2020-01-25 12:47

Președintele Senatului îi apără pe senatori: Tăriceanu îl ceartă pe Iohannis

 |  21:01
Președintele Senatului îi apără pe senatori: Tăriceanu îl ceartă pe Iohannis

După ce președintele României, Klaus Iohannis, a criticat votul senatorilor prin care Varujan Vosganian a scăpat de urmărirea penală cerută de DIICOT, iată că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a dat sâmbătă un răspuns printr-un comunicat de presă în care susține că șeful statului schimbă termenii parteneriatului propus Parlamentului.

Comunicatul este adresat și procurorului șef Tiberiu Nițu, care, la rândul său, a criticat respingerea cererii de urmărire penală a fostului ministru al Economiei.

Tăriceanu spune în comunicat că votul în cazul lui Vosganian dat în plenul Senatului „de o majoritate semnificativă, la care au aderat senatori din toate grupurile parlamentare”, a generat o serie de reacții critice la care se vede „obligat” să răspundă, pentru că pun sub „semnul întrebării capacitatea Senatului de a discerne într-o problemă extrem de serioasă și gravă”.

Președintele camerei superioare a Parlamentului amintește în comunicat că pe 9 februarie, în fața plenului reunit al legilsativului, Iohannis a declarat că „își dorește un Parlament puternic” și că „parteneriatul președintelui cu Parlamentul răspunde nevoii de a restabili încrederea în această instituție fundamentală a democrației”.

Cu toate acestea, consideră fostul premier, „după votul din Senat, parteneriatul propus de președinte pentru restabilirea încrederii s-a transformat într-o critică fără menajamente față de opinia exprimată de majoritatea senatorilor”.

Schimbare, dar să știm și noi

„Împărtășesc opinia domnului președinte privind necesitatea unei schimbări cerute de electorat cu ocazia alegerilor prezidențiale dar, înainte de a purcede la schimbare, este absolut necesar să definim reperele acestei schimbări”, spune Tăriceanu. El consideră că după declarațiile lui Iohannis „schimbarea pare mai degrabă, în realitate, o continuare a politicii inițiate de fostul președinte potrivit căreia instituțiile statului, inclusiv Parlamentul, trebuie să se conformeze direcțiilor propuse de Cotroceni”.

„În realitate, spune Tăriceanu, dosarul instrumentat de Procuratura Generală (…) nu se referă la presupuse fapte de corupție ale unui senator, ci pune în discuție o decizie politică a unui ministru în funcție, concretizată printr-o hotărâre de Guvern”. De aceea, încuviințarea urmăririi penale ar fi creat „precedentul” pe baza căruia „orice decizie a Executivului (deci, potențial și a Președintelui) și a oricărei autorități publice ar fi putut fi cenzurată în viitor de către procurori” și care ar fi deschis „calea spre transformarea României într-o republică a procurorilor”.

Inspecția Judiciară pe capul lui Nițu

Președintele Senatului consideră și intervenția lui Nițu drept „neavenită”. Procurorul general a susținut că votul în cazul Vosganian poate fi interpretat „și ca un semnal de neîncredere a Parlamentului în puterea judiciară”. Tăriceanu spune că această declarație „aduce o gravă atingere principiului separației puterilor în stat și reprezintă un atac nepermis la adresa Senatului”. Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să sesizeze Inspecția Judiciară în acest caz, așa cum o face și atunci când unii politicieni critică nepermis puterea judecătorească, crede Tăriceanu.

El spune că și-a propus să nu îl critice pe președintele Iohannis, dar comunicatul nu este o critică la adresa acestuia, ci l-a dat din „necesitatea” de a apăra rolul Senatului de instituție fundamentală a democrației și poziția independentă a acestuia în raport cu celelalte puteri ale statului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-02-15Parerea ta...

ANONIM
16 Feb 2015

Cultura ADN-ul istoriei neamului romanesc si stiinta cea mai importanta componenta a progresului general, in Ro sunt tratate cu indiferenta si lasate in voia arbitrariului de catre submediocritatile politice. Acum poate intelege oricine de ce marii oamenii de cultura si de stiinta ai neamului au emigrat, nu au putut vietui in Ro si nici sa fie patrioti, ei s-au dăruit omenirii pe teritoriul altor tari suspinand de dorul de patrie.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine