2020-02-23 10:24

Ponta vrea mandat de 15 ani. Considerând că fără el nu se mişcă unele lucruri

 |  21:01
Ponta vrea mandat de 15 ani. Considerând că fără el nu se mişcă unele lucruri

Daniel Măgureanu

Premierul Victor Ponta a ironizat miercuri incapacitatea Ministerului de Interne şi ANAF de a realiza o bază de date comună cu amenzile în aşa fel încât să poată fi verificată plata lor. Ponta a făcut aceste remarci la lansarea Centrului de Inovare în Securitate Cibernetică, eveniment la care accesul presei nu a fost permis. Discuţia a fost însă surprinsă şi transmisă în direct pe canalul de YouTube al Guvernului, moment folosit de Ponta pentru a-şi exprima nemulţumirile:

„M-am hotărât să mai stau încă 10-15 ani la guvernare. Cam în atâta timp le va ajunge celor de la Interne cu cei de la ANAF să facă o bază comună cu amenzile de circulaţie. Domnule, cum e posibil în secolul al XXI-lea să nu pot să intru într-o bază de date, să-mi spună cine a luat amendă? Bănuiam că nu e ceva atât de complicat tehnologic încât să ai o singură bază de date între Poliţie şi... Domnule, spune-mi şi mie cine a luat amendă, de radar, de ce-o fi, de parcare... Nu se poate, dom’le!”, a transmis premierul la evenimentul unde au participat şi experţi americani.

Ponta a susţinut totuşi că dacă i-ar cere viceprim-ministrului Gabriel Oprea să le introducă pe agenda şedinţei de Guvern, în şapte zile ar putea exista actele normative pentru o astfel de bază de date. Înaintea lansării Centrului de Inovare în Securitate Cibernetică, premierul a precizat că a fost amendat în Statele Unite ale Americii pentru depăşirea vitezei. Relatarea a fost făcută după ce Ponta s-a asigurat că nu este presă în sală şi. „Nu e presa? Am luat o amendă în America, de radar, că dacă n-o plăteam rapid, mă şi arestau la aeroport! Da, mă arestau la aeroport”, a spus premierul.

Ponta acuză campaniile plătite

Altfel, cu ocazia şedinţei de Guvern organizate miercuri, premierul i-a acuzat pe cei care ar avea de pierdut prin introducerea cardului de sănătate că plătesc campanii împotriva cardului și a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). „Cardul de sănătate e cea mai bună măsură pe care puteam să o luăm. Cu siguranță, când vrei să faci un sistem pe care îl accesează 15 milioane de oameni, sunt și probleme tehnice. (...) Este și o uriașă muncă de dezinformare și de minciună, pentru că eu cred că anul acesta vor pierde vreo 300 de milioane de euro cei care îi băgau în buzunar în loc să îi folosească în Sănătate. La 300 de milioane cât pierd, sigur că își permit să plătească campanii împotriva cardului sau împotriva ANAF”, a declarat Ponta la începutul ședinței de Guvern. Liderul de la Palatul Victoria s-a referit apoi și la cei care contestă rezultatele campaniei împotriva evaziunii fiscale, arătând că încasările suplimentare pe primele patru luni, de 800 de milioane de euro „doar din TVA, nu sunt de la tarabe și de la mici gherete, ci sunt de la marii evazioniști fiscali”. „Trebuie să rezistăm la banii pe care îi dau pe la diverși oameni politici, oameni din media ca să atace lupta împotriva evaziunii fiscale”, a mai subliniat Ponta în legătură cu acest subiect.

Exportul de lemn interzis limitat

O altă măsură discutată a fost cea în care Guvernul intenţionează să interzică, pe o perioadă limitată, exporturile de orice fel de masă lemnoasă, procedura fiind deja pregătită printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă care a fost însă blocat în discuţii la Ministerul Justiţiei, conform celor menţionate de Victor Ponta. De altfel, el a cerut reprezentanţilor Ministerului Justiţiei, să găsească o soluţie juridică până săptămâna viitoare, avertizându-i că, în caz contrat, îşi pot găsi de lucru „în altă parte”. Proiectul de modificare a Codului Silvic, iniţiat în vara anului de 125 de parlamentari PSD şi trimis înapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat marţi în dezbatere la comisiile Camerei Deputaţilor, forul decizional, după ce Senatul l-a readoptat în aceeaşi formă. Deputaţii din comisiile juridică, de agricultură şi mediu au respins însă cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului Silvic.

La sfârşitul săptămânii trecute, în mai multe localităţi au fost organizate proteste pe tema defrişărilor, iar preşedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul să fie discutat în următoarea şedinţă a CSAT.

Mai mulţi inspectori antifraudă

Altfel, Executivul a aprobat, printr-o Hotărâre, suplimentarea cu 60 a numărului de posturi din cadrul Ministerului Public. Aceste posturi sunt destinate inspectorilor antifraudă, care își desfășoară activitatea prin detașare, în cadrul Parchetelor, pe posturi de specialiști.  Detașarea în interes de serviciu a inspectorilor antifraudă se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea prelungirii detașării în funcție, cu acordul acestora. Din cele 60 de posturi aprobate în plus, cinci vor reveni Direcției Naționale Anticorupție și 10 posturi Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. În prezent, în cadrul Ministerului Public sunt 257 de posturi de specialiști care au fost ocupate prin detașarea inspectorilor antifraudă din cadrul Direcției de combatere a fraudelor, structură din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF). Direcția de combatere a fraudelor acordă suport tehnic de specialitate procurorului în efectuarea urmăririi penale în cauzele având ca obiect infracțiuni economico-financiare. În acest scop, inspectorii antifraudă din cadrul acestei direcții sunt detașați în cadrul Parchetelor, în condițiile legii, pe posturi de specialiști. (Art. 3, alin 3 din OUG 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală). Creșterea numărului de posturi din Ministerul Public, destinate inspectorilor antifraudă, a fost aprobată de Guvern în condițiile în care din analiza activității inspectorilor antifraudă detașați deja pe posturi de specialist la parchete reiese faptul că pe primul semestru al anului 2014 a rezultat un volum foarte mare de activitate, un număr mare de dosare economico-financiare. Dosarele economico-financiare au avut ca obiect indisponibilizarea unor bunuri în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei, iar cuantumul prejudiciilor stabilite de inspectorii antifraudă a fost de peste 4 miliarde de lei. Hotărârea aprobată miercuri de Guvern are avizul favorabil al Consiliului Superior al Magistraturii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine