2020-02-19 19:19

Pesediştii lui Ponta au inventat fotbalul ecologic

 |  19:35
Pesediştii lui Ponta au inventat fotbalul ecologic

Victor Ponta a devenit în mod spectaculos preşedintelePSD. La candidatura din februarie, Ponta a venit cu un teanc de pagini pline cumăsuri pentru modernizarea partidului. Printre ele, constituirea unei structuriecologiste în cadrul partidului. La mai bine de jumătate de an de când e Pontalider suprem, ecologismul la pesedişti e încă în ceaţă. Social-democraţiirecunosc că nu s-au prea omorât cu dragostea pentru natură până acum.

Pesediştii au fost în Delta Dunării weekendul trecut,unde au pus ţara la cale, iar Adrian Năstase s-a fotografiat împreună cu oştiucă. Victor Ponta susţine că el s-a dus în Deltă la o acţiune ecologistă atineretului social-democrat. Nicolae Bănicioiu, şeful TSD, confirmă prezenţalui Ponta la Sulina, printre tinerii cu aspiraţii ecologiste. Însă primul lucrucare îi vine în minte despre ce a făcut Ponta acolo este că „a jucat fotbal peplajă”.

Ecologismul la PSD, unmic fotbal pe plajă

Bănicioiu ne povesteşte cum a fost la acţiunea deecologizare. Deputatul se laudă cu un „real succes”. „Au venit 900 de membri aiTSD şi am instalat 300 de corturi pe plajă”, susţine el. Îi cerem detalii. Orfi adunat gunoaie şi sticle aruncate? Nu se avântă să ne povestească înprofunzime, ne zice doar că „au repus plaja în circuitul turistic”. Gândindu-necă o acţiune de ecologizare trebuie promovată, pentru a fi învăţat tot românulsă păstreze curăţenia în natură, îl întrebăm pe Bănicioiu de ce nu au anunţatdeplasarea la Sulina. „Aaa, păi, nu am vrut să facem tam-tam, că nu a fostnimic politic la mijloc”, ne răspunde el. „Sâmbătă a venit şi preşedintele(Victor Ponta, n.red.) şi a jucat un fotbal pe plajă”, spune mulţumitBănicioiu. Suntem curioşi: o fi pus şi Ponta umărul la treabă sau s-a mulţumitdoar cu meciul? „Aaaaa, păi, a stat toată ziua, nu doar la fotbal. Fotbalul adurat doar jumătate de oră”, completează el.

Îi amintim lui Bănicioiu de promisiunile lui Ponta dinfebruarie, când spunea că îşi doreşte crearea unei structuri ecologisteseparate în partid şi îl întrebăm ce mai ştie de ea. Răspunsul lui: „De acumîncolo, partidul se va ocupa şi de acţiuni ecologiste. Păi, ecologiştii sunt înPSD de multă vreme. De când era domnul Ponta la TSD avem acţiuni”, ţine el săreamintească.

Alegerile pun în pericol natura

Radu Moldovan, purtătorul de cuvânt al partidului,recunoaşte că nu prea s-a mai făcut ecologism în PSD în ultima vreme. El puneasta pe seama timpului ocupat de alegerile electorale. Scuza lui e, totuşi,puţin credibilă. De când a devenit Ponta preşedinte al PSD şi a promis creareaverzilor, nu au mai fost alegeri. „Noi avem în cadrul partidului un forum alecologiştilor. Aşa cum există şi liga seniorilor, a muncitorilor şi aagricultorilor. Din păcate, această structură nu prea a mai funcţionat înultima vreme, din cauza activităţilor electorale. Va trebui să o reactivăm”,ne-a declarat Moldovan.

Ecologia în politică - sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire

Remus Cernea, preşedintele Partidului Verde, ia puţinpeste picior activitatea ecologistă a partidelor mari de la noi. „E sublimă,dar lipseşte cu desăvârşire”, spune el cu vădită ironie. „Nu am informaţiidespre vreo acţiune ecologistă a PSD weekendul trecut. E posibil să fi fostaşa. Nu ne-a solicitat nici un partid mare sprijinul în acţiuni ecologiste pânăacum”, declară Cernea. „Peste tot în lume sunt partide verzi. La ora actuală,sunt în 20 de parlamente ale lumii partide ecologiste naţionale. Faptul că eleexistă, înseamnă că e o necesitate. Toate partidele mari din lume, fie căvorbim de formaţiuni liberale, social-democrate, populare, sau conservatoare auşi componenta ecologistă. Însă nu au exploatat-o. Aşa se explică, de altfel,prezenţa partidelor verzi în parlamentele din alte ţări. Eu am convingerea căpână în 2012 şi noi vom avea în Parlament o formaţiune verde”, se arată elîncrezător.

Viziunea lui Ponta despre verdele pesedist

În februarie, Victor Ponta avea planuri măreţe în ceea cepriveşte direcţia ecologistă în care se va dezvolta partidul său. Iată ce scriaPonta acum câteva luni de zile: „Construirea, în cadrul partidului, a uneistructuri ecologiste (similare TSD, Organizaţiei de Femei şi celei de Seniori)care să dezvolte mesajul PSD în această direcţie. Acceptarea, chiar încurajareaşi sprijinirea TSD şi a Organizaţiei Ecologiste de a promova idei şi forme deacţiune chiar mai evoluat-radicale (gen Brigăzi Verzi) faţă de linia oficiala apartidului, în scopul testării acestora ca efect politic şi social şi însuşiriilor ulterioare”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-10-17

Mai multe imagini:
Pesediştii lui Ponta au inventat fotbalul ecologic
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine