2019-12-12 14:13

Premierul vrea TVA de 20%, nu de 19%. Iohannis şi Ponta au discutat despre Codul Fiscal

 |  21:01
Premierul vrea TVA de 20%, nu de 19%. Iohannis şi Ponta au discutat despre Codul Fiscal

Președintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Victor Ponta au discutat miercuri despre prioritățile legislative din toamnă, inclusiv despre Codul Fiscal. Dialogul celor doi înalţi oficiali s-a realizat în contextul în care reprezentanții partidelor parlamentare vor avea joi o întâlnire tehnică pe tema Codului Fiscal, retrimis legislativului spre reexaminare de şeful statului. Pentru acest proiect, Parlamentul a fost convocat săptămâna viitoare în sesiune extraordinară, conform celor susţinute de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

În aceste condiţii, Ponta a susţinut că pentru continuarea dezvoltării economice este nevoie ca săptămâna viitoare noul Cod Fiscal să fie votat în Parlament și promulgat de președinte. „(...) Cred în continuare ca un tehnocrat ce sunt, alături de domnul Teodorovici, că important este să dăm mesajul fundamental pentru economie și pe zona socială cu 20% TVA, nu 19%. 20% cotă generală, cu 9% la alimente înseamnă 16% media. Am discutat acest lucru și cu președintele Iohannis și cu guvernatorul BNR, domnul Isărescu, și sper ca liderii politici, Parlamentul să țină cont de opinia noastră tehnocrată, să avem Cod Fiscal, să avem stabilitate economică, să se creeze în continuare locuri de muncă, să crească salariile, să scadă prețurile prin scăderea TVA”, a afirmat prim-ministrul, la începutul ședinței de Guvern.

De asemenea, Ponta a transmis că restul măsurilor care privesc „taxe și impozite pot fi discutate de oamenii politici”. De asemenea, conform premierului, cele patru puncte de TVA care înseamnă șapte miliarde de lei impact negativ nu reprezintă o problemă pentru o economie cu creștere, întrucât în primele șase luni ale anului s-au încasat 10 miliarde de lei în plus la buget.

Toţi bugetarii merită salarii mai mari

În contextul majorărilor salariale pentru personalul sanitar, Ponta crede că și ceilalți bugetari au dreptate când solicită salarii mărite, iar Executivul va discuta și va negocia cu aceștia, şi când va putea, se va ține de cuvânt.

Președintele Senatului şi copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că reprezentanții formaţiunii sale consideră că proiectul Codului Fiscal vine „în sensul așteptărilor mediului de afaceri”. Acesta a indicat că Alianța va susține adoptarea proiectului Codului Fiscal în actuala sa formă. Totodată, Tăriceanu a menționat că reducerea TVA la 19% ar avea un impact psihologic mai puternic asupra consumatorilor decât în cazul în care TVA ar fi redusă la 20%.

Subiectul Codului Fiscal a fost abordat inclusiv de președintele PSRO, Mircea Geoană, care susţine reducerea cotei de TVA de la 24 la 19% şi îşi doreşte ca reducerea de 5% din CAS acordată în 2014 să fie redistribuită între angajatori (2,5%) și angajați (2,5%).

Un punct de vedere a fost exprimat şi de copreședintele PNL Alina Gorghiu, care a subliniat că liberalii nu refuză nici un fel de măsură la discuțiile privind Codul Fiscal, apreciind în acelaşi timp că majorarea salariilor și relaxarea fiscală reprezintă nişte idei bune.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray