2020-08-10 19:50

Parlamentarii si-au votat un buget mai mare cu 30%. NESIMŢIŢII

 |  20:04
Parlamentarii si-au votat un buget mai mare cu 30%. NESIMŢIŢII

Senatorii fac în ciudăcrizei şi Ministerului Finanţelor. Ei s-au hotărât ca la anul să-şi recupereze reducerilesalariale din vara aceasta. Ba mai mult, să-şi cumpere maşini noi. Pentru asta,ei şi-au votat un buget de 128 de milioane de lei, cu 37 de milioane mai multdecât anul acesta.

Senatul şi-a aprobat ieri cu 86 de voturi pentru, douăîmpotrivă şi două abţineri propriul buget pe anul viitor, care este cu aproximativ30% mai mare decât cel de anul acesta şi prevede majorări salariale de 14%. Potrivitsenatorilor, creşterea salariilor vizează recuperareaîncepând cu 2011 aunei părţia banilor pierduţi în urma reducerii salariale cu 25% din varaacestui an, cifra de 14% fiind o estimare a conducerii Senatului, în lipsa uneilegi a salarizării bugetare.

Bugetul total al Senatului a fost anul acesta de 90,546milioane de lei, în timp ce bugetul aprobat pentru anul viitor este de 127,9milioane de lei, ceea ce înseamnă că la anul senatorii vor consuma cu 37,354milioane de lei mai mult decât anul acesta.

Separat de bugetul Senatului, aleşii au mai cerut pentruanul viitor de la bugetul de stat o sumă suplimentară de 26,6 milioane de leipentru a organiza în octombrie 2011 Adunarea parlamentară a NATO.

Banii pentrupersonal, împărţiţi gospodăreşte

Pentrucheltuielile de personal s-au alocat cam aceiaşi bani ca şi anul acesta, 68,425de milioane de lei şi 68 de milioane în prezent. Din acest fond, mai mult dejumătate din bani vor pleca în salarii, circa 37 de milioane lei. Deşi se vorcheltui cam acceaşi bani cu personalul, per total ei au fost însă împărţiţi înalt mod, astfel încât salariile şi indemnizaţiile să poată fi mărite. S-autăiat salariile de merit, sporurile şi primele de anul acesta şi s-au trecut pentruanul viitor ca majorări la salariul de bază. Rezultatul: senatorii şipersonalul instituţiei vor avea salarii mai mari cu 14%. Surprinzător, dinproiectul de buget reiese că în acest an a crescut şi numărul de angajaţi, dela 832, câţi erau anul trecut, la 917 anul acesta, din care 137 sunt senatori.

Lacheltuielile cu bunuri şi servicii Senatul şi-a prevăzut pentru anul viitor35,814 milioane de lei faţă de 20,759 milioane cât au avut pentru anul acesta,adică 15 milioane de lei în plus de tocat. Senatorii au cerut această sumă înplus pe motiv că există restanţe de plată la furnizori, cauzate de fondurileinsuficiente alocate în anul curent. Din banii pentru bunuri şi servicii se vorcheltui 400.000 lei pentru furnituri de birou, 2,305 milioane de lei pentrucarburanţi şi lubrifianţi, 875.000 lei pentru servicii de poştă, telecomunicaţii,radio, tv şi internet, 2,630 milioane lei pentru reparaţii curente. Senatoriivor, de asemenea, ca din banii alocaţi achitiziilor de bunuri şi servicii să-şifacă birouri pentru că nu au unde să-şi pună hainele, bagajul şi calculatoarelecând vin la serviciu.

Fondul pentru deplasăriinterne a fost mărit şi el pentru anul viitor la 12,931 milioane lei faţă de10,4 milioane anul acesta, deci cu 2,5 milioane. Fondul de deplasări externes-a dublat pentru anul viitor, senatorii alocându-şi pentru plimbări în afaraţării 3,678 milioane lei faţă de 1,593 milioane acum, deci mărire de 2 milioanede lei. Cheltuielile cu protocolul sunt anticipate pentru anul viitor la 3,682milioane lei, fondul preşedintelui Senatului fiind de 200.000 lei. Un bugetseparat a fost alcătuit şi pentru activităţi finanţate integral din venituriproprii, acesta fiind de 50.000 de lei.

Maşini noi la tot Senatul

Un capitol special alanului viitor pentru senatori este cel al cheltuielilor de capital care secifrează la 20,635 milioane lei, iar din aceşti bani 11,7 milioane vor fifolosite pentru achiziţionarea de maşini noi şi echipamente. Mai exact, aleşiiau de gând să-şi înlocuiască Loganurile cu Duster majoritatea plângându-se căautoturismele care le-au fost repartizate pentru deplasările în teritoriu sunt “depăşite”şi au foarte mulţi kilometri la bord, chiar dacă nu sunt foarte vechi, iarreparaţiile la ele în acest an le-au făcut pe banii lor.

Buget baban înciuda Ministerului Finanţelor

Măririle desalarii şi îngrăşarea bugetului Senatului a fost făcut fără acordulMinisterului de Finanţe care i-a avertizat pe senatori dinainte că e criză şică nu au voie să depăşească suma de 86,5 milioane de lei. Ministerul FinanţelorPublice a trimis către Senat scrisoarea-cadru în care se arăta clar că limitabugetului lor trebuie să fie cu 4,42% mai puţin decât bugetul pe anul 2010 carea fost de 90.546 lei. Senatorii şi-au motivat lipsa de înfrânare prin aceea căbugetul pentru 2010 este insuficient faţă de nevoile Senatului, astfel încâtlimita impusă de Ministerul Finanţelor nu poate fi respectată.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-07-27Parerea ta...

SILE
03 Noi 2010

Vinovat de asta e cotetul legislativ in care traim. Daca bugetul respectiv ar fi fost conceput impreuna cu bugetul de stat, lucrurile ar fi stat poate altfel.Oricum cine se poarta porceste are toate sansele sa aiba soarta porcului de Ignat. O zi buna!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz