2020-08-09 20:37

Ponta a scăpat ușor de moțiune. Coaliția a stat cuminte în bancă, de frica trădării

 |  21:38
Ponta a scăpat ușor de moțiune. Coaliția a stat cuminte în bancă, de frica trădării

Moțiunea de cenzură a PNL - "Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta" - a căzut, deoarece a întrunit doar 207 voturi pentru din 276 cât ar fi fost nevoie (adică jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor). S-au întregistrat și opt voturi împotrivă.

Cum era de așteptat, PSD și aliații nu au vrut să riște vreo surpriză, să aibă trădători care să scape bila albă în urna favorabilă moțiunii, așa că parlamentarii partidelor de guvernământ au primit ordin să stea în bancă și să nu voteze. Așadar, chiar dacă liberalii, Gorghiu, Blaga și ceilalți ar fi reușit să convingă o parte din parlamentarii puterii să voteze alături de ei prin vot secret, acest lucru nu a fost posibil și „convinșii” nu au riscat să „trădeze” pe față.

Decizia de a nu vota a fost luată în ședința grupurilor parlamentare ale coaliției care a avut loc înainte de dezbaterea moțiunii, și a fost anunțată de Liviu Dragnea, dar acesta a motivat altfel statul în bancă: „Explicaţia este foarte simplă: cei care au făcut acest demers privind moţiunea de cenzură trebuie să-şi aducă oamenii să voteze. Nu cred că aşteaptă să aducem noi oameni să voteze moţiunea şi să aducem oameni de la PSD afară ca să aibă şi ei cât de cât prezenţă la miting”.

Mitingul plouat

Despre mitingul care se desfășura în paralel, trebuie spus că, deși au participat mai multe mii de persoane în ploaie, nu s-au strâns cei 10.000 de oameni pe care îi promitea PNL. Totuși, Gorghiu, după moțiune, a spus că de la Jandarmerie ar fi aflat că au fost 12.000 de participanți. Europarlamentarul Cristian Bușoi a susținut de la tribuna manifestației că „anumite forțe de ordine”, dar și „traficul infernal care este în București după șase ani de administrație Oprescu” au împiedicat autocarele cu participanți să ajungă la Parcul Izvor.

Printre liderii liberali care au vorbit la miting s-au numărat Andreea Paul, Anca Boagiu, Costică Canacheu, Teodor Atanasiu. Ultimul care a vorbit a fost Cătălin Predoiu. Acesta a fost anunțat de Bușoi ca viitor premier al României. Victor Ponta „mai stă agăţat în voturile celor care pretind că apără interesul naţional”, iar miile de oameni s-au adunat lângă Parlament, singurul loc unde premierul mai are susținere, pentru a-l demite pe cel care a înșelat toate așteptările cetățenilor, a spus Predoiu. De la mitingul liberalilor au lipsit, în schimb, chiar liderii partidului, copreşedinţii Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, ocupați, probabil, cu pregătirile votului în Parlament.

Ironii și acuze

În discursul pe care l-a susținut la dezbaterea moțiunii, premierul Ponta a susținut că în opinia sa, intenția liberalilor de a se ascunde în spatele procurorilor este greșită, deoarece în Parlament trebuie să se facă doar politică, nu justiție. El a mulțumit coaliției de la guvernare pentru susținere și grupului minorităților naționale că nu a votat moțiunea. Despre UDMR a susținut că întotdeauna s-a opus „implicării juridicului în actul de politică” și le respectă parlamentarilor maghiari dreptul de avota moțiunea, dar să spună care e poziția lor față de susținerile liberalilor.

Dragnea e bun dacă dă jos Guvernul, altfel e un penal, condamnat pentru fraudarea referendumului, la fel și Oprea, dacă trădează coaliția, a mai pus Ponta. El a lansat atacuri la adresa lui Predoiu, acuzându-l că a semnat ordonanțe care au închis spitale.

Ajungând la „subiectul” moțiunii, el a spus că nu a semnat nici un contract cu o societate. Știe că asemenea contracte au fost semnate de Șova „cu societăți din portofoliul AVAS” pe care îl conducea liberalul Atanasiu. „Vreți să îmi dau demisia pentru că au semnat Șova cu Atanasiu contracte? Care e logica?” a întrebat premierul de la tribună. Apoi a dat mai multe exemple de contracte pe care le-a semnat firma de avocatură a Alinei Gorghiu. În replică, aceasta i-a cerut, dacă găsește „cel mai mic argument” că ar fi încălcat legea, să și demonstreze acest lucru: „De acuze m-am săturat, dumneavoastră sunteți în instanță, dar vorbiți de toți alții din plenul Parlamentului că sunt corupți. Uitați-vă în oglindă, domnule Ponta!”.

Ponta a avut un schimb de replici și cu Blaga. Premierul i-a spus că nu mai e ce a fost, dovadă eșecul mitingului, dar Blaga a replicat că i-a arătat cine e atunci când, în noiembrie trecut liberalii l-au scos din politica înaltă.

"Omeneşte îl pot înţelege pe Victor Ponta, nu e uşor să faci faţă situaţiei în care se găseşte domnia sa, dar politica la vârf are reguli şi prima este că nu ai voie să te pui pe tine în faţa intereselor ţării. Când un înalt demnitar ajunge într-o situaţie personală care face rău ţării sale, trebuie să plece. Prezumţia de nevinovăţie nu se aplică funcţiei, ci doar cetăţeanului obişnuit. Din nefericire, domnul Victor Ponta a ales dezonoarea şi dezonorează România în fiecare zi. (…) Moţiunea noastră nu este despre un om, noi nu am făcut o obsesie pentru Victor Ponta, dumnealui a făcut o obsesie din a minţi şi a se agăţa de putere, deşi se află într-o situaţie incompatibilă”, a spus Blaga.

Ponta l-a comparat cu câinele său labrador care se mai crede tigru din când în când. „Să terminăm mai repede această moţiune ca să-i scăpăm de penibil pe colegii de la PNL-PDL”, a rostit Ponta, sigur pe colegii lui parlamentari din coaliție, care stăteau cuminiți în bancă.

De asemenea, prim-ministrul a susținut că s-a întâlnit cu Eugen Tomac în preziua moțiunii și i-ar fi spus că dacă trece moțiunea nu va mai fi Guvern care să ajute Republica Moldova, iar liderul PMP i-ar fi răspuns că nu trece moțiunea. Tomac a confirmat pe Facebook întâlnirea, dar a criticat și PNL, pentru că „mimează dorința de schimbare a Guvernului” și „în realitate fuge de guvernare”. „A existat șansa de a schimba acest Guvern condus de un premier trimis în judecată pentru fapte de corupție, un politician compromis definitiv. O șansă, cu regret o spun, ratată! Dacă ar trebui să mulțumim cuiva pentru că Victor Ponta este legat în continuare de scaunul de la Palatul Victoria, să mulțumim «opoziției» PNL!”, a scris Tomac.

Victor Ponta spunea, după respingerea moțiunii, că a decis să nu mai participe la „bătălii politice inutile”, ci să se concentreze pe guvernare. El a ironizat mitingul liberalilor și încercările acestora de a trece moțiunea și nu a uitat să declare marile probleme cu care se confruntă „zi-de zi” Guvernul, de care ar fi trebuit vorbit în Parlament și erau „subiecte normale pentru moțiune”, nu dosarele sale: „Nu aveau cum să fie probleme, a fost un eşec din toate punctele de vedere pentru PNL-PDL, ziceau că aduc 15 mii de oameni, au adus o mie, erau mai mulţi jandarmi şi elevi, ziceau că au voturi pentru guvernare, evident că nu au, dar nu asta e marea problemă, marea problemă e că astăzi nu s-a discutat despre ce trebuie să facă Guvernul zi de zi pentru viaţa oamenilor, şi anume cred că azi trebuia să discutăm cum facem cu salariile, cum facem cu încălzirea pentru iarnă, cum facem cu proiectele europene, care-s efectele reducerii TVA”.

Tot după respingerea moțiunii, Vasile Blaga a declarat că, deși aveau soluții, liberalii nu au dorit să apeleze la acestea, pentru a nu fi „mercantili” și pentru că nu își doresc puterea cu orice preț. Acestă moţiune era obligatorie odată cu trimiterea în judecată a premierului și „a avut misiunea de a limpezi apele și să se vadă „cine îl sprijină pe dl Ponta, cine sprijină acest drum greşit al României, cine sprijină un premier care nu are cu cine să discute”.

Și copreşedintele PNL Alina Gorghiu a spus că moţiunea a fost depusă de PNL pentru a susţine nişte valori, principii, nu din oportunitate de calcul politic.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-29Parerea ta...

ANONIM
30 Sep 2015

SA SE FACA PLANGERE LA Curtea Constitutionala prin care sa se ceara suspendarea lui PONTA din functia de premier pana la terminarea procesului in instanta de judecata , asa cum se procedeaza in cazurile de judecare a militarilor, politistilor, procurorilor si judecatorilor. Chiar daca se aplica prezumtia de nevinovatie ea este data de 50% din PROBABILITATE nu putem tine un premier in functie FIIND 50% PENAL
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz