2020-08-07 00:47

UPDATE. Partidele politice, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni

 |  10:23
UPDATE. Partidele politice, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a invitat luni la Palatul Cotroceni partidele politice reprezentate în Parlament, pentru consultări privind legislaţia electorală. De asemenea, printre temele discuţiei se numără şi procedurile parlamentare de încuviințare a cererilor justiției.

UPDATE, ora 14.22 Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, luni, după consultările de la Palatul Cotroceni, că liberalii susţin ca votul în cazul cererilor Justiţiei adresate Parlamentului să se facă la vedere.

Vasile Blaga a precizat, la rândul său, că delegaţia PNL i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că Senatul poate aproba în această săptămână trei dintre legile aflate în pachetul de reformă electorală, respectiv reexaminarea la legea finanţării partidelor, legea alegerilor locale şi legea partidelor politice.

”Senatul poate aproba deja trei legi din acest pachet al legilor electorale. Prima lege este cea a finanţării partidelor şi campaniilor. Am văzut cererea de reeexaminare, i-am transmis preşedintelui punctele noastre de vedere, nu avem observaţii la această serie de puncte prinse în cererea de reexaminare şi ea poate ajunge în plenul Senatului şi miercuri, oricum este vot final", a afirmat Vasile Blaga.

Liberalul a precizat că PNL a transmis toate amendamentele la legea privind alegerile locale, referitor la alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene, adică alegerea în două tururi.

"Aceste amendamente le vom ridica, sigur, în plen, dar o lege mai bună trebuie, şi atunci, dacă va trece varianta cu primar într-un singur tur, asta va fi, o vom accepta, iar dintre două rele - preşedinte de consiliu judeţean într-un tur sau ales dintre consilieri, acceptăm varianta alegerii de către consilierii judeţeni", a explicat Vasile Blaga.

Vicepreşedintele UNPR, Eugen Nicolicea a declarat, luni, după consultările de la Palatul Cotroceni, că partidul din care face parte a propus, în cadrul temei ridicării imunităţii, ca parlamentarului incompatibil să-i înceteze mandatul, fără a mai fi nevoie de un vot în Parlament.

Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul a mai spus, referitor la integritatea şi imunităţile, că UNPR doreşte modificarea statutului deputaţilor şi senatorilor, în sensul în care parlamentarului incompatibil să-i înceteze mandatul, fără vot în Parlament.

"Am stabilit termene clare şi scurte şi sunt adoptate deja în Statutul deputatului şi senatorului, trei zile la comisie, cinci zile la plen, mai puţin neputându-se datorită încălcării drepturilor prevăzute în deciziile Curţii Constituţionale. Cu privire la ridicările de imunităţi, tot noi am propus, şi s-a adoptat deja, modificarea statului în sensul adoptării unei majorităţi mici, majoritatea celor prezenţi, pentru hotărârile în care se ridică imunitatea”, a precizat Eugen Nicolicea.

....................

UPDATE, ora 12.11 Premierul Victor Ponta i-a spus preşedintelui Klaus Iohannis, în cadrul consultărilor, că PNL trebuie să decidă dacă mai vrea revizuirea Constituţiei

"Trebuie luată o decizie politică dacă mai susţin sau nu acest lucru, e important să ştim dacă mai putem face în acest an revizuirea Constituţiei sau dacă este un proiect pe care PNL nu îl mai consideră de actualitate. Din punctul nostru de vedere, ar fi o mare greşeală, pentru că e nevoie de modificări constituţionale", a afirmat Victor Ponta.

Premierul a mai spus că discuţiile privind revizuirea Constituţiei se află deja într-o fază avansată, existând poziţia oficială atât a Comisiei de la Veneţia, cât şi a CCR.

"Mai trebuie practic să facem pasul următor, adică să rămână textele considerate acceptabile de către Comisia de la Veneţia şi Curtea Constituţională şi să trecem prin cele două Camere şi, după aceea, prin referendum", a precizat Victor Ponta.

Premierul a afirmat recent că intenţia PSD-ului este ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să fie organizat până la sfârşitul acestui an.

....................

Administraţia Prezidenţială a anunţat că, discuţiile vizează stadiul legislației electorale, inclusiv cel al reglementărilor necesare asigurării dreptului de vot al românilor care trăiesc în afara granițelor, procedurile parlamentare de încuviințare a cererilor de urmărire penală, reținere, arestare sau percheziție a membrilor Parlamentului, precum și alte teme de interes public.

"Finanțarea partidelor și a campaniilor electorale trebuie să fie corectă și transparentă. Românilor din străinătate trebuie să li se asigure dreptul la vot. Reforma sistemului electoral trebuie să garanteze prezența unor candidați preocupați de buna gestionare a banilor publici și care într-adevăr să-i reprezinte pe cetățeni. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că viitorul Parlament va coopera pe deplin cu justiția. De luni, încep o nouă serie de consultări pe aceste teme cu partidele și formațiunile politice reprezentate în actualul Parlament", a scris preşedintele Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Consultările vor începe la ora 10,00 cu Partidul Social Democrat, urmând ca șeful statului să se întâlnească cu Partidul Național Liberal (ora 11,00), Uniunea Națională pentru Progresul României (ora 12,00), Partidul Conservator (ora 15,00), Uniunea Democrată Maghiară din România (ora 16,00), Grupul parlamentar al minorităților naționale (ora 17,00).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-20Parerea ta...

ANONIM
20 Apr 2015

Parlamentarii romani cei mai multi pot fi comparati cu tot felul de gunoaie umane . Ce sa se inteleaga IOHANNIS cu asemenea facaturi biologice?????????????????????
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz