2020-04-03 08:46

Orban vrea să controleze presa maghiară

 |  19:06
Orban vrea să controleze presa maghiară

Premierul decentru-dreapta, Viktor Orbanm are de gând să controleze presa şi să transformemass-media în presă de partid, un fenomen care nu s-a mai întâlnit în EuropaCentrală de la căderea comunismului, scrie cotidianul “The Washington Post”într-un editorial publicat luni.

Când a maifost prim-ministru (1998-2002), Viktor Orban a devenit persona non grata laWashington, în ciuda faptul că ţara sa era membră NATO. Administraţia luiGeorge W. Bush a fost ofensată de obiceiul lui Orban de a curta extrema-dreaptăa Ungariei, care încă îmbrăţişează naţionalismul în stilul anilor 1930 şiantisemitismul, reaminteşte “The Washington Post”.

Îndepărtatde la putere prin alegerile din 2002, Orban şi-a petrecut opt ani în opoziţie,dar la ultimele alegeri, din aprilie, a obţinut o victorie categorică, care i-aadus partidului său majoritate de două treimi în Parlament, suficientă pentru aguverna fără ajutorul extremei-drepte. Mulţi ungari s-au gândit că Orban îşi vatempera politicile care în trecut au dat naştere la controverse. Până acum, nua făcut-o, conchide sec cotidianul american.

Printreprimele acte ale noului guvern al lui Orban a fost o lege prin care li segarantează paşapoarte etnicilor maghiari din alte ţări - o măsură ţintindminorităţile maghiare din Slovacia, România şi Serbia. Dat fiind că primeledouă sunt membre ale Uniunii Europene, iar a treia este candidată, pare să nufi fost mare nevoie de o asemenea măsură. Dar domnul Orban, din nou,îicurteazăpe cei din ţara sa care niciodată nu au acceptat Tratatulde la Trianon din 1920, care a redus teritoriul Ungariei la graniţele dinprezent.

Măsura cuacordarea paşapoartelor poate fi considerată simbolică. Dar o a doua iniţiativămajoră a noului guvern - o încercare de a impune un nou control asupra presei -nu este deloc aşa, notează “The Washington Post”.

În primăfază, Orban şi-a folositputernica majoritate parlamentară pentru arenunţa la prevederea constituţională care urmărea să prevină"monopolurile de informaţie". Partidul său a introdus apoi opropunere legislativă, care urmează să fie votată luna aceasta, prin care vorfi comasate câteva autorităţi care în prezent supervizează canalele publice deteleviziune şi radio, urmând să fie creat un puternic consiliu media care săstabilească reglementări în domeniul public dar şi în cel privat. Preşedinteleacestui consiliu va fi numit de Orban iar alţi membri vor fi numiţi de partidulaflat la conducere. Efectul, spune liderul opoziţiei socialiste, este să"transforme mass-media publice în media de partid", un fenomen carenu s-a mai întâlnit în Europa Centerală de la căderea comunismului, notează “TheWashington Post”.

O a douamăsură care priveşte media şi care va fi luată în toamnă este de natură sătulbure şi mai mult, scrie cotidianul american. Se referă la extindereareglementărilor guvernamentale referitoare lainstituţiile private dinprint şi chiar la bloggeri şi va deschide calea către controlul conţinutului şiînregimentarea instituţiilor de presă la politicile guvernamentale, considerăpublicaţia americană.

Obiecţiiputernice faţă de aceste proiecte legislative din partea grupurilorinternaţionale pentru libertatea presei, precum şi din parteajurnaliştilormaghiari, au determinat guvernul să amâne acţiuneaînParlament, mai scrie „The Washington Post”. Dar unii observatoriungari cred că Orban aşteaptă doar retragerea, în august, a preşedinteluiLaszlo Solyom, care va fi înlocuit de unul dintre aliaţii naţionalişti aipremierului.

Mareavictorie electorală a lui Orban i-a dat o neobişnuit de mare autoritate într-odemocraţie parlamentară. În cel mai bun caz, s-ar putea folosi de ea pentru apromova reformele economice de care Ungaria are nevoie pentru a-şi reveni dineconomia bolnavă cronic. În schimb,dacă vacauta să slăbeascăinstituţiile democratice, nu se va asigura decât defaptul că va deveni,din nou, un paria al capitalelor occidentale, conchide “The Washington Post”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-06-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine