2020-05-25 09:16

Ponta, ordonanță „cu fragmentare”. Ciorbea doarme din nou, deși ONG-urile îi bat la ușă

 |  21:01
Ponta, ordonanță „cu fragmentare”. Ciorbea doarme din nou, deși ONG-urile îi bat la ușă

Răzvan Mateo Mateescu

Degeaba fac scandal organizațiile nonguvernamentale și acum și PNL, pe tema Ordonanței de urgență 2/2015, un fel de bombă cu fragmentare pe care a dat-o Victor Ponta și Guvernul său, în care sunt incluse, de fapt, nu mai puțin de 26 de ordonanțe de urgență. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, fost prim-ministru și el, doarme din nou, se pare, și nu ia nici un fel de atitudine.

În ședința din 11 martie, Guvernul a emis această ordonanță „pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi alte măsuri”, apoi a publicat-o în Monitorul Oficial vineri, 13 martie. Zi cu ghinion, pentru că nu a trecut bine sfârșitul de săptămână și luni, 12 organizații guvernamentale au solicitat Avocatului Poporului să intervină împotriva acestui act normativ, prin sesizarea Curții Constituționale, deoarece ordonanța lui Ponta modifică nu mai puțin de 26 de acte normative din diverse domenii. Mai mult, ONG-urile i-au cerut premierului să demisioneze.

Fără dezbatere publică

Organizațiile atrag atenția că deși, aparent, e doar a doua OUG pe 2015, acest act guvernamental reprezintă, de fapt, 26 de ordonanțe și a fost publicat în Monitorul Oficial fără să fie supus dezbaterii publice măcar prin publicarea pe pagina de internet a Executivului,

„Practic, Guvernul se substituie în acest fel Parlamentului, iar România este guvernată prin ordonanţe de urgenţă emise după bunul plac al miniştrilor, fără dezbatere publică şi fără să fie trecute prin filtrul constituţional al legiuitorului”, se spune în comunicatul ONG-urilor.

Organizaţiile semnatare sunt: APADOR-CH, Fundaţia pentru o societate deschisă, Asociaţia Funky Citizens, Fundaţia Median Research Centre, Asociaţia Miliţia spirituală, ActiveWatch, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC), Iniţiativa Kosson, Asociaţia MetruCub - resurse pentru cultură, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Grupul pentru Democraţie Participativă Plenum, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Maria-Nicoleta Andreescu.

S-au trezit liberalii

Și Partidul Național Liberal a transmis un comunicat în care susține că premierul Victor Ponta „a făcut un abuz fără precedent ascunzând, pur și simplu, 26 de ordonanțe de urgență într-una singură și a sfidat astfel recomandările Comisiei Europene și pe cele ale Comisiei de la Veneția”. Potrivit PNL, Ponta „persistă în practici antidemocratice de eludare a Parlamentului, promovând acte normative în mod netransparent, ce riscă să ofere noi precedente de abuz”. „El anulează prin acest gest politic toate așa-zisele bunele intenții anunțate chiar în fața Parlamentului despre parteneriatul instituțional. Constatăm din nou că ceea ce spune Victor Ponta diferă în totalitate de ceea ce face Victor Ponta", se mai spune în comunicatul semnat de purtătorul de cuvânt Ionuț Stroe.

Modul în care a adoptat Guvernul această ordonanță de urgență „trădează aceeași mentalitate toxică a PSD și a lui Victor Ponta, manifestată înainte de alegerile prezidențiale, când Guvernul a permis traseismul aleșilor locali printr-un act care a încălcat principiile statului de drept", mai spune Stroe.

„PNL sancționează ferm aceste derapaje de la democrație, care nu au precedent nici în practica europeană, și nici măcar în cea românească. Avertizăm că o eventuală decizie de neconstituționalitate pentru OUG 2/2015 ar însemna decredibilizarea completă a acestui Cabinet, fiind a doua astfel de abatere majoră în ultimele luni", avertizează PNL.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-17Parerea ta...

JULIEN
18 Mar 2015

nemernicul asta este avocatul banditilor,nicidecum avocatul poporului
TRECATOR
18 Mar 2015

Este bagat in patrimoniul sindicatelor . I-l are la mina .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine