2020-02-28 15:08

Politica cuţitelor înfipte în spate. Ce soartă au foştii preşedinţi de partide din România

 |  18:48
Politica cuţitelor înfipte în spate. Ce soartă au foştii preşedinţi de partide din România

Partidelepolitice româneşti, în loc să se modernizeze, fac paşi înapoi. Dacă urmărim cese întâmplă într-un partid după un congres de alegeri, observăm că fanariotismuleste în floare.

“Esteinterzis să interzici! Delictul de opinie nu poate fi sancţionat într-un partiddemocratic şi într-o ţară democrată. Forţa opiniilor dlui Geoană, atâta timpcât dânsul nu mai este parte a conducerii partidului, nu este decât forţa unuiadintre membrii partidului”. Această declaraţie a fost dată marţi presei deeuroparlamentarul PSD, Adrian Severin, el contestând astfel vehement sancţiuneadată de conducerea social-democraţilor împotriva fostului preşedinte al partidului,Mircea Geoană. Reamintim, luni, fostului lider al PSD, care este în acelaşitimp al doilea om în stat, i s-a interzis pe o perioadă de şase luni să se maiexprime în legătură cu politica partidului, în caz contrar el urmând să fieexclus din gruparea social-democrată. Sancţiunea luată împotriva lui Geoană -după o perioadă de “vânare” a lui de către noul şef al PSD, Victor Ponta, şiapropiaţii săi - constituie o nouă pagină care se adaugă la un şir derepresalii asupra liderilor de partid care au pierdut conducerea în faţa unuicontracandidat. Odată cu mazilirea “şefului”, cad şi capetele aliaţiloracestuia, chiar dacă aceştia au adus servicii mai partidului şi pot fi utili şiîn continuare. (În cazul “Geoană”, principalul ameninţat este combinatorul nr.1al partidului, Victor Hrebenciuc). Aceste “obiceiuri” nu au nimic în comun cudemocraţia, ci mai repede cu epoca fanariotă.

Un precedent celebru: “Petre, eşticel mai bun!”

O situaţie similară s-a înregistrat şi în PD (actualul PDL)după ce în 2001 Traian Băsescu l-a învins în lupta pentru şefie pe liderul înfuncţie, Petre Roman. Cel despre care înainte de a-l concura, Traian Băsescul-a gratulat cu „Petre, eşti cel mai bun!” a fost forţat până la urmă, dincauza numeroaselor şicane să părăsească partidul al cărui membru fondator afost. Cu puţin timp înainte ca Petre Roman să plece din PD, au părăsit partidulşi doi dintre fidelii acestuia, deputaţii Bogdan Niculescu-Duvăz şi AlexandruSassu. Nu au fost aceştia singurii fruntaşi ai PD cărora li s-a arătat,indirect, uşa. Practic, între cazurile Geoană şi Petre Roman sunt numeroasesimilitudini. Nu este însă nici o surpriză, dacă ţinem cont de faptul că atuncicând Traian Băsescu a preluat partidul şi a izbucnit prigoana împotriva foştilorlideri, PD era un partid social-democrat, iar Băsescu a câştigat conducerea cumoţiunea „România puternică - România Social-Democrată”.

PNŢCD şi-a “devorat” toţi preşedinţii după 2000

Faptulcă PNŢCD a ieşit practic de pe scena politică se datorează nu atât prestaţieidin guvernarea 1996-2000, cât convulsiilor interne din ultimii 10 ani. După retragereadin fruntea ţărăniştilor a veteranului Ion Diaconescu, toţi cei care au ocupatvremelnic funcţia de preşedinte au fost excluşi după ce altcineva a pus mâna peştampila partidului. Fie în urma unui congres legal, fie în urma unui congresal disidenţilor. În 2001, Andrei Marga, primul preşedinte al epociipost-Diaconescu, a fost forţat să demisioneze şi să plece din partid. Cel carei-a urmat, Vasile Lupu, a fost preşedinte doar două zile, după care a fostsuspendat din partid de către gruparea Ciorbea, care a preluat puterea. Un anmai târziu, şi Ciorbea este trecut relativ pe linie moartă, de fel de fel deconduceri colective, iar în 2004 este forţat să plece. După doi ani în careprimarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, conduce partidul, acesta este“cumpărat” de Petre Miluţ. Urmează mazilirea lui Ciuhandu şi a altor lideri,congrese paralele în care fiecare tabără o exclude pe cealaltă. Nici la oraactuală - Miluţ a devenit şi el istorie - situaţia nu este deloc clară,existând două grupări care-şi revendică conducerea. În urma “măcelurilor” dinpartid, Andrei Marga a ajuns la PNL, ex-ministrul Dudu Ionescu este la PDL,după ce a trecut şi pe la PC, iar exemplele ar putea continua. Numai înactualul Parlament se regăsesc (în PNL şi PDL)în jur de 20 de foşti ţărănişti care au fost forţaţi să plece din partidîn ultimii 10 ani. Mihăiţă Calimente, Vasile Berci - PNL, Ştefan Drăgulescu(fost ministru), Sorin Zamfirescu, Şerban Rădulescu - PDL sunt doar câţiva dintre ei.

Tăriceanua piedut dreptul la vot

Fostullider al liberalilor Călin Popescu Tăriceanu a rezistat în partid, deşi a fost destul de şicanatde noua conducerea aleasă la congresul din martie 2009. Totuşi lui Tăriceanu is-a tăiat (prin modificarea statutului partidului) dreptul de vot în BiroulPolitic Central, drept de vot acordat anterior foştilor preşedinţi ai PNL. DacăTăriceanu a rezistat, în schimb numeroşi şefi de filiale din perioada 2005-2009au fost decapitaţi, o parte dintre ei trecând la alte partide. În ceea ce priveştePNL, se poate invoca şi plecarea din partid a lui Valeriu Stoica şi TheodorStolojan, după retragerea lor din fotoliul de lider. Numai că în cazul celordoi, plecarea nu a fost forţată din interior, ei plecând după ce nu au reuşitsă forţeze fuziunea PNL cu PD, sub umbrela foştilor social-democraţi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-28

Mai multe imagini:
Politica cuţitelor înfipte în spate. Ce soartă au foştii preşedinţi de partide din România
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine