2020-04-07 11:45

Preşedintele a confirmat informaţia dată de “Puterea”. Băsescu: “Mass-media a atentat la siguranţa naţională”

 |  19:44
Preşedintele a confirmat informaţia dată de “Puterea”. Băsescu: “Mass-media a atentat la siguranţa naţională”

Preşedintele TraianBăsescu a confirmat ieri informaţiile publicate în exclusivitate de “Puterea”,conform cărora anumite relatări despre inundaţii pot fi considerate dreptatentat la siguranţa naţională. Şeful statului a susţinut, într-un interviuacordat postului public de radio, că Trusturile Intact şi Realitatea audecredibilizat autorităţile, ceea ce constituie o vulnerabilitate la adresasiguranţei naţionale.

Ceea ce ieri părea oposibilitate, a devenit astăzi o certitudine. Preşedintele Băsescu aidentificat la postul public de radio mai multe campanii de presă mincinoase,care au atentat la siguranţa naţională. Printreacestea se numără relatările unor posturi de televiziune despre inundaţii şiinformaţiile despre familia preşedintelui, care a fost acuzată că a fostimplicată în trafic de armament pentru grupări teroriste. “O campanie care s-apetrecut în această perioadă de inundaţii de Trusturile Intact şi Realitateaduc la decredibilizarea autorităţilor şi sunt o vulnerabilitate la adresasiguranţei naţionale”, a explicat preşedintele Traian Băsescu. El a adăugat căeste foarte riscantă situaţia când la zeci de mii de oameni s-a distrus sentimentulde încredere al populaţiei în autorităţi. “Eu i-am găsit la Săuceşti pe oameni,care spuneau că primarul a furat banii de dig. Primarul nu avea în atribuţiunirepararea digului. Am găsit un sat care l-ar fi pus pe stâlp direct pe primar,la Săuceşti. O televiziune îşi trimisese om care îi trimitea pe toţi pe dig. «Uitaţi,aici a furat primarul» şi ăla nu primise un ban. Aş întreba eu, câţi bani aprimit omul de teleziune să facă acest lucru? Un ziarist a făcut asta, văsurprinde?”, a descris situaţia găsită în teritoriu preşedintele.

Cazul 2: afacerile cu armament

“Aţi văzut doi ziarişti care şantajau pe şefulANI, doi ziarişti care ne dau lecţii. Au încercat să şantajeze pentru a aflainformaţii din dosare. Nu generalizez cum nu va face strategia de securitate,ci doar menţionează ca o vulnerabilitate. Dacă şeful acelei instituţii, de teamacampaniilor pe care cei doi puteau să le declanşeze, i-ar fi pus la dispoziţiedate din dosarele oamenilor politici. Cum este? Este un tip de vulnerabilitate,mai ales că ambii sunt cunoscuţi ca fiind şantajişti”, a precizat preşedintele.El a reamintit că anul trecut a fost supus unei campanii de presă mincinoasă încare se spunea că “familia preşedintelui ar fi implicată în trafic de armamentpentru grupări teroriste”. “Campaniile nereale în care încerci denigrarea uneiinstituţii sau a unui demnitar al statului fără să ai acoperire în fapte, dar ofaci pentru a-l discredita în faţa cetăţenilor şi în faţa comunităţii internaţionalesunt o vulnerabilitate”, a conchis preşedintele Traian Băsescu. ConformStrategiei de Apărare a Ţării, “fenomenul campaniilor de presă la comandă cuscopul de a denigra instituţii ale statului prin răspândirea de informaţii falsedespre activitatea acestora” este trecut la capitolul “vulnerabilităţi” laadresa siguranţei statului.

Radu Moldovan, vicepreşedinte PSD

“Vulnerabilitate la adresa siguranţeinaţionale este în continuare Traian Băsescu, care a fost prins din nou pe piciorgreşit cu aceste inundaţii, n-a existat reacţie, nu există oameni competenţi.Traian Băsescu trebuia să mulţumească întregii prese care, prin campaniilemediatice de strângere de bani şi ajutoare, a făcut mai mult pentru aceisinistraţi decât Guvernul. Traian Băsescu continuă în acelaşi stil pe care îlare de şase ani, nu-şi asumă nimic şi în permanenţă găseşte vinovaţi, deaceastă dată presa, altădată Parlamentul. Preşedintele are un proiect foartebine pus la punct, de a se război cu ultima redută care nu se face preş în faţaPreşedinţiei şi a Guvernului. PSD a cerut retragerea Strategiei de Apărare aŢării şi va reacţiona când Strategia va fi dezbătută în Parlament. Suntem totalîmpotriva unei astfel de abordări pentru că Traian Băsescu are un planstructurat de război împotriva presei. Preşedintele se îndreaptă spre oconducere autoritară, iar singurii care astăzi nu execută ceea ce spune TraianBăsescu sunt ziariştii, oamenii care lucrează în media, şi Opoziţia. În rest, areuşit să-şi numească oamenii peste tot şi ei execută ce spune preşedinteleTraian Băsescu. Dacă mergem în istorie să vedem cum s-au instalat dictaturile,o să vedem că au existat anumiţi paşi.”

Eugen Nicolăescu, deputat PNL

“Reacţia preşedintelui este stupidă şi dedictator. Într-o ţară normală, presa este liberă, indiferent dacă slăbeşte saunu puterea, ea informează aşa cum crede de cuviinţă. Publicul a evoluat dinpunct de vedere democratic şi ştie să aleagă, să deceleze între o părere saualta. Faptul că preşedintele condamnă presa la modul global este o maregreşeală, o mare eroare. Mass-media ar trebui să fie mult mai vigilentă laaceste atacuri împotriva democraţiei. În loc să-şi ceară scuze pentru prostiape care a făcut-o că a introdus în Strategie mass-media la capitolul“vulnerabilităţi”, a repetat acelaşi lucru după ce atâta lume a arătat că esteo greşeală imensă, când la Comisia Europeană sunt discuţii ample pe aceastătemă, când în Parlamentul European se poartă o discuţie serioasă despre ce seîntâmplă în România. Chiar să persişti, fără raţiune, într-o asemenea eroareeste de necalificat. Din fericire, documentul CSAT fără aprobarea Parlamentuluinu există şi nu produce vreun efect. SRI şi celelalte autorităţi sunt subordonateoricum lui Traian Băsescu, ele vor face ce spune preşedintele. Vor executaordinele orbeşte.”

Cezar Preda, preşedinteleComisiei de control a SIE şi SRI

“Cred că preşedintele ştie ce spune, pentru căare toate argumentele şi datele necesare. Pe anumite entităţi de media leinteresează doar lipsa de reacţie a instituţiilor statului. Spun încontinuu căGuvernul nu se pricepe. Nu au vrut să prezinte însă şi modul pozitiv cumGuvernul a reacţionat la inundaţii, cum s-aufăcut comandamentele ş.a.m.d. Imaginea din exterior, dacă ar fi să ne uităm latelevizor, ar fi că în ţară situaţia a fost scăpată de sub control lainundaţii, ceea ce nu este deloc adevărat. Legat de siguranţă naţională, vă potspune, atât cât mă pricep, că peste tot în lume mass-media este urmărită lacapitolul vulnerabilităţi. Vorbim de derapajele mass-media, nu de presă însine. Derapajele media pot produce vulnerabilităţi statului, la fel cum poateproduce vulnerabilităţi nefuncţionalitatea justiţiei, de exemplu”.

Lakatos Petru,deputat UDMR

„Este un puct de vedere personal, nu e un punct de vedere al UDMR. Oreacţie oficială a UDMR probabil că nu va apărea, pentru că nu a fost implicatîn interviul preşedintelui dat la radio (râde). Preşedintele a intrat pe ostradă cu sens unic. Este eronată abordarea sa de a se război cu mass-media.Dumnealui, când s-a dus în acea comună inundată (Săuceşti, n.r.) s-a bazat penişte informaţii şi a făcut nişte afirmaţii care s-au dovedit ulterior a fi nuchiar exacte. Mă refer la banii pe care i-a primit acel primar pentruconstrucţia digului. Şi acum preşedintele merge pe această stradă cu sens unicşi nu are încotro. Se poate ca ziariştii să mai greşească, iar atunci ceridreptul la replică. Chiar şi mie mi s-a mai întâmplat. Dar nu te poţi război cumass-media.”(I.D.)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-01-21Parerea ta...

ARGATU
08 Iul 2010

SI PRESA ARE MORALITATE SI DEONTOLOGIE.Trusturile de presa dispar in Europa Asa cum sublinia un consilier prezidential,Europa democrata este pe cale de a interzice trusturile de presa,deoarece prin prestatia unui oligarh cu zeci de organe de presa democratia este grav afectata. Am trecut prin regimuri avand la baza ideologia urii:fascistii cu ura de rasa si antisemitismul,comunistii cu ura de clasa. Oare a evoluat politica romaneasca dupa 1989? Ma tem ca nu,clasa politica fiind doar continuatoarea celor care excelau in comunism,de la functii in CC(Iliescu) la rudenii cu grangurii comunisti,Nastase(ginere de ministru comunist),Olteanu (nepotel de membra comitet executiv PCR si cominformista) si as putea da o lista lunga. Pentru eficienta acesti ingeri negri ai urii si-au tocmit tonomate,ziaristi profesionisti care au devenit portavocea lui Felix,Iliescu,Olteanu etc. Naucitor ceea ce am auzit azi la postul Realitatea TV:exista ziaristi care apeleaza chiar la servicii de consultanta (un fel de licitatie) care sa le recruteze clienti-oligarhi pentru care sa scrie pe baza de plata,dupa care primind plata scriu editoriale in diferite ziare.Curios ca numele acestor asa zisi ziaristi coincide cu cei numiti de Presedinte. Se pune intrebarea,exista oare o deontologie a presei? Se pare ca exista o asemenea deontologie si ca ziaristii competenti si atasati muncii de ziarist o respecta. In cele ce urmeaza voi comenta doar o serie de principii,enuntate de Vitalie Dogaru (dupa David Randall, Jurnalistul universal, Polirom, Iasi, 1998) In primul rand este vorba ca ziaristica trebuie sa se bazeze pe nevoia datoriei,a ceea ce statutul de ziarist cere si in al doilea rand ziaristul onest isi considera ca necesar o serie de obligatii morale. Exista o serie de norme generale cum ar fi: -Libertatea presei -Respectul fata de adevar -Responsabilitatea fata de propria semnatura, nume -Responsabilitatea fata de surse si public -Obiectivitatea In randul datoriilor autorul enumera: -Nu rani pe nimeni -Nu minti -Nu incalca promisiunile odata facute La care se mai pot adauga: -Ajuta-ti semenii -Incurajeaza talentele altora -Arata-ti recunostinta Ziaristul onest,dedicate meseriei sale respecta un cod etic,indifferent de consideratii care tin de proprietatea ziarului sau de poazitia sa ierarhica: 1. Jurnalistii trebuie sa-si serveasca numai organul de presa si audienta acestuia 2. Orice material trebuie sa reprezinte cautarea onesta a adevarului 3. Nu trebuie acceptate nici un fel de stimulente pentru difuzarea unui material 4. Nu se accepta ca publicitatea sa influenteze, direct sau indirect, continutul emisiunilor 5. Materialele nu trebuie trimise spre aprobarea sau verificarea nimanui din afara ziarului 6. Intotdeauna sursele sunt citate cu acuratete 7. Nu va folositi de pozitia dvs. pentru a obtine diferite avantaje 8. Nu promiteti nimanui ca veti suprima un material in schimbul unor favoruri 9. Nu pacaliti oamenii sa va dea informatii 10. Nu inventati si nu –imbunatatiti- informatia 11. Niciodata nu va deconspirati sursele 12. Intotdeauna corectati-va greselile 13. Nu aveti voie sa beneficiati de pe urma materialelor pe care le difuzati Ramane sa ne miram cat de departe au ajuns ziaristii-tonomat in incalcarea regulilor deontologice,care au fost inlocuite cu pachetele de euro si cu vanzarea constiintelor lor. Sa deschizi televizorul si sa vezi plictsitor de constant cat de rau este Basescu,cat de incult este el sau fiica sa,sa faci aprpouri nesarate la o fosta consiliera sau sa spui ca tot timpul este beat cred ca acesti ziaristi,daca realmente ii putem numi asa,duc ziaristica romaneasca in preistoria ziaristicii,facand din mass media un instrument gangstresc pus in slujba unor moguli,care cred ca daca au multe antene vor deveni mari si vor lua in franciza insasi Romania. Acesti indivizi au o parere proasta despre Romania si Romani pe care ii considera ca o puponerie de imaturi in care ei-desteptii-le arata calea. Iata ca lucrurile nu mai pot merge asa,si datoram Excelentei Sale Presedintele clarificarea problemei si trimiterea la gunoi a presei aservite .Institutiile statului,spune Presedintele nu vor fi confiscate de cativa bogatasi care confisca libertatea presei,numai pentru ca au cumparat-o si considera si tara ca proprietatea lor personala. Destul cu mogulii de presa si cu ziaristii-tonomat!
GEORGETA
08 Iul 2010

presdintele nu este corect; pensionara de la saucesti ii spunea despre felul cum a fost furata ea personal de catre primar,care i-ar fi dat 4000 ron si in acte a scris ca i-a dat 8000 ron; dupa a doua discutie cu femeia, desi aceasta i-a spus clar ca e vb despre ea, presedintele a continuat discutia cu cei ce il insoteau ca e vb despre dig; cu alte cuvinte o tinea pe a lui. despre dig au aparut documente care aratau ca -s-au dat banii, a recunoscut si angajatul Cj bacau, dar presedintele ignora
VLAD.ADRIAN
08 Iul 2010

Presedintele Traian Basescu are dreptate in ceea ce priveste presa de la noi, este prea bagacioasa si nu-i bine.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine