2020-08-10 19:30

PDL caută soluţii „diplomatice” pentru ieşirea din blocaj. Pleacă Roberta, dacă pleacă şi Geoană

 |  20:10
PDL caută soluţii „diplomatice” pentru ieşirea din blocaj. Pleacă Roberta, dacă pleacă şi Geoană

Scenariu credibil: PDL arsacrifica-o pe Roberta Anastase, dar numai după ce găseşte o modalitateelegantă, să nu pară că dă satisfacţie Opoziţiei. Pentru a nu pierde laimagine, democrat-liberalii ar fi gata să o arunce pe scări pe Roberta, dacă şiPSD îl schimbă pe Geoană de la şefia Senatului.

Democrat-liberalii nu au rezolvatîncă problema deblocării lucrărilor la Camera Deputaţilor şi nici nu seîntrevede vreo ieşire, de aceea, cei mai mulţi dintre ei acceptă ca, la unmoment dat, schimbarea Robertei Anastase din funcţia de preşedinte va fiinevitabilă. Încă susţinută de Traian Băsescu, Anastase va fi sacrificată dacă soluţiacu care PDL a mers ieri-seară la Cotorceni, aceea de a modifica Regulamentul Camereiîn favoarea sa, nu va reuşi. Potrivit unor surse democrat-liberale, problema PDLnu este aceea că nu vor să renunţe la Roberta, ci felul în care o vor facepentru a nu pierde puncte la imagine. Sursele „Puterea” au mai arătat că se cautăsoluţii, „pe la colţuri”, pentru a rezolva această problemă, iar deputaţii PDL s-austrâns deja în grupuri „de lucru”, după ce luni, la şedinţa Biroului Permament Naţional,s-a vorbit „în treacăt” pe subiect. Unii dintre deputaţii democrat-liberali îlvăd deja în scaunul de preşedinte al Camerei Deputaţilor pe Ioan Oltean, alţii,pe Sulfina Barbu. „Problema nu este că nu avem pe cine să punem în loc, şiOltean e bun şi Sulfina e bună, mai avem încă 60 la fel de buni ca ei. Trebuieînsă să găsim o modalitate elegantă de a o schimba pe Roberta. Nu putem sălăsăm impresia că facem ce ne ordonă PSD, iar dacă o schimbăm doar la comandaPSD ar însemna că recunoaştem că Roberta Anastase a furat la vot”, au mai spuspentru „Puterea” sursele citate.

Troc politic de carne vie

Una dintre propunerile făcute afost „o dăm pe Roberta, voi ni-l daţi pe Geoană”. Considerată a fi una dintrecele mai „elegante” soluţii de ieşire din criza PDL s-a gândit să propună PSD-uluisă-l înlocuiască pe Mircea Geoană de la şefia Senatului, iar la schimbul ei ovor înlocui pe Roberta Anastase la Cameră. „Funcţia de la Senat ar rămâne laPSD, să-l pună în locul lui Geoană pe socru, pe soacră, pe cine vor ei, mai vorbimcu liberalii să schimbe şi ei un secretar, ceva, pe la Biroul Permanent şirezolvăm problema diplomatic, mergem pe împrospătarea conducerii Parlamentului,la jumătatea mandatului. Pentru imaginea noastră asta ar fi cea mai bunăsoluţie, iar schimbarea lui Geoană ar însemna bucurie pentru 60% dintre membriPSD”, ne-au mai spus sursele citate, adăugând că soluţia nu a fost aplaudată deprea multă lume. O altă soluţie, tehnică de data aceasta, pe care s-a mers deja,ar fi ca Roberta Anastase să nu conducă şedinţele în care se discută legileimportante, cum este legea bugetului.

Modificări la Regulament

Marţi seară, după cepreşedintele Traian Băsescu a cerut partidelor parlamentare să pună armele încui pentru 45 de zile şi să deblocheze lurările parlamentare pentru a nu ratatranşa de la FMI, mai mulţi PDL-işti au fost chemaţi la Cotroceni. Emil Boc,Adriean Videanu, Vasile Blaga şi Roberta Anastase au discutat cu Băsescu şi aucăutat soluţii de deblocarea a Parlamentului, Opoziţia anunţând că nu are degând să facă pace până nu e schimbată preşedinta Camerei Deputaţilor. Pentru deblocarea Camerei, grupurile parlamentare alePuterii au de gând să modifice Regulamentul astfel încât deciziile în BiroulPermanent să se ia cu majoritatea celor prezenţi la şedinţă şi nu cu majoritatedin totalul membrilor BP, cum este acum. O altă modificară avută în vedere dedemcorat-liberali este aceea că un lider de grup poate solicita apel nominalpentru verificarea cvorumului plenului doardacă va demonstra că are în sală 25% dintre membrii grupului său. O altămodificare prevede că cvorumul este obligatoriu doar la votul final.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz