2020-08-14 03:57

Parlamentul îi cere demisia lui Băsescu, SRI face lumină: Preşedintele nu a primit informări despre relaţia Bercea Mondial-Mircea Băsescu

 |  21:01
Parlamentul îi cere demisia lui Băsescu, SRI face lumină: Preşedintele nu a primit informări despre relaţia Bercea Mondial-Mircea Băsescu

Arestarea lui Mircea Băsescu a zguduit scena politică implicând şi tragerea la răspundere a serviciilor secrete, în faţa Comisiilor de Control din Parlament, la iniţiativa lui Călin Popescu Tăriceanu. Astfel, după ce preşedintele a declarat că nu a fost informat de SRI cu privire la relaţia dintre fratele său şi Bercea Mondial, directorul SRI a venit şi a confirmat cele spuse de şeful statului. În tot acest timp, conflictul izbucnit a reaprins alte războaie din trecut: după ce Tăriceanu a formulat o declaraţie prin care îi cere demisia de onoare lui Băsescu, Elena Udrea a acţionat. Ea a depus o plângere penală la DNA pe numele lui Tăriceanu, pentru „bileţelul roz” din 2007, în care fostul premier îi cerea lui Băsescu să intervină la Parchet pentru Dinu Patriciu. În replică, Tăriceanu a spus că DNA va trebui să analizeze cazul, după ce anterior susţinuse că, de fapt, pe bileţel scrisese CSM, şi nu Parchet.

Războiul iscat între Băsescu şi cei care îi cer demisia este abia la început, parlamentarii urmând să voteze mâine, în plen, declaraţia propusă de Călin Popescu Tăriceanu, prin care i se cere demisia de onoare lui Traian Băsescu.

Informare separată

Un prim şir al explicaţiilor a fost oferit de George Maior, directorul SRI, care s-a prezentat la Comisia de Control a SRI, unde a declarat că preşedintele a primit informări despre Bercea Mondial, dar nu despre relaţia Bercea Mondial-Mircea Băsescu. „Deci președintele în declarația sa de ieri a avut dreptate când a spus că Serviciul sau serviciile de informații - eu mă refer la Serviciul nostru - nu a abordat această chestiune într-o informare separată. Aceasta este informarea transmisă președintelui României la acea dată cu anumite aspecte ce țin de securitatea națională“, a precizat Maior.

El a mai afirmat că în momentul în care Serviciul, pe baza activităților sale, a trecut la faza de sesizare a organelor de urmărire penală și de cooperare cu acestea în limitele competențelor sale și ale protocoalelor de cooperare cu diverse structuri ale Parchetului, „el (SRI) nu poate transmite beneficiarilor legali informații legate de aspecte ce țin de aceste dosare“, scrie Agerpres. Maior a spus că a existat o informare transmisă președintelui Traian Băsescu, la data de 29 octombrie 2009, cu probleme ce țin de securitatea națională vizavi „de acest clan Bercea Mondial“.

PMP, plângere la DNA

În plus, ca răspuns, Partidul Mişcarea Populară a decis să depună plângere penală la DNA împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru trafic de influenţă în favoarea omului de afaceri Dinu Patriciu, pentru că acesta îi cerea, pe când era prim-ministru, în 2005, printr-un bileţel colorat în roz, preşedintelui Traian Băsescu, să intervină la Parchet în favoarea prietenului său. „Tăriceanu ar trebui să îşi dea de urgenţă demisia din fruntea Senatului. El este ultimul om care ar putea vorbi despre onoare sau justiţie, în condiţiile în care acum nu este decât o marionetă în mâinile lui Dan Voiculescu şi a tuturor celor care au probleme cu legea şi vor să scape nepedepsiţi, după ce au prăduit România. Sunt convinsă că DNA de acum va putea face mult mai multă lumină în acest caz decât Parchetul General de atunci, pe care majoritatea PNL-PSD îl controla”, a scris Udrea pe Facebook.

Tăriceanu se abţine

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, în replică, faptul că singurul lucru pe care doreşte să îl comenteze este că „DNA va putea să analizeze, şi justiţia trebuie să funcţioneze”. “Parcursul normal şi firesc acesta este, am încredere că DNA va proceda conform legii şi mai multe comentarii nu am de făcut pe acest subiect. În momentul când intră justiţia în funcţiune, eu mă abţin să comentez”, a spus Călin Popescu Tăriceanu. Întrebat despre faptul că această plângere vine atât de târziu, fostul premier a replicat că această întrebare trebuie adresată altcuiva. Tăriceanu a comentat şi sintagma „bileţelul roz”. „Cred că e mai puţin specifică bărbaţilor, dar, în fine, acesta este un lucru cu totul secundar”, a spus el. „Un document, în general, când îl transmiţi, îl trimiţi cu o notă de însoţire. Ca să clarificăm lucrurile acestea de la bun început, şi lăsaţi povestea cu bileţelul roz doamnei care se ocupă cu aceste chestiuni”, a spus Tăriceanu.

Ce conţinea bileţelul roz

În 2007, preşedintele Traian Băsescu a prezentat bileţelul ce i-a fost trimis de Tăriceanu la începutul anului 2005, împreună cu materialul Rompetrol.

„1. Dragă Traian, îţi trimit alăturat un document redactat de Petromidia în legătură cu cercetările care au loc. 2. Dacă ai ocazia, să vorbeşti la Parchet despre subiect?“, scria Tăriceanu, care şi semna. Băsescu l-a acuzat la acel moment pe premier că i-a propus un parteneriat cu „oligarhiile“, pe care nu l-a acceptat. Despre existenţa acestui bileţel a vorbit pentru prima dată Elena Udrea, care la acel moment era consilier de stat la Cancelaria preşedintelui.

Procurorii Parchetului ÎCCJ au dispus, în 17 aprilie 2007, neînceperea urmăririi penale faţă de premierul Călin Popescu Tăriceanu şi Elena Udrea, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la favorizarea infractorului, respectiv divulgarea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-25

Mai multe imagini:
Parlamentul îi cere demisia lui Băsescu, SRI face lumină: Preşedintele nu a primit informări despre relaţia Bercea Mondial-Mircea Băsescu
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz