2020-01-27 05:11

Parlamentul a VOTAT înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii! Capital social de 9 MILIARDE de lei

 |  13:56
Parlamentul a VOTAT înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii! Capital social de 9 MILIARDE de lei

Parlamentul a adoptat miercuri, cu 174 de voturi "pentru", 98 de voturi "împotrivă" şi trei abţineri, proiectul de lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) care se va ocupa atât de dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, cât şi de administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit. Potrivit proiectului, din FSDI vor face parte mai multe companii, iar capitalul social va fi de 9 miliarde de lei.

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii are ca scop atât dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participare directă ori prin intermediul altor fonduri de investiţii sau al unor societăţi de investiţii, singur sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea în parteneriate public-private, cât şi administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit.

Potrivit unui amendament al PSD adoptat de Comisia de politică economică, strategia investiţională a FSDI se aprobă de către Guvern şi este corelată cu un set de indicatori de performanţă pe termen scurt, mediu şi lung care vizează, fară a se limita, la următoarele: a) dezvoltarea infrastructurii în România; b) crearea de locuri de muncă; c) stimularea inovaţiei şi a noilor tehnologii; d) creşterea capitalului uman pe termen lung; e) creşterea competitivităţii economiei româneşti.

De asemenea, sunt propuse 33 de companii de stat care vor face parte din Fondul Suveran de Investiţii, printre care: Engie România S.A., Societatea de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice – Elecrtica S.A., E.ON Energie România S.A., OMV Petrom S.A, Telekom România Communication S.A., Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti S.A., Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz S.A. Chimcomplex S.A., Antibiotice S.A., Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridiciat şi Recipientelor sub Presiune S.A., Compania Naţională Loteria Română S.A., IAR S.A. şi Compania Naţională Unifarm S.A.

Potrivit Eurostat, companiile care ar trebui să facă parte din FSDI trebuie să nu fie în insolvenţă. Faţă de forma adoptată de Senat, Comisia de politică economică a Camerei Deputaţilor a introdus în listă încă zece companii care nu produc profit: S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A., Compania Naţională de Căi Ferate C.F. R S.A., Societatea de Radiocomunicaţii S.A., Poşta Română, Aeroportul Timişoara Traian Vuia, Uzina Termoelectrică Midia S.A., Compania Naţională Adinistraţia Canalelor Navigabile S.A. şi Administraţia Porturilor Dunării Fluviale S.A.

Un alt articol spune că "pachetele de acţiuni aduse aport la capitalul social al FSDI în condiţiile prezentei legi se transferă din proprietatea privată a statului român în proprietatea privată a FSDI, acesta putând dispune liber de respectivele acţiuni, în calitate de bunuri proprii".

Totodată, potrivit proiectului de înfiinţare a Fondului, acesta este administrat într-un sistem dualist, de către un Directorat format din şapte membri, sub supravegherea unui Consiliu de Supraveghere format din nouă membri.

În forma adoptată de Senat, capitalul social al FSDI era în valoare de 1,85 de miliarde de lei, iar Comisia economică a decis majorarea capitalului la nouă miliarde de lei.

PNL, USR, PMP şi deputaţii neafiliaţi au anunţat în plen că vor ataca la Curtea Constituţională proiectul.

"PNL va sesiza Curtea Constituţională a României pe Legea prin care astăzi PSD-ALDE au dat cea mai puternică lovitură economiei naţionale româneşti, prin înfiinţarea aşa-zisului Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Este cel mai mare tun care se pregăteşte patrimoniului de stat din ultimii ani!", a transmis prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan.

Deputatul PNL Tinel Gheorghe a solicitat ca proiectul de lege să se întoarcă la Comisie pentru trei-patru ore, dar cererea sa a fost respinsă prin vot. Liberalul a susţinut că amendamentele depuse de PNL nu au fost discutate în Comisie. "Chiar dacă nu le doriţi, le respingeţi în Comisie", a afirmat Tinel.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-06-06Parerea ta...

COADA DRACULUI
06 Iun 2018

PUNE DULAI LUI IN POSTURI BABANE . MAI ARE INCA 2 - 3 MII DE GHERTOI DIRCTORASI GRASI PSD
LEVST.
07 Iun 2018

Dupa dosarul Flota, acest fond va fi cel de al doilea mare tun national, din istoria intregii Romanii...Eu insumi am zis de zeci de ori ca Romania trebuie sa infinteze un Fond de Reconstructie Nationala, INSA NUMAI CU BANI RECUPERATI DE LA MARII DEVALIZATORI, si ar fi un fomd cu- si pe putin- NOUA SUTE MILIARDE lei...Iar schema trebuia sa functioneze in 2 etape, in prima se emite o amnistie generala pentru toti banditii (mari si mici) daca depun la acest fond si peste 90% din cat au acumulat , la zi, iar in stagiul 2 se vor face verificari, cei cae au fost destepti si intelegatori si si-au platit datoria, pot merge mai departe, insa -pentru minim 10 chiar 20 de ani- in nicio functie publica, la stat, iar cei care vor fi dovediti ca au incercat si acum sa insele, sa infunde puscaria pe maximum posibil, DUBLAT, DESIGUR de confiscarea integrala a intregilor averi cat si a celor colaterale aparute si dezvoltate pe banii initiali, devalizati.... Altfel, in aceasta forma, STATUL MAFIOT se intareste, devine suprem si invicibil, alte mii de asociati ai fostei nomenclaturi si securitati, vor fi numiti in toate posturile mari si mici, bine platite SI care vor face imposibila descoperirea imenselor si permanentelor fraude , care vor urma, iar fondul va fi mereu si mereu, realimentat de la bugetul de stat, adica va fi doar o perdea prin care se filtreaza miliarde, in buzunarele MEMBRILOR STATULUI MAFIOT....
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine