2020-04-05 07:46

Presa străină: România, criticată dur, Bulgaria, felicitată

 |  18:57
Presa străină: România, criticată dur, Bulgaria, felicitată

Limbajul dur al raportului Comisiei Europeneprivind Justiţia din România are la bază nemulţumirea Bruxelles-ului faţă deamendamentele la Legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale pentru Integritate(ANI), relatează presa internaţională. Jurnaliştii notează că, în timp ce România a fost criticată,Bulgaria a fost lăudată.

Româniaa fost criticată public pentru că nu îşi respectă angajamentul de luptă împotrivacorupţiei, într-un raport al Comisiei Europene, notează New York Times înediţia electronică. Bulgaria a fost lăudată pentru intensificarea eforturilorde promovare a reformelor.

"Principalulmotiv al severităţii limbajului Comisiei pare să fie dat de nemulţumirea saprivind încercările de subminare a Agenţiei Naţionale de Integritate, care arerolul de a examina conflictele de interese şi de a ancheta persoanele care auacumulat în mod inexplicabil averi în România", notează cotidianulamerican.

UEa criticat dur România pentru că nu depune suficiente eforturi în combatereacorupţiei, lăudând în acelaşi timp activitatea noului Executiv bulgar, observăşi Irish Times.

Comisiaa cerut României să găsească cea mai adecvată modalitate legală de a restabiliatribuţiile ANI, care, potrivit cotidianului irlandez, urma să fie o "armămajoră în lupta împotriva corupţiei şi conflictelor de interese, văzute cafiind foarte frecvente în rândul politicienilor români". Deşi UE a anunţatcă nu va impune sancţiuni financiare României, autorităţile de la Bucureşti setem că Bruxelles-ul ar putea bloca o parte din ajutorul său de 20 miliarde deeuro dacă nu se iau mai multe măsuri de combatere a corupţiei, comenteazăpublicaţia.

La rândulsău, Euronews subliniază că UE a criticatdur România pentru eşecurile din lupta împotriva corupţiei din ţară. UEconsideră că politicienilor români le lipseşte voinţa politică de a continuareformele, încălcând astfel angajamentele asumate la aderare, mai informează Euronews.

Într-unarticol intitulat "Un pas înainte pentru Bulgaria, un pas înapoi pentruRomânia", publicaţia New Europe remarcă faptul că Bulgaria este lăudată deComisia Europeană pentru "voinţa puternică de a implementa reforme",în timp ce România, care înregistrează "importante deficienţe",potrivit raportului CE, nu dispune de suficient "angajament politic"pentru a sprijini reformele.

DacăBulgaria a fost felicitată pentru progrese importante în domeniul Justiţiei,România a fost mustrată pentru că nu şi-a respectat angajamentele, comentează şi Bloomberg.

Le Monde notează că ambelestate mai au mult de lucru în domeniul luptei anticorupţie. Bucureştiul a fostcriticat în particular, remarcă jurnaliştii francezi, pentru lipsa voinţeipolitice în favoarea procesului de reformă.

Şi Financial Mirror remarcă faptul că, prin acest raport, ComisiaEuropeană pune la zid, pentru prima dată, clasa politică românească.

Aderarea la spaţiulSchengen, amânată

Raportul pe Justiţie al Comisiei Europene ar puteaîntârzia intrarea României în spaţiul Schengen, arată EUObserver. Mai multe stateeuropene ar putea susţine, în toamnă, că problemele legate de sistemul judiciarineficient şi corupţia în rândul poliţiei şi vameşilor sunt motive pentru ca UEsă nu acorde încredere României şi Bulgariei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine