2019-12-14 15:06

Ponta vrea graniţe deschise. Fluxul din lumea arabă, prilej de zâzanie între Băsescu şi premier

 |  21:01
Ponta vrea graniţe deschise. Fluxul din lumea arabă, prilej de zâzanie între Băsescu şi premier

Subiectul anului şi cu siguranţă şi al anilor viitori, criza imigranţilor ce au luat cu asalt Europa, i-a adus în prim-plan pe fostul preşedinte Traian Băsescu şi pe prim-ministrul Victor Ponta. Primul a argumentat de ce România trebuie să refuze primirea imigranților şi asumarea dramei refugiaților, în timp ce al doilea a reacţionat sec, susţinând primirea acestora şi clasificând afirmaţiile rivalului politic la categoria aberaţii.

„România ar trebui să refuze să primească migranți pe teritoriul ei. Nu este jocul nostru, nu este problema noastră, nu noi suntem magnetul pentru acești oameni, pe de o parte. (...) România nu trebuie să-și asume parte din drama acestor amărâți. Sunt alții care au responsabilitate în Europa, care trebuie să-și asume, pentru că sunt printre cei care au contribuit la crearea haosului în statele acestea”, a spus Băsescu într-o intervenție telefonică la B1 TV.

Fostul şef de stat a precizat că România poate opri migranții fără probleme. „Categoric da. Da, nu mă poate obliga nimeni, cu atât mai mult cu cât legislația europeană în vigoare în momentul de față spune că în astfel de situații migrantul este trimis în locul pe unde a intrat în Europa. Și este obligația statului să-l trimită înapoi, că de aia e statul în zona Schengen. Iar România, ca stat ne-membru Schengen, după părerea mea, face un gest gratuit acceptând. (…) Eu aș pune ca prioritate zero interesul cetățenilor mei, interesul de a garanta securitatea cetățenilor mei. Dacă îmi poate spune cineva câți militanți ISIS intră cu valurile astea de transfugi în Europa, eu aș fi fericit”, a afirmat fostul șef de stat.

Ponta vrea deschiderea graniţelor

În replică la afirmaţiile lui Traian Băsescu, premierul Victor Ponta a declarat miercuri că riscurile unui atac terorist în România sunt mici, spunând că sunt aberante declaraţiile unor politicieni potrivit cărora România ar trebui să îşi închidă graniţele şi să nu primească refugiaţi.

„(...) Să nu primim musulmani că sunt toţi terorişti, ceea ce e o aberaţie, ştie orice om normal, şi că trebuie să închidem graniţele, să nu primim pe nimeni. Serios? Dar când românii au mers în Europa, ne-a plăcut. Cum adică să închidem graniţele? Trebuie să mergem într-o politică europeană”, a afirmat Ponta. Întrebat despre moscheea de la Bucureşti, Ponta a spus că „România este o ţară model de convieţuire paşnică între confesiuni”. Premierul a mai declarat că se va discuta în CSAT despre numărul de refugiaţi pe care îl poate primi România, adăugând că la graniţă s-au luat „măsurile necesare”.

Mămăliga poate ucide arabii

Criza refugiaţilor a fost comentată şi de sirianul Omar Hayssam, condamnat la închisoare pentru terorism. Acesta l-a contrazis pe Leonard Orban, consilierul pe politici europene al lui Iohannis, care a anunţat că România va găzdui, începând cu luna noiembrie, 1.700 de imigranţi. Hayssam a susţinut că România se va confrunta cu peste jumătate de milion de refugiați şi a propus un scenariu pentru gestionarea situaţiei, pe care l-a publicat pe pagina de Facebook. „3.000 de oameni pe zi înmulţit cu 30, înmulţit cu şase înseamnă peste jumătate de milion de refugiaţi. Ei vor trebui cazaţi, hrăniţi şi vor necesita asistenţă medicală şi socială. Legali sau nu, refugiaţii sunt oameni care merită un tratament uman. (…) Apoi, hrana (n.r. - refugiaţilor) va trebui procurată fizic. După cum știm, rasele umane au o rație specifică determinată de aria geografică în care au evoluat, de obiceiuri, de producția agricolă. Dieta unui individ nu poate fi radical modificată fără a crea consecințe medicale nefaste. Unui om care a mâncat toată viața couscous, dacă îi dai mămăligă câteva luni de zile, îi produci dereglări severe care îl pot ucide. Așadar, chiar cu bani, nu se va putea cumpăra orice fel de alimente”, a arătat Hayssam.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray