2020-07-08 02:35

PNL va depune moţiunea de cenzură. Deşi calculul matematic îi dezavantajează, liberalii trec la atac pe 5 iunie

 |  18:28
PNL va depune moţiunea de cenzură. Deşi calculul matematic îi dezavantajează, liberalii trec la atac pe 5 iunie

Daniel Măgureanu

Ziua de vineri, 5 iunie, va fi ziua unei mari încercări politice pentru PNL, când va depune moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta. Totuși, liberalii sunt conştienţi că din punct de vedere matematic, calculul voturilor parlamentarilor care ar putea susține demersul lor îi dezavantajează. Până atunci, liderii de grup ai PNL din cele două camere vor discuta despre acest document şi cu parlamentarii din celelalte partide, conform anunţului făcut marți de purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe.

„Până joi liderii noștri vor prezenta moțiunea de cenzură și vor avansa proiectul de text propus de către PNL tuturor celorlalte grupuri din Parlamentul României, pentru a ajunge la o moțiune susținută de un număr cât mai mare de parlamentari și pentru a asigura succesul acestui demers”, a spus Stroe după ședința comisiei de unificare a PNL. În opinia acestuia, tema moțiunii este „una vitală pentru democrația românească și vine să sancționeze comportamentul abuziv al actualei puteri în legătură cu blocarea exercitării unui drept elementar în legătură cu democrația în această țară - dreptul la vot”. „Ne bazăm pe buna-credință și deschiderea oricărui parlamentar la o dezbatere reală. Calculul matematic efectiv al structurilor grupurilor parlamentare ne dezavantajează. În schimb, în condițiile în care oricine ar manifesta disponibilitate, înțelegere și participare la această dezbatere credem că putem lua mult mai multe voturi decât calculul aritmetic”, a susținut liberalul.

Guvernul fără direcţie şi viziune

La acest subiect s-a referit şi copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, care este de părere că România are nevoie de o guvernare liberală. „România e guvernată de pe o zi pe alta și nu de azi, de ieri. Sub PSD guvernarea nu a arătat nicicând mai rău. Astăzi, în Parlament, PSD încearcă să ne convingă că în România lucrurile merg bine, în realitate însă nu are nici viziune, nici direcție. O guvernare implicată și cu viziune are întotdeauna răspunsuri la problemele din educație și din sănătate. O guvernare preocupată de viitor sprijină mereu familia, copiii, tinerii, iar o guvernare inteligentă susține permanent mediul privat și încurajează inițiativa. România are nevoie de o astfel de guvernare, are nevoie de o guvernare liberală”, a precizat Gorghiu, într-un mesaj postat marți pe Facebook.

La rândul său, prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a confirmat că liberalii depun moţiunea de cenzură la 5 iunie şi că dezbaterea va fi probabil în două săptămâni. „Depunerea va fi pe 5 iunie, cel mai probabil Birourile Permanente reunite, care trebuie să decidă calendarul moţiunii de cenzură se vor întruni luni, pe opt iunie şi atunci o să ştim cu precizie când se va citi şi când se va dezbate şi vota. (...) Cel mai probabil, citirea se va face în cursul săptămânii viitoare, cel mai probabil miercuri, iar dezbaterea şi votul moţiunii, săptămâna cealaltă”, a detaliat liderul liberal. Orban a susţinut că „există o deschidere la nivelul parlamentarilor, în special în discuţii individuale, iar în PSD şi în UNPR în mod evident există o stare de nemulţumire profundă faţă de Victor Ponta şi faţă de modul în care funcţionează guvernul”, dar nu ştie dacă această nemulţumire „se va contabiliza” şi în voturi pentru moţiunea de cenzură.

Orban a afirmat că moţiunea de cenzură ar putea avea şi alte subiecte pe lângă cel anunţat, al votului prin corespondenţă, în acest sens iniţiatorii fiind deschişi negocierilor. „Nu este exclus, în cazul în care eventuali parteneri politici doresc să se asocieze acestei moţiuni introducând şi alte teme pentru această moţiune de cenzură, noi suntem deschişi. Oricum, avem un întreg pomelnic de temeiuri care să stea la baza acestei moţiuni de cenzură. Noi am ales votul prin corespondenţă, pentru că l-am considerat cel mai important, pentru că ţine de drepturile fundamentale ale omului”, a mai spus prim-vicepreşedintele PNL la RFI.

Ponta nu crede în reuşita moţiunii

Premierul Victor Ponta a susținut că are îndoieli referitoare la faptul că Opoziția va depune, în data de 5 iunie, moțiunea de cenzură îndreptată împotriva Guvernului pe care îl conduce. „Îmi dă o mare emoție (n.r., moțiunea de cenzură), că 5 iunie e vineri și mi-e că nu o depun. Nu am văzut nimic. Dacă o depun, să o depună. Nu e nimic rău în asta. Moțiunea de cenzură este un instrument al Opoziției. Mai departe însă... Îi tot aud de moțiunea asta din decembrie. Din decembrie tot fac moțiunea asta de cenzură. E ca în «Așteptându-l pe Godot». Să vină odată și pe 5 iunie scăpăm de această grijă”, a declarat Ponta. El a ținut să precizeze că nu consideră că membrii Cabinetului sunt „de neînlocuit”, dar că și-ar dori ca viitorul Guvern al României să nu fie „Guvernul Boc doar fără Boc”. „În 2012, când am candidat în cadrul USL pentru funcția de prim-ministru, m-am gândit că voi fi prim-ministru până la sfârșitul lui 2016. Acum, viața politică întotdeauna este plină de surprize. Eu nu cred că suntem noi de neînlocuit. O să vină și un alt Guvern. (...) Aș vrea ca după Guvernul nostru, în 2016 sau când va fi, să vină un Guvern mai bun. Dacă vine tot guvernul Boc reșapat, înseamnă că nu avem minte, adică să ne întoarcem la ceva ce ne-a fost rău. Să fie ceva mai bun, știți tendința naturală. Ăsta a fost un Guvern care a făcut atât, vine unul mai bun. Ne întoarcem la guvernul Boc doar fără Boc? Sper să nu se întâmple. (...) Poate vine doamna Gorghiu, cine știe”, a mai spus premierul.

Cum poate trece moţiunea

Din numărul total de parlamentari (n.r. - 554), PNL are 174 şi pentru ca moţiunea să treacă este nevoie de 278 de parlamentari. În acest sens, liberalii poartă negocieri cu UDMR, ai cărui reprezentanţi nu sunt foarte încântaţi de tema moţiunii. Dacă UDMR va susţine totuşi măsura împotriva Guvernului, el ar aduce încă 25 de voturi, ceea ce ar înseamna că susţinătorii moţiunii ar ajunge la 199 de voturi. În sprijinul moţiunii ar fi şi membrii PSRO (n.r., grupul lui Mircea Geoană – 12 parlamentari) plus noii lor parteneri PND (n.r., - 14 deputaţi), ceea ce ar însemna 225 de voturi. Ar mai fi de convins 17 deputaţi de la minorităţi şi 14 parlamentari independenţi, ceea ce ar însemna 256 de voturi pentru susţinerea moţiunii. Astfel, PNL ar mai avea nevoie de cel puţin 22 de voturi, care ar putea veni de la UNPR, formaţiune inclusă în negocieri conform unor voci din PNL.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz