2020-05-31 20:50

Pe picior de război după 60 de ani de armistiţiu tensionat. Schimburile de focuri violente între Coreea de Nord şi Coreea de Sud alertează mediile internaţionale

 |  17:17
Pe picior de război după 60 de ani de armistiţiu tensionat. Schimburile de focuri violente între Coreea de Nord şi Coreea de Sud alertează mediile internaţionale

Coreea de Nord alansat un atac asupra unei insule locuite sud-coreene, provocând doi morţi şi celpuţin 18 răniţi şi o escaladare atensiunilor din regiune, ceea ce îngrijorează la maxim mediile internaţionale.

Atacula declanşat tiruri de ripostă din partea Seulului şi plasarea în stare dealertă maximă a forţelor sud-coreene. Cel puţin 200 de obuze de artilerienord-coreene au lovit insula sud-coreeană locuită Yeonpyeong şi au incendiatzeci de case. Un martor a declarat pentru un post sud-coreean de televiziune căîntre 60 şi 70 de case sunt în flăcări, dar deocamdată nu este foarte clar ceobiective au fost lovite. Imaginile transmise arată coloane grele de fum carecresc în intensitate. De altfel, corespondenţii de la faţa locului relatează căschimburile intermitente de focuri de armă continuă.

Coreeade Nord a acuzat că vecinul din sud a fost primul care a tras, lansând zeci deobuze în schimbul de focuri dintre cele două state şi a ameninţat că vacontinua să ţină piept, dacă Seulul încalcă suveranitatea apelor saleteritoriale. În replică, Seulul a promis "represalii" în cazul unornoi provocări din partea Phenianului, după bombardarea insulei, şi că va sesizaONU. Guvernul de la Seul se află într-o reuniune de urgenţă, organizată într-uncentru de control subteran aflat sub sediul preşedinţiei.

Mediileintrenaţionale au condamnat atacul care a vizat insula sud-coreeană şi au cerutîncetarea imediată a acţiunilor beligerante, existând temeri puternice cuprivire la izbucnirea unui conflictdeschis. China a exprimat o poziţie neutră, susţinând că cele două părţitrebuie să facă eforturi pentru a menţine pacea în zona. Fără sprijinul Chinei, nici o cerere de acţiune împotrivaCoreei de Nord nu va fi posibilă în Consiliul de Securitate al ONU. (China esteuna dintre cele cinci naţiuni care deţin puterea de veto în Consiliu.) Potrivitunei surse diplomatice franceze, o reuniune urgentă aConsiliului de Securitate al ONU este "în curs" de organizare.

InsulaYeonpyeong este situată chiar la sud de linia de frontieră decretată deNaţiunile Unite după Războiul din Coreea (1950-1953), dar ea se situează lanord de linia de demarcaţie revendicată de Phenian. Incidente navale grave s-auprodus în această zonă în 1999, 2002 şi în noiembrie 2009. Războiul coreean a început acum 60 de ani, pe 25 iunie1950, şi încă nu s-a încheiat. Chiar dacăîncetarea focului a avut loc în 1953, Coreea de Nord şi Coreea de Sud aurămas de atunci într-o stare tensionată de armistiţiu. Escaladarea tensiunilor arfi o catastrofă pentru Coreea de Sud şi regiunea înconjurătoare, potrivitanaliştilor. Ei sunt de părere că incidentul poate fi o oportunitate de areangaja Coreea de Nord în discuţii la scară pentru a promova securitatea şicooperarea economică cu vecinii săi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine