2020-07-04 15:45

PDL îşi aduce aminte de referendumul lui Băsescu doar în campanie. Mincinoşii

 |  20:28
PDL îşi aduce aminte de referendumul lui Băsescu doar în campanie. Mincinoşii

Partidul de suflet al lui Traian Băsescu reia dinianuarie tema Parlamentului unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.Uitat prin sertarele PDL în ultimul an, rezultatul de la referendumul din 2009va face parte şi din campania pentru alegerea noii şefii ademocrat-liberalilor.

Urmaşii luiBăsesecu în PDL nu au mai scos anul acesta nici un cuvinţel despre reducereanumărului de parlamentari la 300 şi despre Parlamentul unicameral. S-au făcutcă uită rezultatul de la referendumul din 2009, când populaţia a decis că vreaun parlament cu o singură cameră, care să cuprindă nu mai mult de 300 de aleşi.Amnezia pedelistă a atras speculaţiile că de fapt democrat-liberalii nici nu-şimai doresc să aplice voinţa poporului exprimată la referendum. În replică,democrat-liberalii se apără, spunând că perioada politică tulbure nu le-a maipermis să se ocupe de modificarea Constituţiei. De la anul, promit ei, se pundin nou pe treabă.

Cu unicameralul în campanie

Surse din PDL audeclarat pentru ziarul „Puterea“ că tema unicameralului va fi din nou abordatăde la începutul anului viitor. „A fost o perioadă politică tulbure, agitată. Amavut discuţii atât la Guvern, cât şi la Cotroceni, şi am convenit ca dinianuarie să ne apucăm din nou de treabă”, au declarat pentru „Puterea“ surselecitate.

Temaunicameralului se va afla de altfel şi pe agenda bătăliei pentru conducereapartidului, eveniment ce va avea loc în aprilie 2010. Sever Voinescu, care şi-aanunţat deja intenţiile de a candida pentru o funcţie de conducere în PDL,spune că în mod cert subiectul va fi abordat în bătălia internă pentru şefiaPDL. „Din punctul meu de vedere, este obligatoriu ca aceia care vor candida lafuncţiile de conducere a partidului să aibă ca obiective Parlamentul unicameralşi reducerea numărului de parlamentari. Eu mă aştept ca aceia care vin în faţapartidului pentru a solicita funcţii de conducere să promoveze un program decentru-dreapta, program de modernizare a statului prin reducerea sa şi,implicit, prin modificarea Constituţiei, aşa cum a fost ea votată lareferendum”, a declarat Sever Voinescu pentru „Puterea“.

Comisia-fantomă pentru modificarea Constituţiei

Acuzele că PDL artărăgăna reducerea numărului de parlamentari şi trecerea la unicameral auapărut şi din cauză că în Parlament nu s-au mai făcut demersuri în acest sens. Conformlegilor româneşti, pentru trecerea la un Parlament unicameral este nevoie derevizuirea Constituţiei. Primul pas pe care îl făcuse PDL în rescrierea LegiiFundamentale a fost înfiinţarea unei comisii parlamentare comune a Senatului şiCamerei Deputaţilor pentru Revizuirea Constituţiei. Înfiinţată cu tam-tam înaprilie anul acesta, comisia nu a lucrat până acum. Nici măcar nu s-a întrunitniciodată. „Eu ştiu despre această comisie tot atât cât ştiţi şidumneavoastră”, afirmă penelistul Tudor Chiuariu, membru al Comisiei.„Referendumul acela şi apoi înfiinţarea Comisiei pentru Revizuirea Constituţieia fost o chestie propagandistică a domnului Băsescu. Nu s-a întrunit niciodatăpentru că preşedintele ei, domnul Daniel Buda, nu a convocat-o niciodată.Neîntrunindu-se niciodată, nu a avut cum să îşi stabilească un regulamentintern de funcţionare. Neavând acest regulament, singura modalitate de întrunire a sa este dacă o convoacăpreşedintele comisiei”, a declarat Chiuariu ziarului nostru.

Contactat dereporterii „Puterea“, preşedintele Comisiei, pedelistul Daniel Buda susţine cănu a convocat-o niciodată până acum din cauză că nu e gata proiectul de lege alGuvernului. „Aşteptăm proiectul de lege al Guvernului pentru modificareaConstituţiei. Din cauză că până acum nu am avut acest proiect, nu am avutobiectul muncii. După ce va fi finalizat proiectul Guvernului se va întrunicomisia”. Buda se apără şi spune că partidul său susţine în continuaremodificarea Legii Fundamentale.Nueste adevărat că PDL nu-şi mai doreşte revizuirea Constituţiei. Ceea ce PDLdoreşte să modifice sunt, evident, cerinţele votate de populaţie la referendum.Şi mai sunt de clarificat şi raporturile dintre instituţiile statului, eupersonal, mi-aş dori acest lucru, în special dintre Parlament şi CurteaConstituţională”, afirmă Daniel Buda.

Simulare: Câţi parlamentari ar pierde PDL?

Dacă s-ar reducenumărul de parlamentari la 300, iar PDL ar obţine la vot scorul cu care estecreditat acum în sondaje pierderea printre aleşii democrat-liberali ar fi substanţială.Cele mai recente sondaje, îi plasează pe democrat-liberali pe la 14% înintenţia de vot. Dacă vor obţine şi la vot acelaşi procent, ei ar mai rămâne cupuţin peste 40 de parlamentari, dintre cei 174 cât sunt în prezent.

Consens greu de obţinut

ConformConstituţiei în vigoare, modificarea Legii Fundamentale este un proces careimplică voinţa politică a peste două treimi din parlamentari. Din acest motiv,senatorul PSD Dan Şova, membru şi el în Comisia pentru Revizuirea Constituţiei,este sceptic că Legea Fundamentală va putea fi revizuită. „Eu, personal, nucred că în următorii 10 ani Constituţia va fi modificată. Singurul moment cânds-a reuşit modificarea Constituţiei la noi a fost înainte de aderarea laUniunea Europeană. Tratatul de aderare impunea statelor candidate modificăriale constituţiilor lor înainte de aderare. Deci, dacă voiam să aderăm, trebuiasă ne modificăm Constituţia înainte. Aderarea la UE a fost cauza care a produsatunci o voinţă politică comună. Acum nu mai e cazul de aşa ceva. Partideleparlamentare nu vor ajunge la un consens şi din acest motiv, revizuirea Constituţieiva eşua”, a declarat Dan Şova pentru „Puterea”.

Ce spune legea?

Articolul 150

(1) RevizuireaConstituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunereaGuvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor,precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

Articolul 151

(1) Proiectul saupropunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cuo majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

(3) Revizuirea estedefinitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zilede la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-05-24Parerea ta...

ZIGZAG
29 Noi 2010

asa si?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz