2020-04-10 06:43

OUG privind alegerile parlamentare ANTICIPATE. Prevederile sunt în avantajul cetățenilor

 |  10:34
OUG privind alegerile parlamentare ANTICIPATE. Prevederile sunt în avantajul cetățenilor

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență privind organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen. Aceasta prevede, printre altele, posibilitatea votării la orice secție, indiferent de domiciliu, dar și dublarea numărului de parlamentari în Diaspora.

”Vorbim despre extinderea prevederilor care au fost benefice şi s-au dovedit a fi în avantajul cetăţenilor care au dorit să voteze la alegerile prezidenţiale, respectiv prin trei zile de vot în diaspora şi de asemenea posibilitatea de a vota la orice secţie de votare pentru a încuraja participarea la vot a cetăţenilor români”, a spus, la finalul şedinţei, Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, informează News.ro.

Potrivit acestuia, a fost dublat numărul parlamentarilor pentru diaspora  - fiind patru senatori şi opt deputaţi.

”Necesitatea adoptării acestui act normativ este legată de faptul că, în eventualitatea unei situaţii de organizare a alegerilor parlamentare înainte de termen, în momentul de faţă, există un vid legislativ care trebuia reglementat. Sunt contradicţii, sau termene necorelate între prevederile constituţionale în această privinţă şi prevederile din legislaţia electorală. Constituţia prevede un termen de trei luni de zile pentru organizarea alegerilor parlamentare, după dezvoltarea Parlamentului, în timp ce legislaţia electorală prevede un termen de minim 90 de zile pentru organizarea acestor alegeri. Termenul stabilit prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă este de 50 de zile pentru anunţarea datei alegerilor parlamentare, după dizolvarea Parlamentului, iar acest anunţ poate fi făcut în termen de 5 zile de la dizolvarea Parlamentului”, a mai spus Dancă.

Potrivit acestuia, în OUG au fost incluse alte norme tehnice privind componenţa birourilor electorale şi componenţa acestora.

Întrebat despre votul pe liste suplimentare, indiferent de Domiciliu, dancă a spus: ”Este o normă pe care noi o considerăm normală, pentru că toate acuzaţiile care au fost aduse în spaţiul public legate de turism electoral şi aşa mai departe sunt pur şi simplu bazaconii. Din moment ce avem sistemul electronic pentru prevenirea votului multiplu, care s-a dovedit că este un instrument eficient, aceste suspiciuni nu au niciun teme real”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine