2020-01-26 16:08

PNL: Rectificarea bugetară nu este constituţională

 |  21:01
PNL: Rectificarea bugetară nu este constituţională

Daniel Măgureanu

PNL a solicitat Guvernului să îşi întrerupă vacanţa pentru a se întruni de urgenţă într-o nouă şedinţă la finalul căreia să corecteze rectificarea bugetară, astfel încât aceasta să fie constituţională. Liberalii au argumentat de ce consideră că Ordonanţa simplă privind rectificarea bugetară, publicată în Monitorul Oficial, contravine prevederilor Constituţiei.

Conform unui comunicat de presă citat de Mediafax, reprezentanţii PNL consideră că „Guvernul încalcă Constituţia prin faptul că face o derogare de la o lege organică, printr-un act normativ cu caracter ordinar, cum este cazul ordonanţei simple, iar legea fundamentală interzice Guvernului, prin articolul 115, să emită ordonanţe în domenii care fac obiectul legilor organice”. Liberalii mai susţin că Ordonanţa simplă privind rectificarea bugetară introduce derogări de la rigorile stabilite de Legea finanţelor publice, precum şi de la alte acte normative. Liberalii au mai explicat că orice derogare de la o lege organică, cum este Legea finanţelor publice, trebuie să se facă printr-o „lege de nivel cel puţin egal cu cel al reglementării de bază”, potrivit Curţii Constituţionale. „PSD doreşte să realoce fonduri de investiţii către cheltuieli care pot fi uşor redirecţionate pe criterii politice. Este vorba de investiţii în maşini, mobilier sau dotări în loc de investiţii în proiecte majore, care sunt astfel abandonate”, au mai precizat liberalii.

A doua rectificare, în octombrie

Declaraţiile PNL vin în contextul în care ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat recent că a doua rectificare bugetară din acest an va avea loc la finalul lunii octombrie. Decizia a fost luată în urma unei analize preliminare a modului în care ordonatorii de credite au cheltuit banii alocați. „În octombrie, la a doua rectificare, vom face o analiză să vedem cum au fost cheltuite sumele alocate la această rectificare. Dacă nu s-au cheltuit, vom proceda la fel: să alocăm sumele în zonele de interes în economie, să se cheltuiască eficient”, a declarat Teodorovici în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul Finanțelor Publice a mai precizat că la actuala rectificare bugetară nu au fost realizate alocări artificiale, necorelate cu necesitățile. Totodată, Teodorovici a reamintit că actuala rectificare bugetară este una pozitivă, ce nu afectează ținta de deficit de 1,86% din PIB pentru 2015. Ministrul a mai arătat că rectificarea bugetară a fost discutată și cu reprezentanții instituțiilor financiare internaționale, iar în urma dialogurilor a reieşit faptul că aprecierea acestora a fost pozitivă. Pentru a fi şi mai convingător, Teodorovici a precizat că și Consiliul Fiscal a apreciat că menținerea cotei de deficit pentru acest an este una fezabilă.

Toate aceste declaraţii au fost acordate în contextul în care Guvernul a aprobat la 28 iulie prima rectificare bugetară pe anul în curs, în forma propusă de Ministerul de Finanțe. Conform proiectului de rectificare bugetară postat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, Executivul a luat în calcul o creștere economică de 3,3% anul acesta, în creștere de la 2,5%, cât se estima la elaborarea bugetului de stat pe anul 2015.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine