2020-07-04 15:48

Ponta: „Nu este exclusă o Alianţă PSD-PNL înregistrată la Tribunal”. Căsătorie din interes. Preşedintele PSD îl cheamă la Tribunal pe Crin Antonescu.

 |  19:09
Ponta: „Nu este exclusă o Alianţă PSD-PNL înregistrată la Tribunal”. Căsătorie din interes. Preşedintele PSD îl cheamă la Tribunal pe Crin Antonescu.

Surse de lavârful PSD au declarat pentru „Puterea” că partidul este dispus să formezeîmpreună cu PNL o Alianţă înregistrată la Tribunal, care să aibă dreptobiective majore câştigarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale.Social-democraţii susţin că momentul oportun pentru constituirea acesteiAlianţe va fi după alegerile locale din 2012.Social-democraţiinu mai au nici un dubiu că o alianţă cu liberalii, concepută înainteaalegerilor parlamentare din 2012, reprezintă cea mai bună strategie pentru a fisiguri de participarea într-o viitoare formulă guvernamentală. Liderii dinvârful partidului le-au explicat şi parlamentarilor care sunt avantajele uneiasemenea construcţii politice şi care sunt şansele ca aceasta să se realizeze. „Prudenţăîn declaraţiile belicoase la adresa PNL”, le-a spus aleşilor PSD secretarulgeneral Liviu Dragnea. El le-a dat de înţeles că Alianţa cu liberaliireprezintă pentru social-democraţi cheia Palatului Victoria. „Ce a făcutpreşedintele (n.r. - Victor Ponta) a fost un lucru bun, o mişcare tactică.Le-am dat liberalilor oferta maximală”, le-a explicat Dragnea senatorilor PSDoferta făcută de Ponta celor de la PNL, prin care ceda poziţia deprezidenţiabil pentru cea de premier. Secretarul general le-a spus pe şleaupesediştilor că şi dacă obţin un scor la parlamentare care „începe cu 4 şi setermină cu 8”, Traian Băsescu nu va nominaliza un premier de la PSD. Şi VictorPonta a pledat pentru o alianţă cu liberalii, chiar dacă a dat de înţeles că nuaceasta este dorinţa sa, dar o face pentru binele partidului. „Au fost maimulţi colegi (n.r. - aluzie la Mircea Geoană) care au spus că nu vrem să facemo alianţă cu liberalii. Era profund incorect să apară public că din cauza PSDnu s-a făcut alianţa. Dacă ei se vor răzgândi şi vor accepta această alianţă,nu vom avea probleme în a o face”, le-a spus şi Ponta senatorilor. Secretarulgeneral al PSD le-a dat şi un ordin strategic: „Mergeţi în teritoriu şi vorbiţicu primarii PNL. Refaceţi alianţele”. Preşedintele PSD a declarat în exclusivitatepentru „Puterea” că nu exclude nici o variantă pentru înlăturarea lui TraianBăsescu de la Cotroceni şi a pedeliştilor de la Palatul Victoria. „Nu excludvarianta unei Alianţe cu PNL înregistrată la Tribunal”, a susţinut Ponta,arătând că optica lui s-a schimbat radical. În luna mai a acestui an, liderulPSD declara că nici nu vrea să audă de o alianţă cu PNL. PreşedinteleConsiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat înexclusivitate pentru „Puterea” în luna mai a acestui an că Victor Ponta aprimit mandat să încheie alianţa cu PNL. La momentul respectiv, preşedintelePSD a negat informaţia, dar între timp planurile au fost devoalate.

„Nu vrem sărepetăm momentul 2008”

De ce îşi dorescpesediştii totuşi această alianţă cu liberalii? Răspunsul este unul foartesimplu: pentru a nu repeta episodul din 2008. Înaintea alegerilor parlamentare,între liderii celor două partide a existat un „gentlemans agreement”, prin careCălin PopescuTăriceanu şi Mircea Geoană urmau să anunţe formarea uneimajorităţi imediat după închiderea urnelor. Deşi Ilie Sârbu negociase cu PDLformarea unui guvern PSD-PDL, Mircea Geoană a aşteptat până în ultima clipăformarea unui Executiv alături de liberali. Refuzul lui Tăriceanu de a renunţala funcţia de premier a fost perceput în tabăra social-democraţilor drept o„trădare”. Pentru a nu se repeta istoria, pesediştii spun că rezolvareaproblemei va fi o Alianţă la tribunal, care nu mai poate fi ignorată depreşedintele Traian Băsescu.

„Soluţia pentrudistrugerea PDL”

„Ai noştri auînţeles că este nevoie de această alianţă. Chiar şi Victor Ponta este de acordcu ea. Şi liberalii o vor, doar Crin Antonescu se opune. Cei din jurul lui facdeja presiuni pentru a se bate palma. Antonescu va fi convins că aceasta estecea mai bună soluţie pentru a scăpa de PDL şi Traian Băsescu. Dacă vom batepalma, Crin Antonescu se va ţine de cuvânt, nu se compară cu Tăriceanu. Amvăzut asta la alegerile prezidenţiale”, ne-au declarat surse din conducereaPSD. Pesediştii susţin că cele două partide trebuie să participe separat laalegerile locale, după care se va forma Alianţa. „Dacă se va merge pe votuluninominal în două tururi, pedeliştii nu vor avea nici o şansă, pentru că PNLşi PSD au împreună aproape 70%. Sigur Alianţa îşi va îndeplini obiectivul de50% plus unu din voturi, pentru a da premierul”, au explicat sursele citate. Înaceastă situaţie, pesediştii susţin că preşedintele Traian Băsescu nu va maiputea desemna un premier de la PDL. „După alegeri, democrat-liberalii vor migracătre noi sau către liberali. Practic, dacă PNL vrea să distrugă PDL şi peTraian Băsescu, noi îi oferim soluţia pentru a o face. Separaţi nu avemaceleaşi şanse. Nu le cerem fuziune sau altceva, ne vom păstra identitatea”, aucompletat liderii PSD.

Numele viitoareiAlianţe

Pesediştii susţincă viitoare Alianţă trebuie să facă referire la faptul că sunt capabili săscoată ţara din criză şi să o scape de Traian Băsescu. „Se va merge probabil peideea unui Pol social-liberal, care să ţină cont de interesul naţional”, auprecizat social-democraţii. Conform acestora, Alianţa urmează să fie validatăapoi şi în Consiliile locale şi judeţene, pentru ca liberalii şisocial-democraţii să formeze o majoritate solidă.

Candidatul comunOprescu la Primărie

O variantă-surprizăluată în calcul de pesedişti şi liberali o reprezintă susţinerea candidatuluiSorin Oprescu la Primăria Capitalei. Liberalii sunt interesaţi de o astfel de soluţie,în timp ce la pesedişti ideea este contestată de Marian Vanghelie, interesat sădevină Primarul Capitalei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-04-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz