2020-08-12 12:35

OUG privind reforma în sănătate. Ministerul Sănătății vine cu lămuriri: Pacienții nu vor plăti nimic dacă vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat

 |  10:22
OUG privind reforma în sănătate. Ministerul Sănătății vine cu lămuriri: Pacienții nu vor plăti nimic dacă vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat

Pacienţii nu vor plăti nimic dacă vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat iar numărul vieţilor salvate va fi în creştere, precizează Ministerul Sănătăţii, referitor la OUG privind reforma în sănătate adoptată marți seară de Guvern

„Prin modificările aprobate marți, pacienții nu vor plăti nimic dacă vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat iar numărul vieților salvate va fi în creștere. Nu se privatizează niciun serviciu medical! Modificarile dau șansa pacienților în stare critică să beneficieze mai repede de intervențiile de care au nevoie în cel mai apropiat spital, fie că e de stat sau privat!”, conform comunicatului ministerului.

Infarctul miocardic acut și accidentul vascular sunt bolile care generează o mortalitate mare în România, arată MS, iar cauza este lipsa centrelor de cardiologie intervențională și de stroke.

„Spitalele private au fost incluse în programele naţionale de sănătate gestionate de CNAS, încă din 2014. Modificarea actuală este o actualizare a legislației din 2014 în care era lăsat în suspans această formulare ambiguă: când sunt excedate anumite capacităţi de primire pot fi accesate de către pacienți anumite servicii, lucru absolut neclar şi greu de interpretat. Mai mult, se dă posibilitatea ca spitalele de stat care au această capacitate să trateze pacienții critici cu infarct miocardic, accident cerebral, etc”, arată sursa menționată.

onform oficialilor MS, prin măsura legislativă va crește numărul unităților sanitare în care se rezolvă astfel de cazuri, pacientul doar beneficiază de tratament și nu plătește nimic.

„În cazul spitalelor private, pacienții nu vor plăti nimic în plus. În cazul pacienților aflați în stare critică (infarct miocardic, AVC, etc), prin modificarile aduse astăzi se deschide pacienților accesul și la alte spitale de stat decât până acum dar și private care pot opera aceste programe. De exemplu, programul de infarct miocardic acut, care va permite mai multor centre să-l opereze, creând accesibilitatea pacienților și reducând timpul din momentul stabilirii diagnosticului și rezolvarea intervențională. Acest lucru va conduce la salvarea mai multor vieți”, subliniază MS.

În acest context, ministerul oferă și un exemplu în acest sens.

„De exemplu, un pacient cu infarct miocardic acut din Craiova, să ne amintim de cazul vedetei tv Busu, nu va mai trebui transportat la București pentru a fi preluat de un mare spital din Capitală, deja supraaglomerat, ci va putea fi rezolvat la centrul de cardiologie din Craiova”, conform MS.

A doua modificare importantă, arată sursa citată, este pentru Programul Național de Oncologie. Mecanismul este asemănător, iar noutatea o constituie crearea unui subprogram, cel de chirurgie oncologică. Acest proiect face parte din strategia de a combate cancerul în România, o strategie pe patru piloni și pune accent pe depistarea precoce a cancerului.

„La fel pentru un bolnav de cancer se vor face servicii integrate în care sunt prinse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenții chirurgicale. Și pentru acești pacienți, Ministerul Sănătății deschide posibilitatea de a opta între spitalul de stat și cel privat”, anunță Ministerul.

MS arată că mai sunt și alte prevederi ale Ordonanței, care nu au fost discutate în spațiu public, dar care sunt importante, respectiv:

- Ordonanța va da startul, în anul 2020, derulării programului național pentru persoanele cu afecțiuni din spectrul autist, precum și faptul că în cadrul unor programe naționale de sănătate curative, vor fi acordate în premieră, conform recomandărilor comisiei europene, servicii integrate (pot cuprinde, după caz, medicamente, servicii de logopedie, consultații psihologice, investigații paraclinice, logoped, etc.), această modificare legislativă este absolut necesară.

„- O altă modificare a Legii 95, propusă prin ordonanță este corectarea unei nedreptăți care li se făcea pacientelor cu vârsta de peste 18 ani, care deși beneficiau de decontare din fondul de sănătate pentru reconstrucție mamară prin endoprotezare, în cazul intervențiilor chirurgicale oncologice. Până acum pacientele trebuiau să scoată bani din buzunar pentru intervenția chirurgicală de simetrizare a glandei mamare. Acum nu mai este nevoie, iar contravaloare intervenției va fi decondată de CNAS și va avea un impact pozitiv asupra calității vieții, dar mai ales a reinserției sociale.

- Deasemenea, o altă prevedere importantă pe care această Ordonanță de modificare a Legii 95 o are, se referă la persoanele care au lucrat în străinătate și au cotizat la bugetul asigurărilor de sănătate a altui stat mebru din UE. Acestora li se vor asimila perioada de cotizare de acolo și în sistemul de asigurare românesc. Iată o măsură concretă pentru a aduce medicii din diaspora acasă! (aici să nu fie interpretat că ministrul o face pentru el…poate e mai bine sa fie spusă de medici din diaspora asta)

- O altă modificare vizează durata de acordare a concediilor și a indemnizației pentru incapacitatea temporare de muncă în cazul unor boli cu caracter special. De exemplu, pentru tuberculoză, concediu se dă din prima pe toată perioada de tratament, până la vindecare. Nu mai trebuie să vină pacientul lunar, la medicul specilalist pentru prelungire. Pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de CNAS, perioada de reavizare a a concediului va fi de un an, în intervalul ultimelor doi ani și un an și sase luni pentru SIDA și neoplazii, tot în același interval de timp.

- Nu au fost neglijați nici personalul militar în activitate, polițiști și funcționari publici cu statut special, care vor beneficia de indemnizații de asigurări de sănătate si de posibilitatea de a-și lua concediul medical, pentru îngrijire copil bolnav”, conform MS.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz