2020-05-29 04:40

Partidele politice sunt de acord cu pragul minimal de 2% din PIB pentru Armată

 |  18:45
Partidele politice sunt de acord cu pragul minimal de 2% din PIB pentru Armată

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare, pentru încheierea unui acord politic cu scopul asigurării unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale, s-au încheiat conform previziunilor. La Palatul Cotroceni, şeful statului a obținut consensul necesar pentru ca bugetul alocat Apărării să atingă 2% din PIB, dar acest lucru se va întâmpla abia în 2017, iar marți este aşteptată oficializarea şi semnarea acordului.

Conform programului consultărilor, Iohannis a discutat prima oară cu delegaţia PSD, între 10.00 şi 10.30. Din suita social-democraţilor au făcut parte premierul Victor Ponta, Mircea Duşa, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov. La final, reprezentaţii PSD au plecat de la Palatul Cotroceni fără a face declaraţii.

De la 10.45 până la 11.15, la consultări au intrat reprezentanţii PNL, conduşi de copreşedintele Alina Gorghiu, Cătălin Predoiu, Anca Boagiu, Andrei Chiliman, Teodor Atanasiu şi Marian Petrache. La sfârşitul întâlnirii, Alina Gorghiu a apreciat că prin acest acord „România dă un semn de maturitate, dă un semn de responsabilitate, asumându-şi prin consens politic, sper, o promisiune pe care a luat-o în calitate de ţară membră NATO”.

Între 11.30 şi 12.00, preşedintele Iohannis a dialogat cu liderii UNPR, delegaţia fiind condusă de Gabriel Oprea şi compusă din Neculai Onţanu, Ion Toma, Cătălin Cherecheş, Florin Secară şi Liviu Codârlă. După ce a salutat iniţiativa preşedintelui Iohannis, Oprea menţionat că a fost atins şi subiectul legilor „Big Brother” sau al cartelelor pre-pay, în cazul cărora UNPR consideră că este necesară o dezbatere publică.

La 12.15 au fost invitaţi reprezentanţii PC, în fruntea cărora a stat liderul Daniel Constantin, secondat de Vasile Nistor, Bogdan Ciucă, Constantin Popescu Piedone, Damian Florea şi Eugen Durbacă. Conservatorii susţin pactul lui Iohannnis pe bugetul Armatei, dar vor un referendum „pentru a afla opinia poporului cu privire la forma de guvernământ pe care ar trebui să o propunem în viitoarea Constituţie a României”.

Reprezentanţii UDMR au intrat la consultări de la 13.10, grupul fiind condus de Kelemen Hunor, alături de care au stat Laszlo Borbely, Marko Bela şi Mate Andras Levente. Hunor a declarat că Uniunea va semna acest acordul politic propus de Iohannis, pentru că „România are un angajament în Alianţa Nord-Atlantică şi este şi o situaţie geopolitică extrem de interesantă, având o poziţie importantă în regiune, ca furnizor de securitate”.

Penultimii pe lista consultărilor au fost liderii minorităţilor naţionale, reprezentaţi de liderul grupului, Varujan Pambuccian, alături de Aurel Vainer, Nicolae Păun, Niculae Mircovici, Dragoş Gabriel Zisopol şi Miroslav Merka.

De la 14.30 la 15.00 au intrat la discuţii reprezentanţii PP-DD. În fruntea delegaţiei a fost Dan Diaconescu, însoţit de Simona Man, Liviu Neagu, Radu Orzaţă şi Ionel Agrigoroaie. După ce a spus că este de acord cu semnarea acordului propus de Iohannis, Diaconescu a declarat, printre altele, că l-a rugat pe Iohannis ca noul membru al CNA pe care îl va propune să ia măsuri pentru rezolvarea cazului OTV.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine