2019-08-25 16:35

Parlamentarii PSD şi PNL vor ca Mihai Busuioc să decidă singur la Curtea de Conturi

 |  00:54
Parlamentarii PSD şi PNL vor ca Mihai Busuioc să decidă singur la  Curtea de Conturi

Deputaţii au modificat recent legea de funcţionare a Curţii de Conturi - iar Senatul urmează să fie cameră decizională -, adoptând un proiect iniţiat de senatorul Daniel Zamfir şi susţinut de 30 de parlamentari PNL şi PSD.

Proiectul prevede, printre altele, că instituția nu se va mai putea pronunţa asupra oportunităţii unor decizii luate de autorităţi, ci doar va verifica modul în care sunt administrate şi cheltuite fondurile publice. Cei care promvează proiectul de lege susţin că acest fapt vine în mod evident în sprijinul activităţii primăriilor, deoarece Curtea de Conturi nu se va mai exprima referitor la oportunitatea investiţiilor, această atribuţie revenind doar în sarcina autorităţilor locale. O altă noutate a propunerii legislative este că prejudiciul trebuie menţionat ca fiind ”cert şi ilicit”, nu ”estimat”, aşa cum se întâmplă în legea aflată în vigoare. De asemenea, deputaţii PSD susţin că autoritatea contractantă nu trebuie să răspundă dacă statul român, prin Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), consideră procedura de achiziţie ca fiind corectă, evitându-se eventualele contestaţii înaintate de Curtea de Conturi după câţiva ani de la efectuarea respectivelor operaţiuni. Proiectul a fost criticat de parlamentarii USR, care au avertizat că după adoptarea acestui proiect, Curtea de Conturi nu va putea să mai investigheze achiziţii publice şi va fi obligată să ia de bune deciziile ANAP, o instituţie care este subordonată Guvernului. Camera Deputaţilor a fost primă cameră sesizată, for decizional fiind Senatul.

Potrivit informaţiilor noastre, unul dintre amendamente, care va fi introdus la Senat, va genera un mare scandal pentru că vizează restrângerea atribuţiilor consillierilor de conturi şi acordarea de puteri totale preşedintelui Curţii de Conturi a României (CCR). Astfel, se doreşte ca rapoartele realizate de către auditorii de conturi să nu mai fi aprobate de către consilierii de conturi în plenul CCR, ci doar de către preşedinte, şi, astfel, votul consilierilor rămâne doar unul consultativ. Practic, preşedintele CCR, Mihai Busuioc, suţinut şi promovat de către Liviu Dragnea, va fi cel care va legea, iar consilierii de conturi vor fi doar de decor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-06-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray