2020-08-04 23:48

POLITICO: Viorica Dăncilă promite să renunțe la schimbările controversate din JUSTIȚIE

 |  15:19
 POLITICO: Viorica Dăncilă promite să renunțe la schimbările controversate din JUSTIȚIE

Premierul român, Viorica Dăncilă, a declarat că va abandona reformele judiciare controversate, semnalând o schimbare de direcţie pentru Partidul Social Democrat (PSD) după ce liderul acestuia a fost închis săptămâna trecută, scrie luni site-ul politico.eu, potrivit Agerpres.

Publicaţia aminteşte că, sub conducerea lui Liviu Dragnea, „liderul de facto al României”, social-democraţii din Guvernul Dăncilă au impus o serie de schimbări în domeniul justiţiei, care au fost întâmpinate cu proteste stradale şi au atras mustrări din partea Comisiei Europene, precum şi a ambasadelor unor ţări occidentale la Bucureşti, care au avertizat că respectivele măsuri ar putea duce la un recul în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt.

Dar opinia populară s-a opus acestor reforme: partidul s-a confruntat cu o înfrângere în alegerile pentru Parlamentul European, iar majoritatea românilor au votat într-un referendum consultativ împotriva modificării legilor justiţiei prin ordonanţe de urgenţă, precum şi pentru interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie.

A doua zi după aceste voturi, Dragnea a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare într-un dosar referitor la angajări fictive pentru membri ai partidului, iar Dăncilă - văzută cândva ca fiind loială lui Dragnea - a preluat conducerea interimară, aminteşte publicaţia.

Într-un interviu telefonic pentru Politico, Dăncilă declară acum că intenţionează să aşeze PSD pe o cale nouă.

„Acest subiect a făcut mult rău partidului şi a polarizat societatea noastră", a afirmat Dăncilă. „Vreau ca PSD să devină un partid de echilibru şi, de acum înainte, tema justiţiei nu mai există pe agenda guvernului, ci ne vom concentra pe domenii de interes care reprezintă o prioritate pentru oameni, cum ar fi sănătatea, educaţia şi infrastructura", a adăugat ea.

„Nu aş putea spune că această agendă a fost legată doar de domnul Dragnea. Au fost multe probleme care au apărut în spaţiul public privind acţiuni împotriva unor persoane care s-au dovedit a fi nevinovate", a spus Dăncilă despre reformele judiciare.

Ea a adăugat că, deşi ar trebui să existe o dezbatere despre sistemul de justiţie din România, PSD poate că a împins această discuţie prea departe.

„Cred că politicienii nu ar trebui să intervină în sistemul de justiţie", a spus şefa guvernului român în interviul din care Politico a publicat luni extrase.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-03Parerea ta...

GIGI
03 Iun 2019

acele reforme pe care psd voia sa le faca, erau foarte bne si menite sa elimine abuzurile.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz