2019-08-17 14:16

Președintele Iohannis, CERERE de ultimă oră pentru Comisia de la Veneția

 |  20:13
Președintele Iohannis, CERERE de ultimă oră pentru Comisia de la Veneția

"Președintele Klaus Iohannis consideră că adoptarea unei Opinii Interimare a Comisiei de la Veneția, cât mai curând posibil, este extrem de necesară și va avea o importanță majoră pentru corpul magistraților și pentru întregul sistem judiciar din România", se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Comunicatul Administrației Prezidențiale:

"Președintele României a solicitat Comisiei de la Veneția să analizeze și să emită o opinie cu privire la legile justiției întrucât, dacă acestea intră în vigoare în forma adoptată de către Parlament, vor avea un impact negativ asupra independenței și a funcționării sistemului judiciar din România, implicit asupra statului de drept.

Cele trei legi adoptate de Parlament prezintă multiple deficiențe, iar conținutul lor poate și trebuie să fie îmbunătățit substanțial.

Modificările aduse celor trei legi afectează independența magistraților, prin introducerea unor prevederi criticabile. De exemplu, controlul asupra tuturor soluțiilor date de procurori de către procurorul ierarhic superior se extinde și asupra temeiniciei, nefiind astfel limitat la nelegalitate.

Totodată, este creată o secție specială de investigare a infracțiunilor comise de magistrați (judecători și procurori deopotrivă), ceea ce este de natură să afecteze independența activității magistraților.

În plus, legile au un impact negativ asupra funcționării sistemului judiciar. A fost operată o serie de modificări care pot permite pensionarea magistraților la vârsta de 45 de ani, cu numai 20 de ani vechime în profesie, toate acestea în paralel cu majorarea perioadei de pregătire pentru intrarea în profesie.

De asemenea, prin modificările aduse, avizul conform al CSM pentru stabilirea schemelor de personal ale instanțelor și parchetelor a fost eliminat, decizia urmând să revină doar Ministrului Justiției.

Nu în ultimul rând, modificările aduse legilor justiției conduc la diminuarea rolului garantului independenței justiției – Consiliul Superior al Magistraturii. De exemplu, cele mai multe atribuții ale acestuia, care acum sunt exercitate de către Plen, sunt transferate secțiilor, ceea ce va afecta funcționalitatea CSM și va afecta participarea reprezentanților societății civile membri ai CSM la luarea deciziilor CSM.

Președintele României consideră că opiniile Comisiei de la Veneția, fundamentate pe standardele constituționale europene, constituie repere esențiale în procesul de examinare a normelor constituționale sau legislative care sunt acum supuse analizei.

Drept urmare, opinia Comisiei de la Veneția asupra celor trei legi ne va ajuta să păstrăm valorile esențiale ale democrației, independenței justiției, cooperării loiale între puterile statului, precum și valorile statului de drept".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-06-22Parerea ta...

ANONIM
23 Iun 2018

Fiind justiția putere independentă, în mod constituțional, opinați că este firesc să își manifeste independența semnând chiar și protocoale cu orice altă instituție consideră necesar, instituții care ar putea fi componente ale puterilor executivă sau/și legislativă , ca manifestare a independenței puterii judecătorești, pentru realizarea propriilor atribuții constituționale, judecătoii supunându-se numai legii pentru realizarea atribuțiilor lor ? Remarcați că sunt și legi și regulamente care recomandă încheierea de protocoale între instituții pentru realizarea obiectivelor instituționale reglementate de legile de organizare și funcționare ?
ANONIM
23 Iun 2018

Ați zice "încheierea de protocoale", sau "semnarea de protocoale care să reglementeze (...)" ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray