2020-04-03 07:53

Preşedintele a confirmat informaţia dată de “Puterea”

 |  19:52
Preşedintele a confirmat informaţia dată de “Puterea”

Modulîn care Traian Băsescu tratează presa a trezit o reacţie virulentă din parteapartidelor de Opoziţie, care îl acuză de comportament abuziv. După ce în cadrulCSAT a fost aprobată Strategia de Apărare a Ţării, unde mass-media apare la locde cinste în categoria vulnerabilităţilor la adresa siguranţei naţionale,preşedintele mai dă o palmă presei. El susţine că aceasta a minţit constant înlegătură cu activitatea autorităţilor în timpul inundaţiilor, ceea ce aprovocat revolta oamenilor. Printr-o deducţie logică, Traian Băsescu a identificatîn ultimele zile campanii de presă cu scopul de a denigra instituţii alestatului, lucru incriminat de documentul CSAT.

După ce “campaniile de presă la comandă, cu scopul de a denigrainstituţii ale statului”, au fost incluse în Strategia Naţională de Apărare aŢării la capitolul “vulnerabilităţi”, preşedintele Traian Băsescu a acuzatmass-media că răspândeşte informaţii false despre inundaţii. El le-areproşat sinistraţilor de la Săuceşti că mint, deoarece se iau după televiziuni.“Nu mint doar miniştri, secretari de stat, ci mint şi oameni obişnuiţi. Amverificat şi pot să spun cu certitudine că la Săuceşti, până în prezent, nu afost alocat nici un ban pentru dig.

Au fost daţi nişte bani comunei Prăjeşti, însăpentru a se face un canal collector care să preia apa Siretului”, a explicat nervosBăsescu. Când o localnică i s-a plâns că primarul din comună a furat şi că numai are încredere în acesta,ta, preşedintele i-a reproşat şi ei că minte.“Doamnă, nici eu nu am încredere în cei care mă mint. Dacă dumneavoastră,spectaculoasă cum sunteţi aici, nu suntem la televiziuni, nu suntem laTatulici, la Dan Diaconescu... Dacă spuneţi că s-au furat bani, minţiţi. Pentrucă nu s-au dat bani. Încetaţi să mai minţiţi în comună, pentru că nu vă luaţidupă televiziuni pentru că nu au interesul să sprijine administraţia. În rest,încetaţi să minţiţi. De ieri doar cu asta sunteţi în gură. Nu vă mai ascultpentru că minţiţi. Nu vă mai ascult”, i-a spus preşedintele femeii dinSăuceşti. Traian Băsescu a identificat astfel trusturile care au răspânditinformaţii false şi care au denigrat instituţii ale statului. În localitateaDorneşti, preşedintele a cerut ofiţerilor SPP să îi înlăture pe jurnalişti dinfaţa sa, ca să îi poată vedea pe militarii care lucrează la podul de pontoane.“Mă pot supăra pe oricine”, i-a replicat el unui ziarist, după care a ordonatSPP-iştilor să-l ia “pe domnul reporter”din faţa lui pentru că nu răspunde la provocări.

Cotroceniultace mâlc

Întrebat dacă declaraţiile preşedintelui,conform cărora presa minte, pot avea o legătură cu strategia de apărare,consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Iulian Fota, arefuzat să comenteze. “Nu este jobul meu să comentez declaraţiile preşedintelui”,a spus Fota. Nici consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu nu a vrut săcomenteze pe subiect, precizând că poate să aibă dreptul de a nu comenta. În schimb,consilierul prezidenţial Valeriu Turcan a avertizat postul de televiziuneAntena 3 că manipulează publicul cu un montaj în care apare preşedinteleBăsescu. "Postul de televiziune Antena 3 a difuzat vineri, 2 iulie 2010,ora 17.00, un montaj video în care unor imagini cu preşedintele României,Traian Băsescu, realizate într-un context diferit, le-a fost suprapus un fundalsonor cu huiduieli. Administraţia prezidenţială consideră că respectivul montajnu este specific unei informări corecte a opiniei publice, fiind vorba, defapt, de o încercare de falsificare a realităţii în scopul manipulării opinieipublice", se arată în sesizarea Administraţiei prezidenţiale, citată deMediafax.

Problema aajuns în Parlamentul European

“Derapajele nedemocratice împotriva preseidin România” au fost subiect de dezbatere, ieri, şi în Parlamentul European,unde social-democratul Victor Boştinaru a atras asupra faptului căadministraţia Băsescu a trecut presa în rândul ameninţărilor la adresasiguranţei naţionale. În replică, deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat că PDLşi Traian Băsescu “nu au făcut nici un gest politic de îngrădire a libertăţiipresei, din 2004 până în prezent, spre deosebire de alte partide”. În opinia sa,presa este liberă şi pentru acest lucru stau mărturie campaniile de presă laadresa preşedintelui ţării. Ea a adăugat că, în propunerea de Strategie deapărare se atrăgea atenţia asupra unor campanii de presă, şi nu asupra mass-medieiîn general, campanii de presă care ar putea să reprezinte vulnerabilităţi laadresa siguranţei naţionale. Deputatul PNL Eugen Nicolăescu este de părere căGuvernul şi Traian Băsescu tratează în mod abuziv mass-media, iar şefulstatului este “împotriva presei care nu-l iubeşte, nu-l pupă şi nu-l laudă”. “PNLs-a exprimat în repetate rânduri că democraţia în România, sub conducerea luiTraian Băsescu, este în mare pericol. Modul abuziv în care Guvernul PDL-Băsescutratează presa, modul în care s-a abordat problema în strategia de siguranţănaţională, nu reprezintă decât o expresie directă a acestei mentalităţi”, a maispus Nicolăescu. Un alt liberal, Mihai Voicu, a arătatcă presa nu minte, ci dimpotrivă, “este din ce în ce mai bine informată” cadovadă stă faptul că atât autorităţile, Guvernul, cât şi preşedintele şi-auluat informaţiile despre inundaţii din mass-media. “Vulnerabilitatea la adresasecurităţii statului o reprezintă comportamentul preşedintelui. Presa trebuie felicitatăpentru implicarea ei. Este o pistă falsă pe care preşedintele încearcă să neatragă, temele de discuţie ar trebui să fie legate de lipsa de reacţie aGuvernului, lipsa de competenţă a miniştrilor şi a celor care trebuiau săintervină”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan.

Stelian Tănase, analist politic

„Duşmanul este presa”

Analistul politicStelian Tănase a declarat pentru “Puterea” că şeful statului “fabulează” şi,fiind un lider populist, are nevoie să identifice un duşman. “Duşmanul estepresa care nu spune ce doreşte el despre inundaţii şi atitudinea lui lainundaţii”, a menţionat Tănase. “Presa reflectă ceea ce face preşedintele, nuinventează un scenariu despre el sau despre un personaj fictiv care ar fipreşedintele Traian Băsescu. Îşi caută vinovaţi când normal ar fi să găseascăsoluţii pentru aceşti amărâţi, nu să reproşeze presei că a dat în directpropriul său comportament faţă de sinistraţi”, a mai comentat Tănase.

Zoe Petre, istoric

“S-a supărat pe Creator”

“Eu văd, cu consternare, că preşedintele, caree în mare măsură o creaţie a mass-mediei, acum s-a supărat pe Creator, ca săspun aşa, şi încearcă să discrediteze presa şi asta o face de multă vreme cutoate discursurile despre moguli. Pe de altă parte, încearcă să sancţionezepresa prin intermediul Guvernului, care n-a mai găsit altă sursă de venit decâtdrepturile de autor”, a spus Zoe Petre.

Radu Filipescu, preşedintele GDS

“Presa poate greşi”

Preşedintele Grupuluipentru Dialog Social, Radu Filipescu, a spus că lucrurile trebuie comentate înansamblul lor şi nu doar pe bucăţi. “Presa are un rol important şi pozitiv, darpoate să şi greşească. Sunt ziarişti şi ziare care greşesc şi sunt alţiziarişti corecţi. Oamenii trebuie învăţaţi să asculte cu discernământ şi cespune presa, şi ce spune preşedintele”, a mai spus Filipescu, adăugând că esteexagerat să spui că declaraţiile lui Traian Băsescu conduc la ideea că presapoate atenta la siguranţa naţională minţind pentru că până acum nu a avutnimeni de suferit din această cauză.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-01-09

Mai multe imagini:
Preşedintele a confirmat informaţia dată de “Puterea”
zoom
Preşedintele a confirmat informaţia dată de “Puterea”
zoom
Preşedintele a confirmat informaţia dată de “Puterea”
zoom

Parerea ta...

VLAD.ADRIAN
06 Iul 2010

Presa ar trebui sa isi vada de treaba la fel cu ar trebui sa isi vada si opozitia si sa nu se mai amestece in toate treburile bune pentru tara si romani, cu atat mai putin sa minta.
AMANU
07 Iul 2010

Din ce vad in ultima vreme, pe la tv si prin ziare(le citesc pe net, platesc doar internetul, pe ziare nu as da un ban) eu nu mai vad nici un jurnalist in adevaratul sens al cuvintului.Sau poate nu am eu notiunea de jurnalist.. Toti ii slujesc pe cei care ii platesc. E normal sa fie asa,si ei trebuie sa traiasca, au familii, case, datorii... dar vreau si eu unul independent, unul mai batrin care sa fi realizat ceva in viata asta si acum la batrinete chiar sa ma ajute si pe mine cu o inf corecta
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine