2020-07-02 12:06

Președintele Iohannis se consultă cu PARTIDELE pentru desemnarea noului PREMIER

 |  14:50
Președintele Iohannis se consultă cu PARTIDELE pentru desemnarea noului PREMIER

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare pentru nominalizarea premierului au început joi după-amiază la Palatul Cotroceni.

Ludovic Orban a anunţat, după întâlnirea cu preşedintele, că PNL l-a propus ca prim-ministru tot pe el, conform deciziei Consiliului Naţional al formaţiunii şi că liberalii susţin organizarea anticipatelor. Orban a mai afirmat că luni conducerea PNL decide componenţa Guvernului şi programul de guvernare, iar săptămâna viitoare au loc discuţiile pentru strategia de declanşare a anticipatelor. Apoi, Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanţii PSD. Aceștia, împreună cu Pro România, îl propun pe Remus Pricopie pentru funcţia de premier. La rândul său, liderul USR Dan Barna l-a propus pe Dacian Cioloş pentru postul de premier.

“A doua solicitare a fost ca USR să facă parte din propunerile de Guvern, în cazul în care nu avem anticipate. Am făcut o propunere de premier, pe Dacian Cioloș. A luat act de propunerea noastră, intenționează să facă o primă nominalizare, mesajul fiind că obiectivul este acela de a avea anticipate, să avem două guverne respinse în Parlament”, a spus Dan Barna.

”Am luat act din presă de autopropunerea domnului Orban din nou de a fi prim ministru. După ce a existat în Parlament cel mai mare scor la o moţiune de cenzură nu ştiu cât de legală este tot propunerea domnului Orban de a fi prim ministru, vom vedea, nu sunt specialist în Constituţie, dar vom cere lămuriri până să ajungem la un voT în Parlament. Domnul Orban dovedeşte că în continuare nu iese din logica abuzului de putere a ordonanţelor date noaptea fără avize şi a încălcării Constituţiei. Domnul Ludovic Orban ar trebui să respecte Parlamentul şi legile ţării şi mai ales Constituţia. Momentan, decizia aparţine preşedintelui României. Preşedintele decide cât de scurtă sau lungă este această criză guvernamentală” a declarat Marcel Ciolacu.

“Începând de săptămâna viitoare vom avea un dialog cu toţi partenerii care au fost alături de noi şi care sunt alături de noi pentru a stabili o strategie comună de declanşare a alegerilor anticipate. Propunerea de prim-ministru, normal, este conformă cu hotărârea Consiliului Naţional al PNL, propunerea de premier al PNL este în persoana preşedintelui Partidului Naţional Liberal, subsemnatul Ludovic Orban. De asemenea am stabilit ca delegaţia să transmită preşedintelui susţinerea pentru obiectivul declarat al preşedintelui, de convocare a alegerilor anticipate, iar în acest sens aşa decizia noastră este aceea de a contribui la respingerea celor două propuneri de guvern care vor fi formulate”, a declarat Ludovic Orban.

Guvernul Orban a fost demis miercuri ca urmare a adoptării moţiunii de cenzură iniţiate de PSD, cu 261 de voturi ”pentru”.

Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz