2020-08-09 21:11

Ponta, premier pe cont propriu. Până la moțiunea liberalilor, soarta Guvernului se va discuta în PSD și în coaliție

 |  21:01
Ponta, premier pe cont propriu. Până la moțiunea liberalilor, soarta Guvernului se va discuta în PSD și în coaliție

Răzvan Mateo Mateescu

Liberalii depun luni moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta, pe motivul lipsei de credibilitate cu care se confruntă premierul trimis în judecată. Tot luni, șeful Executivului are primul termen în procesul în care este acuzat. Unul dintre aliații acestuia, Călin Popescu Tăriceanu cere discuții în coaliție pe tema trimiterii în judecată a lui Ponta. Și Dragnea ne-a spus, în felul lui, că importantă este rămânerea la guvernare, nu Ponta, dar „crede” că partidul va hotărî să îl susțină în continuare pe premier. Deși e șeful PSD, îi e teamă, se pare, să rupă pisica odată.

Moțiunea liberalilor ar putea primi ajutor

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, duminică, la Alba Iulia, că în eventualitatea respingerii moţiunii de cenzură nu PNL este cel care va pierde, ci România care „este văzută ca oaia neagră a Europei având un prim-ministru inculpat”. "Ceea ce a ţinut de noi am făcut, acum mingea este în terenul domnului Oprea, în terenul domnului Tăriceanu, în terenul domnului Dragnea. Dacă dânşii au înţelepciunea să pună România peste interesele personale ale lui Victor Ponta şi peste interesele PSD de a rămâne la guvernare cu orice preţ, cu orice risc de decredibilizare a ţării noastre, atunci vom avea o şansă de succes pentru români, nu pentru noi. Dar vom vedea”, a spus Gorghiu.

Ea a anunțat că liberalii vor purta discuții cu toate partidele, inclusiv cu UNPR și alți parlamentari de la putere, deoarece are nevoie și de aproximativ o sută de voturi, deci și de voturile acestora pentru a trece moțiunea.

„Vă daţi seama cum vor suna titlurile ziarelor şi televiziunilor străine, luni, în momentul în care prim-ministrul va fi iar pe treptele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să-şi rezolve problema şi, din păcate, refuză să şi-o rezolve ca persoană privată, insistă, se încăpăţânează să-şi rezolve din calitate de prim-ministru”, a spus Gorghiu.

Gorghiu a precizat că în negocierile cu celelalte partide PNL nu va negocia posturi. Acestea vor fi discutate doar dacă moțiunea va trece și cade Cabinetul Ponta. Oricum, liberalii își doresc un Guvern fără social-democrați. Și copreședintele Vasile Blaga a declarat că partidul va susține formarea unui cabinet condus de Cătălin Predoiu, iar prima opţiune a liberalilor este un guvern minoritar PNL.

Tăriceanu cere discuții în coaliție

Semne de întrebare asupra sorţii Guvernului vin și din partea lui Călin Popescu Tăriceanu, aliatul lui Ponta la guvernare, care a declarat, într-o emisiune B1 TV, că după trimiterea în judecată a premierului, deși nu știe cum va acționa șeful Guvernului, „este obligatoriu ca actuala coaliţie de guvernare să se reunească şi să discute situaţia”: „În primul rând, o astfel de acuzaţie, sigur, care nu este practic nouă, ceea ce este nou e trimiterea în judecată, este o acuzaţie foarte gravă. În acelaşi timp, cred că astfel de acuzaţii trebuie bine cântărite atunci când este vorba de premierul ţării şi lucrul acesta poate să creeze o criză politică majoră. Spun acest lucru pentru că de multe ori s-a întâmplat ca acuzaţii insuficient fondate să fie infirmate în instanţă, dar sigur că în cazurile curente poate consecinţele nu sunt atât de grave cum sunt cele în cazul în care vorbim de prim-ministrul unei ţări", a spus Tăriceanu, care crede că s-ar putea să intrăm într-o criză politică.

Fostul liberal a vorbit și despre faptul că președintele Iohannis nu are cum să îl suspende pe Ponta, iar dacă încearcă să forțeze Constituția, „este un demers periculos, în sensul în care încearcă să răstoarne ordinea democratică rezultată din alegeri”. Dar votul cetățenilor a stabilit procentul partidelor în Parlament, nicidecum prezența lui Victor Ponta în fruntea Guvernului, fapt care pare să îi scape lui Tăriceanu. Până la urmă, partidele sunt cele care în baza votului românilor pot face și desface alianțe și propun un prim-ministru.

Dragnea sugerează… înlocuitor

Șeful interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat sâmbătă că nu consideră ca o „solicitare serioasă” propunerea liberalilor ca partidul său să voteze pentru moțiune. „Noi nu dăm jos premierul nostru prin votarea unei moţiuni de cenzură depusă de opoziţie. Aşa ceva nu se poate face politic, uman. N-ar fi o abordare serioasă din partea noastră. Dacă noi vom avea vreodată, ca partid, vreo problemă cu premierul nostru, care este Victor Ponta, ar fi o discuţie care se tranşează în interiorul partidului şi se procedează altfel“, a spus Dragnea. El a anunțat că vor fi „discuții în partid, dar este importantă şi decizia premierului” care trebuie „să-şi pună ordine în gânduri şi să aibă capacitatea să treacă peste aceste momente foarte grele“. "E o situaţie neplăcută în care ne aflăm şi noi, ca partid, şi coaliţia şi, în primul rând, domnul Victor Ponta, dar este extrem de important pentru noi să rămânem la guvernare“, a nuanțat Dragnea. Cu alte cuvinte, cu sau fără Ponta, importantă e guvernarea. Mai mult, deși a negat că se discută o variantă de rezervă pentru Victor Ponta, „în funcţie de o anumită realitate de la un anumit moment” poate spune „un singur lucru: PSD nu este un partid atât de mic încât să fie luat prin surprindere”, deci înlocuitori ar fi, înțelegem noi. Totuși, ca de obicei, el a ținut să precizeze că PSD îl susține pe actualul premier în fruntea Guvernului. Sau cel puțin așa crede că se va întâmpla la ședința de luni a Comitetului Executiv Național al partidului, când se va discuta situația, precum și organizarea congresului din octombrie.

Părerea americanilor și europenilor

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a transmis un mesaj în care susține că „instituţiile judiciare şi cele ale statului de drept trebuie să îşi poată desfăşura activitatea complet independent”, referindu-se la judecarea lui Ponta. Printre rânduri, americanii ne spun că Ponta ar trebui să nu își folosească influența poziției de prim-ministru în proces. „Atât principiul unui proces echitabil, cât şi legislaţia românească trebuie respectate întru totul”, se mai spune în mesajul americanilor. Acesta vine la două zile după ce Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară pe tema acuzațiilor premierului la adresa procurorului care se ocupă de cazul său. Printre rânduri, demisia lui Ponta a fost cerută încă de vineri și de Joseph Daul, preşedintele Partidului Popular European, de Manfred Weber, preşedintele grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, dar și de preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag Gunther Krichbaum care a declarat pentru Mediafax că, într-o democraţie, un oficial ar trebui să îşi dea demisia de îndată ce ajunge în atenţia procurorilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz