2020-07-04 02:19

PDL ia măsuri pentru un eventual referendum. Cum se fac legile în România. Studiu de caz

 |  19:27
PDL ia măsuri pentru un eventual referendum. Cum se fac legile în România. Studiu de caz

Guvernul a anunţat că intenţionează să modifice legislaţia electorală, prinintroducerea votului prin corespondenţă pentru românii din afara graniţelor,pentru alegerile prezidenţiale şi pentru referendumuri. Proiectul este în aşafel conceput încât să favorizeze PDL sau pe Traian Băsescu în situaţia unuireferendum.

Proiectul anunţat de Guverneste deja gata, iar autorul este deputatul PDL Raluca Turcan. Conformproiectului, românii din străinătate ar urma să îşi exprime opţiunea pebuletinul de vot pe care îl primesc anterior votării şi pe care îl trimitîntr-un plic ambasadei sau oficiului consular din ţara în care se găsesc. Ceicare urmează să voteze prin corespondenţă trebuie să trimită plicul la ambasadăcu “cel târziu 3 zile înaintea datei scrutinului din ţară”. Numărarea voturilorare loc în incinta ambasadei, după care, în termen de 3 zile după închidereaurnelor în ţară, rezultatul votării, precum şi buletinele de vot sunt trimisela Bucureşti, la Biroul Electoral Central. Există şi posibilitatea ca uniidintre românii din diaspora să voteze direct în ambasadă în ziua scrutinului,caz în care ei trebuie să predea oficialilor buletinul de vot primit. La primavedere, procedura pare a fi în regulă. Dacă ne uităm însă cu atenţie la uneleoperaţii care se derulează în timp, procedura devine suspectă.

Oamenii lui Brânzăîntocmesc listele de alegători

Punctul nevralgic alproiectului îl reprezintă realizarea listelor electorale. Ei bine, acestea vorfi făcute de ambasade şi consulate pe baza declaraţiilor românilor dinstrăinătate. Cum ajung aceste declaraţii la ambasade şi consulate este însăfoarte interesant. Fie direct, fie prin intermediul asociaţiilor românilor dinstrăinătate. Cum aceste asociaţii sunt în marea lor majoritate controlate decătre PDL (cele din Spania şi Portugalia, unde sunt cei mai mulţi români, suntsub directul control al deputatului PDL Wiliam Brânză, cunoscut ca fiind unapropiat al Palatului Cotroceni), există riscul ca pe listele de alegători săfie trecute doar persoanele „sigure” sau, mai rău, pot fi trecute şi persoanefictive. Suspiciuni generează şi faptul că voturile sunt numărate la ambasadesau consulate şi, practic, cei de aici - oamenii guvernului/preşedinţiei - potjongla cu rezultatul în funcţie de necesităţi, ei cunoscând chiar înainte deziua scrutinului ce şi cum s-a votat.

CristianPârvulescu: voturile ar trebui numărate în ţară

PolitologulCristian Pârvulescu susţine că introducerea votului prin corespondenţă estebinevenită, dar are o serie de obiecţii. “Nu înţeleg de ce nu se introduce votul prin corespondenţă şi pentru româniidin ţară. Faptul că în străinătate se va vota cu câteva zile înainte nu este o problemă.Şi în alte state există proceduri similare, în funcţie de fus orar, în primulrând. Nu mi se pare normal însă ca numărarea voturilor să fie făcută laambasade şi consulate. Se ştie, nu toate partidele au posibilitatea fizică de atrimite observatori în străinătate. Pot exista suspiciuni privind numărareavoturilor în ambasade. Ar fi normal ca plicurile cu buletinele de vot să fietrimise direct la Bucureşti. În ceea ce priveşte alcătuirea listelor electoraleprin intermediul asociaţiilor românilor din străinătate, nu mi se pare înregulă. Aceste asociaţii nu pot fi parteneri ai statului, nu pot avea înprocedura electorală vreo calitate oficială. Listele electorale trebuie făcuteîn baza documentelor autorităţilor locale prin care se atestă rezidenţa într-o ţară”,spune Pârvulescu.

S-ar putea să avem sistemul german la parlamentare

O modificare a sistemului electoral - cel privindalegerile parlamentare - se află şi pe agenda partidelor politice. PSD intenţioneazăsă propună pentru alegerile parlamentare un sistem mixt: vot uninominalcombinat cu vot pe listă, o variantă apropiată de sistemul utilizat înGermania. În proiectul pe care PSD urmează să îl prezinte într-un viitorapropiat în Parlament, 50% din senatori şi deputaţi se aleg în colegii, 50% pelistă. Sistemul este însă destul de complicat. În colegii, mandatul se atribuiecâştigătorului scrutinului (se organizează un singur tur de scrutin), iar de pelista naţională se califică pentru Parlament, fiecare partid politic va avea unnumăr de senatori şi deputaţi în funcţie de diferenţa de procente rămasă de lacolegii. Concret, dacă un partid politic obţine în colegii 40% din voturileelectoratului, iar câştigătorii de colegii din partidul respectiv însumează25%, de pe lista naţională vor intra în parlament un număr de candidaţi aferenţicelor 15% rămase nefructificate. Surse din PNL susţin că deşi nu s-a discutatnimic oficial în ceea ce priveşte legislaţia electorală, ar fi de acord cusistemul propus de PSD. De la PDL nimeni nu vorbeşte nimic despre legislaţiaelectorală. „Cred că se aşteaptă alegerile locale şi, în funcţie de rezultate,vor stabilii tehnicienii noştri ce variantă de lege vor promova”, ne-a declarato sursă din principalul partid de guvernământ.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-05-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz