2020-02-23 04:28

Parlamentari-ziariştii aruncă proiectul lui Prigoană la gunoi

 |  16:37
Parlamentari-ziariştii aruncă proiectul lui Prigoană la gunoi

Parlamentarii care anterior au profesat ca ziarişti nusunt de acord cu proiectul deputatului Silviu Prigoană de a trece presatipărită şi online sub reglementările CNA. Ei spun că măsurile sunt absurde şică presa nu are nevoie de control suplimentar, din moment ce ea este dejaautoreglementată. Ziariştii politicieni susţin că nu vor sprijini iniţiativalui Prigoană atunci când va veni vorba de un vot.

Adriana Săftoiu, CarmenMoldovan şi Sever Voinescu sunt ziarişti de profesie care acum suntparlamentari. Fie că au fost aleşi pe liste PNL, PDL sau PSD, ei se opunproiectului lui Silviu Prigoană de a trece presa scrisă sub incidenţaConsiliului Naţional al Audiovizualului. Argumentele lor pentru un “nu luiPrigoană”: presa are deja o autoreglementare, cumpărătorul decide dacăachiziţionează sau nu un ziar, iar presa nu face parte din audiovizual.

Adriana Săftoiu,fost ziarist, momentan deputat PNL, ne spune că nu e de acord cu ideea dereglementare a presei scrise. Motivaţia sa: presa se autoreglementează. „Caprincipiu, nu sunt de acord! Poate că sunt şi sentimentalistă acum, dar nu credcă e cazul ca presa să fie reglementată de CNA. Sunt de acord că presa e înacest moment într-o evidentă degradare informaţională, dar de aici şi până aintra sub controlul CNA e cale lungă. În primul rând că presa esteautoreglementată, există Clubul Român de Presă, iar în al doilea rând, existeu, cumpărătorul, care nu achiziţionez un ziar dacă nu îmi place”, ne-adeclarat deputata. Adriana Săftoiu a fost jurnalist între anii 1993 şi 1998 laAgenţia de Presă Rompres, iar apoi la Mediafax.

Carmen Moldovan,deputat PSD şi totodată fost ziarist, declară ferm că proiectul lui Prigoană eabsurd şi că i se va împotrivi, din moment ce ea s-a autodeclarat deja osusţinătoare a libertăţii presei. „Nu susţin acestproiect. Eu mă lupt pentru libertatea presei, care e considerată acum ovulnerabilitate a siguranţei naţionale, iar Prigoană vrea să controleze presa.E o idee absurdă!”, ne-a declarat Carmen Moldovan. Ea afirmă că Silviu Prigoanăi-a prezentat proiectul iniţial ca pe o iniţiativă venită în sprijinullibertăţii presei, dar că, până la urmă, nu se ştie cum, el s-a transformat într-omăsură de control al mass-media. „E absurd, vă daţi seama! Silviu a venit lamine şi mi-a prezentat ideea în termeni pozitivi, cum că ar trebui să vină însprijinul libertăţii presei. Şi, până la urmă, a ieşit ce a ieşit”, spuneMoldovan. Carmen Moldovan a fost redactor la Jurnalul Naţional între 1993 şi 1995şi reporter al Antenei 1 între 1995 şi 1997.

Deputatul PDL Sever Voinescu, şi el fost ziarist, a evitat un răspuns, pe motiv că nu acitit textul iniţiativei lui Prigoană. A făcut, totuşi, o remarcă uşor ironicăatunci când i-am explicat că proiectul vizează trecerea presei scrise subincidenţa Consiliului Naţional al Audiovizualului: „Înseamnă că în acest caz numai e un consiliul al audiovizualului, ci e al altceva. Nu sunt în ţară,lasaţi-mă, vă rog, să mă uit pe acel text înainte de a avea un punct devedere”, ne-a spus pedelistul. Sever Voinescu a profesat ca jurnalist lapublicaţiile „Cotidianul” şi „Dilema Veche”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-06-27

Mai multe imagini:
Parlamentari-ziariştii aruncă proiectul lui Prigoană la gunoi
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine