai mici ale moțiunii de cenzură, moțiunile simple sunt și ele în aceeași situație, la Senat, unde e nevoie de un sfert de membri care să inițieze o astfel de poziție față de activitatea Guvernului, privind un aspect de politică internă sau externă. Parlamentarii ARD sunt tot 13,6%, iar cei ai PP-DD reprezintă 11,9%. La Camera Deputaților este o limită mai relaxată, respectiv este nevoie de doar 50 de deputați pentru a depune o moțiune simplă la adresa Guvernului.

Revizuirea, floare la ureche

În fine, una dintre marile ținte ale noii puteri este aceea de a revizui Constituția. Acest lucru este posibil doar cu votul a două treimi din parlamentarii plenului reunit al celor două camere. Chiar dacă USL nu mai atrage nici un reprezentant al PP-DD și nici nu se aliază cu UDMR, poate să adopte orice modificare a Constituției fără prea mare efort. Opoziția nu poate decât să asiste neputincioasă. Cu atât mai mult în cazul legilor organice, care pot fi aprobate prin votul majorității parlamentarilor, atât în Senat, cât și în Camera Deputaților. Cu alte cuvinte, USL trebuie doar să se prezinte la Parlament și să voteze pentru.

Majoritatea tuturor posibilităţilor

Prin lege organică se pot legifera multe dintre subiectele fierbinți pentru USL și nu doar reglementări legate de suspendarea lui Băsescu. Printre acestea se numără: regimul incompatibilităților parlamentarilor și ale altor demnitari; sistemul electoral; organizarea referendumului; funcționarea și organizarea Avocatului Poporului și Curții Constituționale; organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instanţelor judecătoreşti, a Ministerului Public şi a Curţii de Conturi;  organizarea administrativ-teritoriale; organizarea posturilor publice de televiziune și radio.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639585-11-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz