2020-07-14 10:53

Ponta: Vreau un președinte pacificator după Băsescu. Mircea Geoană, atac la Antonescu: Dreapta nu mai are șanse să câștige alegerile în România. PSD-ul este singura forță politică care are talia de a asigura această tranziție

 |  14:18
Ponta: Vreau un președinte pacificator după Băsescu. Mircea Geoană, atac la Antonescu: Dreapta nu mai are șanse să câștige alegerile în România. PSD-ul este singura forță politică care are talia de a asigura această tranziție

Discursurile liderilor PSD de la Consiliul Național al partidului s-au concentrat în jurul posibilității tot mai mari ca PSD să candideze singur la alegerile prezidențiale din 2014. Mircea Geonă, fostul președinte PSD, a avut prima intervenție din cadrul reuniunii. Acesta ținut să precizeze că PSD trebuie să câștige tot în 2014 și i-a transmis indirect lui Antonescu că este posibil să alerge singur pentru alegerile prezidențiale și să iasă pe locul doi. Apoi, a luat cuvântul Adrian Năstase, care a ținut să menționeze că nu are un disurs militant întrucât pentru el nu mai există o miză politică, dar a spus că USL reprezintă o căsătorie din interes. Ion Iliescu nu a putut fi prezent, dar a transmis un scurt mesaj video, iar Ionuț Vulpescu, deputat PSD, a citit un text pe care președintele de onoare a partidului a vrut să îl transmită celor prezenți, în care le-a precizat social-democraţilor că "nu este cazul să repete erorile din trecut" şi să treacă activitatea de partid în plan secundar, arătând că PSD "are nevoie de întărirea identităţii sale de stânga". La rândul său, Victor Ponta a anunțat că vrea după Traian Băsescu un președinte pacificator.

În deschiderea discursului, Mircea Geonă a ținut să îi ureze ”La mulți ani” de ziua  onomastică soției sale precizând: ”La mulți ani Mihaela, care a rămas dragostea mea”.  Apoi, acesta a explicat că social-democraţii au fost corecţi în relaţia cu colegii liberalii" Deşi suntem un partid cu talie dublă faţă de dânşii, am acceptat, pentru a avea această alianţă împreună şi această majoritate, paritate la nivel local şi la nivel de guvernare. Niciun alt partid nu a făcut un astfel de sacrificiu tactic, pentru un scop strategic, cum am făcut-o noi şi conducerea partidului. Am fost şi suntem serioşi şi oneşti şi solidari până la capăt, dar cred că este legitim să cerem acelaşi lucru din partea partenerilor noştri", a arătat Geoană.

Geoană: Să nu se trezească singuri și ies pe locul 2

Apoi, Geoană a început atacul indirect către liberali și mai ales către Antonescu,  precizând că PSD-ul este singurul partid capabil să câștige alegerile prezidențiale: "PSD-ul este singura forță politică care are talia, ambiția și potențialul de a asigura această tranziție. În teorie, dreapta nu are cum să mai câștige alegerile în România. Nimic nu o mai poate salva, decât poate indulgența sau credulitatea noastră. Ar fi păcat să dăm cu piciorul șansei de a conduce România în următorii zece ani, de a ne sincroniza acest ciclu politic între președinte și guvernare", a mai spus Geoană.El a adăugat că obligația viitorului președinte este aceea de a da "calm și predictibilitate" instituțiilor fundamentale ale statului: "Așa cum am fost onești, solidari și corecți până la capăt, așteptăm să fim tratați cu respect în casa noastră, în care suntem partidul cel mare și suntem partidul care trebuie să dea dovadă de înțelepciune, dar și de mai multă fermitate. Este o gândire greșită pe care unii și-o propun, pentru că alergând după simpatia iluzorie a unor categorii care nu-l vor vota niciodată se riscă un lucru mult mai important, pierderea grosului alegătorilor USL, care au votat în 2012 împotriva regimului Băsescu și pentru Uniune. (...) Nu există o Românie debilă decât în mintea unora. Și cu astfel de lipsă de încredere în propria țară și în propriul popor, să nu se trezească cumva unii că aleargă eventual singuri și ies pe locul doi", a subliniat Geoană.

Năstase: Băsescu a transformat FMI într-un cămătar pentru România

Apoi, a urmat Adrian Năstase, care a punctat că mesajul principal pe care el a dorit să-l aducă PSD a fost acela de a aloca toate resursele pe care le are pentru succesul guvernării, nu pentru certuri politice. Totodată, acesta a susținut că Traian Băsescu a transformat  FMI într-un cămătar pentru România.

“Cred că trebuie evitate replici acide sau atacuri publice. (...) Cred că nu trebuie să dăm apă la moară, să creăm un sentiment de neîncredere celor care așteaptă de la noi realizări, tăieri de panglici și cred că lucrurile acestea până la urmă înseamnă de fapt să construim, să realizăm ceea ce oamenii consideră că reprezintă criteriul primordial al unei guvernări. Și eu cred că trebuie răspuns în războiul de gherilă pe care l-a impus Traian Băsescu României. Am aflat aseară, de exemplu, de la Traian Băsescu, că ar fi trebuit renegociat altfel cu FMI și chiar că ar putea ajuta România în renegocieri. A uitat că în 2009, înainte de alegerile prezidențiale, Traian Băsescu a împrumutat 20 de miliarde de dolari de la FMI, adică o mie de dolari în numele fiecărui român și acești bani vor trebui plătiți și trebuie plătiți", a subliniat fostul premier.

Potrivit acestuia, datoria externă totală a României a crescut de aproape cinci ori în intervalul 2004 — 2012. "Astfel încât ar trebui să spunem mai clar că Traian Băsescu a transformat FMI dintr-un partener al României într-un cămătar pentru România. Fără a interveni cu argumente, fără a oferi aceste cifre, fără a bloca demagogia, probabil că anumite forme de populism vor aduce dacă nu procente pentru unii sau alții, vor putea însă să genereze o anumită blazare și o participare la vot mult mai scăzută", a afirmat Adrian Năstase.

Dragnea: Mircea, tu chiar ai sufletul încărcat. Locul tău  e în echipa PSD

După mesajul lui Adrian Năstase a urmat Liviu Dragnea, care a ținut să îi mulțumească lui  Geoană pentru susținere, precizând că locul lui este în echipa PSD: "Vreau să-i mulțumesc lui Mircea pentru toate clipele petrecute împreună, pentru tot ce a făcut pentru acest partid. Tu știi foarte bine că PSD este un trup foarte puternic, un suflet puternic. Apropo, chiar ai sufletul încărcat. (...) Mircea, mulțumesc mult în numele meu și al tuturor colegilor noștri pentru ceea ce vrei să faci în continuare pentru partid, știu că iubești mult acest partid și locul tău este în echipă”, a spus acesta.

 

Ponta: Avem nevoie de un președinte pacificator

După discursurile celor trei lideri, Ponta a luat cuvântul și a spus: ”E foarte important să știu că mă pot baza pe dvs. Vreau să le transmit celor care nu vor avean succes că trebuie să își asume acest  lucru. Vin alegerile prezidențiale. După 10 ani de răzbunare, eu cred că putem să închidem această perioadă. Vreau ca după plecarea lui Băsescu să avem un președinte pacificator. Vreau să vă rog să sprijinim un președinte al tuturor românilor. Avem nevoie de un președinte pacificator. Sunt convins că nu trebuie să le câștigăm împotriva cuiva, nici împotriva aliaților”, a mai spus acesta.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-11-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz