2020-01-24 13:11

Partidele şi Iohannis, aproape de consens pe votul din Diaspora

 |  21:01
Partidele şi Iohannis, aproape de consens pe votul din Diaspora

Daniel Măgureanu

La cea de-a treia serie de consultări cu partidele, preşedintele Klaus Iohannis a discutat luni despre reforma electorală şi stadiul acestui pachet de legi, despre blocarea cererilor justiţiei de către legislativ şi despre votul în Diaspora, ocazie folosită de premierul Victor Ponta pentru a lăuda modul de lucru al liderului de la Cotroceni. Încă de la început, prim-ministrul a dat dovadă de simţ ascuţit de observaţie şi a ţinut să remarce faptul că, faţă de celelalte consultări, s-a schimbat aşezarea la masa de negocieri, delegaţiile fiind pe partea dreaptă şi reprezentanţii Palatului Cotroceni, pe partea stângă a mesei.

„Voiam să ne aşezăm pe partea cealaltă, în obişnuinţă” (n.r. - pe partea stângă), a afirmat Ponta. „Acum cred că ceva trebuie şi schimbat”, a replicat preşedintele Klaus Iohannis. „Noi suntem de acord cu toate schimbările. Orice schimbare care ne face să uităm de vremurile trecute este binevenită”, a declarat la rândul lui Ponta. Liderul de la Palatul Victoria a mai arătat că este mulţumit de rolul pe care îl joacă actualul preşedinte în comparaţie cu acela avut de Traian Băsescu în mandatele sale de la Cotroceni. „Din punctul de vedere al PSD, ideea de a avea consultări cu preşedintele României, cu partidele parlamentare, pe cele mai importante probleme care ţin de reforma statului este o idee foarte bună. O susţinem şi ne vom prezenta de fiecare dată la consultări cu toate bunele intenţii. Cred că România avea nevoie, după ani de zile în care nu exista nici un fel de dialog, şi de exercitare a rolului constituţional al preşedintelui între puterile statului. Acum intrăm într-o normalitate, o normalitate în care dorim să participăm şi vom coopera”, a spus Ponta.

Altfel, acesta i-a spus lui Iohannis că PNL trebuie să decidă dacă mai vrea revizuirea Constituţiei. „Trebuie luată o decizie politică dacă mai susţin sau nu acest lucru, e important să ştim dacă mai putem face în acest an revizuirea Constituţiei sau dacă este un proiect pe care PNL nu îl mai consideră de actualitate. Din punctul nostru de vedere, ar fi o mare greşeală, pentru că e nevoie de modificări constituţionale”, a spus Ponta după consultări. El a arătat că discuţiile privind revizuirea Constituţiei se află deja într-o fază avansată, existând poziţia oficială atât a Comisiei de la Veneţia, cât şi a Curţii Constituţionale a României. „Mai trebuie practic să facem pasul următor, adică să rămână textele considerate acceptabile de către Comisia de la Veneţia şi Curtea Constituţională şi să trecem prin cele două Camere şi, după aceea, prin referendum”, a adăugat Ponta, care a anunţat recent că intenţia partidului este ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să fie organizat până la sfârşitul acestui an.

Preînscrierea, cu şase luni înainte

După ce săptămâna trecută, Iohannis transmitea pe Facebook faptul că „românilor din străinătate trebuie să li se asigure dreptul la vot” şi că „reforma sistemului electoral trebuie să garanteze prezența unor candidați preocupați de buna gestionare a banilor publici şi care într-adevăr să-i reprezinte pe cetățeni”, subiectul a fost reluat luni.

Consultările au vizat stadiul legislației electorale, inclusiv cel al reglementărilor necesare asigurării dreptului de vot al românilor care trăiesc în afara granițelor.

Despre legea care să favorizeze votul în Diaspora, copreşedintele PNL, Vasile Blaga, a afirmat că acest proiect ar putea fi luat în discuţie săptămâna viitoare în cadrul Comisiei de Cod Electoral. „Noi suntem adepţii votului alternativ, am înţeles că şi PSD. Deci, iată, nu vor fi probleme, dacă doresc cu adevărat acest proiect de lege. Oamenii pot vota ca şi până acum în secţii, dar ca să fie numărul de secţii suficiente, noi dorim ca Autoritatea Electorală Permanentă să organizeze aceste alegeri şi să aibă şi datele necesare, deci preînscrierea celor care doresc să voteze prin corespondenţă cu un timp înainte. Aici, într-adevăr, suntem într-o discuţie constituţională. Pe noi nu ne deranjează şase luni, dar constituţional nu ştim dacă putem declanşa procesul de înscriere mai devreme de declanşarea alegerilor. Dacă se va modifica legea, să fie posibilă preînscrierea celor care doresc să voteze, cu şase luni, nu avem nimic împotrivă”, a afirmat Blaga.

Liberalii cer vot la vedere pe cererile justiţiei

La Cotroceni s-au purtat şi discuţii referitoare la procedurile parlamentare de încuviinţare a cererilor de urmărire penală, reţinere, arestare sau percheziţie a membrilor Parlamentului, subiect la care prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a avut o propunere pentru colegii săi. Acesta a indicat că liberalii susţin ca votul în cazul cererilor justiţiei, adresate Parlamentului, să se facă la vedere şi l-a acuzat pe premierul Ponta că nu a fost prezent, ca deputat, la nici un astfel de vot.

„Poziţia PNL, constantă, este de susţinere a cererilor formulate de justiţie, de exprimare în favoarea acestor solicitări, prin vot deschis. De asemenea, noi susţinem proiectul de lege iniţiat de grupurile parlamentare ale PNL prin care dorim simplificarea procedurilor, reducerea termenelor în Parlament, pentru aprobarea solicitărilor formulate de către Justiţie”, a arătat prim-vicepreşedintele PNL.

Orban a mai declarat că subiectul legii privind pensiile speciale ale parlamentarilor a fost abordat „colateral” şi că liberalii care l-au semnat îşi vor retrage semnăturile, el cerându-i premierului să spună dacă susţine legea: „I-aş solicita preşedintelui PSD, Victor Ponta, să spună simplu, cu «Da» sau «Nu», dacă sprijină proiectul de lege iniţiat de aproape toţi parlamentarii PSD” .

La finalul consultărilor, o intervenţie a avut şi  vicepreşedintele UNPR, Eugen Nicolicea, care a declarat că formaţiunea din care face parte a propus, în cadrul temei ridicării imunităţii, ca parlamentarului incompatibil să-i înceteze mandatul, fără a mai fi nevoie de un vot în Parlament. El a menţionat că, în ceea ce priveşte legile electorale, UNPR sprijină consensul din Parlament şi doreşte să se actualizeze listele electorale din ţară şi din registrul care se va înfiinţa pentru Diasporă.

La rândul său, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat că formaţiunea lui înţelege în mod constructiv partea sa de responsabilitate în ceea ce priveşte consensul naţional, dar aşteaptă şi de la celelalte partide politice să-şi asume această responsabilitate.

„Consensul presupune întotdeauna cooperare şi chiar, uneori, compromisuri atât pentru putere, cât şi pentru opoziţie. Nu există premianţi sau repetenţi când vorbim despre consensul României”, a spus Oprea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine