2020-03-30 17:22

Pilele care te menţin la Palatul Victoria

 |  19:44
Pilele care te menţin la Palatul Victoria

Deşi guvernanţii ne-au dat asigurări că în ministere vor rămâne doarsecretarii de stat foarte buni în meserie, partidele din arcul guvernamental aunegociat la sânge, politic, pentru a-şi păstra protejaţii.

La o atentă analiză îşi poţi da seama că doar doi dintre cei 32 desecretari de stat rămaşi după “marea restructurare” şi-au păstrat funcţiile pemerit. Este vorba de Doru Romulus Costea de la Ministerul Afacerilor Externe şiGheorghe Gherghina de la Ministerul de Finanţe care, deşi partidele deguvernare s-au schimbat ei au rămas neclintiţi fără a deveni protejaţii cuiva. Pentruceilalţi a contat mai mult ce nume grele din PDL, UNPR şi UDMR i-a susţinut,fie că a fost vorba de Vasile Blaga, Elena Udrea sau Gabriel Oprea. Nici TraianBăsescu nu şi-a uitat preferaţii.

La Ministerul Administraţiei şi Internelor au rămas secretarii de stat MihaiCapră, Gheorghe Emacu şi Dan Fătuloiu. Primul provine din Galaţiul lideruluideputaţilor PDL Mircea Toader care este şi un apropiat al preşedintelui TraianBăsescu. Capră a fost prefect de Galaţi şi a fost susţinut şi de ministrulVasile Blaga, care l-a lăudat că a fost cel mai bun prefect din ţară. GheorgheEmacu, general în rezervă, a fost susţinut de liderul UNPR, Gabriel Oprea. Legăturiledintre Emacu şi Oprea au devenit strânse încă din 2003 când Oprea era prefectulCapitalei, iar Emacu lucra în Primăria Capitalei. Dan Fătuloiu este pupilulpreşedintelui Băsescu. Printre alte funcţii importante a deţinut-o pe aceea deşef al Poliţiei Capitalei, de unde a fost demis la doar două luni după ce a fostinstalat. Motivul: nu a reuşit să stârpească fenomenul infracţional.

La Finanţe, tinerei cu bani

La Ministerul de Finanţe au rămas Gheorghe Gherghina, Bogdan Drăgoi şiAlexandru Nazare. Primul are o carieră impresionantă în minister. Gherghina lucreazăîn minister din mandatul PSD, unde a venit ca specialist apolitic. Tot aşa afost moştenit şi de PDL. Nu acelaşi lucru se poate spune despre ceilalţi doi. BogdanDrăgoi este susţinut de ministrul economiei, Adriean Videanu. Alexandru Nazare,la fel de tânăr ca şi Drăgoi, a fost angajat în luna aprilie în Ministerul deFinanţe fără a avea studii economice, fiind absolvent de SNSPA. Este susţinutde Anca Boagiu şi a fost sponsor în campanii electorale al PDL. Se spune despreel că a fost recompensat cu această funcţie, pentru că i-a cedat locul de pelistele la alegerile europarlamentare Elenei Băsescu.

Oamenii de casă ai lui Falcă şi Paszkany

La Ministerul Economiei au rămas doi piloşi. Karoly Borbely este susţinutde UDMR Hunedoara. A fost între 2007-2008 ministru al comunicaţiilor. El a fostpropulsat în politică de actualul europarlamentar Iuliu Winkler. Celălaltsecretar de stat este Claudiu Stafie, om de afaceri de la Piatra Neamţ,susţinut de Gheorghe Ştefan-Pinalti. La Ministerul de Externe a rămas BogdanAurescu, susţinut de preşedintele Băsescu. În perioada 2003-2004 a deţinut, în cadrulMAE, funcţia de Agent Guvernamental pentru Curtea Europeană a DrepturilorOmului. Începând din septembrie 2004, Aurescu a fost Agentul României pentruCurtea Internaţională de Justiţie, coordonând activitatea echipei care areprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională deJustiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră. A mai rămas, de asemenea,Anton Niculescu susţinut de UDMR. A fostvicepreşedinte executiv al UDMR, consilier al preşedintelui UDMR, expertparlamentar în Senat. A mai rămas şi Doru Romulus Costea care şi-a făcut ocarieră în minister fără a fi membru în vreun partid, este apolitic şi provinedin sistemul diplomatic. La Ministerul Transporturilor a rămas Eusebiu Pistru,apropiat al primarului Aradului, Gheorghe Falcă. Celălalt secretar de statnerestructurat, Constantin Dascălu, provine de la Clujul lui Emil Boc. A maifost secretar de stat la Transporturi pe vremea ministrului PD Gheorghe Dobre.S-a spus despre el că este unul dintre oamenii de casă ai controversatuluiafacerist Arpad Paszkany la firma căruia a fost angajat.

La Ministerul Mediului a rămas Cristian Apostol, fost director în cadrulRomsilva. A pledat pentru el Gheorghe Flutur.

Elena Udrea nu şi-a uitat favoriţii

La Ministerul Dezvoltării, Elena Udrea şi l-a păstrat pe RăzvanMurgeanu. Acesta a fost viceprimar al Capitalei şi este un vechi membru de bazăal PDL Bucureşti. A mai rămas Ioan Andreica, pentru care a pus obrazul Ioan Oltean,liderul PDL Bistriţa. La Ministerul Muncii a rămas pe funcţie Nicolae Ivăşchescu,membru PDL Bucureşti, susţinut de filiera Udrea. Deşi nu are experienţă înadministraţie publică l-a recomandat faptul că este verişorul administratoruluipieţei Drumul Taberei, propulsat de primarul sectorului 6 Cristian Poteraş şisponsor generos al partidului. Celălalt secretar de stat care a rămas esteValentin Mocanu, susţinut de fostul ministru al muncii, Marian Sârbu, acummembru UNPR.

La Ministerul Educaţiei a bătut cu pumnul în masă UDMR pentru a-lmenţine pe Gheorghe Andrei Kiraly şi Mircea Miclea pentru Oana Badea. Badea nue susţinută doar de Mircea Miclea, care a numit-o purtător de cuvânt laMinisterul Educaţiei pe vremea când era ministru. Ea a fost remarcată şi de MirceaHava şi Traian Băsescu. La Ministerul Agriculturii a rămas Adrian Rădulescu,susţinut de Cotroceni. El a fost director de cabinet al lui Dacian Cioloş, estesusţinut şi de Băsescu.

La Ministerul Justiţiei au rămas protejatele ministrului Cătălin Predoiu,care sunt ca şi el, teoretic, apolitice. Alina Mihaela Bica a fost procuror laDIICOT şi a instrumentat dosarele RAFO şi Rompetrol. Al doilea secretar de stateste Lidia Barac, fost preşedinte al Curţii de Apel Timisoara. Lidia Barac este doctorîn drept şi profesor universitar, în perioada 1992-2007 activând în cadrulUniversităţii „Tibiscus” Timişoara - Facultatea de Drept şi AdministraţiePublică.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-05-27

Mai multe imagini:
Pilele care te menţin la Palatul Victoria
zoom
Pilele care te menţin la Palatul Victoria
zoom
Pilele care te menţin la Palatul Victoria
zoom

Parerea ta...

MILYCA
19 Iul 2010

Ce articole stereotipe, ce conexiuni aberante, parca toti au facut scoala cu securistul Sorin Rosca Stanescu. Nu pot scrie un articol daca nu se leaga de Basescu sau de Udrea. Cum poti pune pe acelas nivel un ministru serios ca Udrea cu un excroc ca Dan Diaconescu care fura zilnic din painea romanilor prin SMS-uri
OANAB
19 Iul 2010

d-na Udrea ajuta tara, ajuta sinistratii si tot este atacata....asa-i la romani, sa fie namol aruncat in oamenii buni si integrii.....ce locuitori slabi de inger avem...avem nevoie de mai multi oameni ca d-na Udrea ca sa ajungem o tara civilizata
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine