2020-03-30 16:15

Preşedintele Traian Băsescu, bagă Republica Moldova în UE

 |  20:01
Preşedintele Traian Băsescu, bagă Republica Moldova în UE

Presa străină îl acuză pe Traian Băsescu, căfavorizează intrarea moldovenilor în UE, prin acordarea unor facilităţi, cum arfi mărirea numărului de paşapoarte româneşti care le sunt acordate cetăţenilordin Republica Moldova. Preşedintele esteacuzat de publicaţia străină Der Spiegel că le facilitează moldovenilor accesulîn "paradisul economic al Uniunii Europene". Preşedintele României, TraianBăsescu, intenţionează să le ofere cugenerozitate sute de mii depaşapoarte româneşti locuitorilor din Republica Moldova, astfel că aceştiaajung "pe uşa din spate" în paradisul economic al Uniunii Europene, scriu jurnaliştii străini de la revista DerSpiegel.

Der Spiegeleste de părere că, din dorinţa de a creşte numărul cetăţenilor români, preşedinteleTraian Băsescu a acceptat ca numărul paşapoartelor acordate lunar să ajungă la10.000, în acest an. În acest mod, Uniunea Europeană, care deja manifestăreticenţă faţă de extindere, se dezvoltă pe ascuns spre est, fără vreunreferendum sau vreun acord de la Bruxelles, Berlin sau Paris.

Potrivitpublicaţiei germane,România a accelerat "ofensiva denaturalizare" în Moldova, după ceAlianţa pentru Integrare Europeană a ajuns la putere.

"Deşi România a fost afectată grav decriza financiară, această ţară a acordat împrumuturi generoase statului vecinanul trecut. Gardul de sârmă ghimpată de la frontieră a fost demontat şi, dintoamna anului trecut, moldovenii care locuiesc pe o rază de 30 de kilometri defrontieră au putut vizita România fără viză", scrie Der Spiegel.

Se pare că Guvernul moldovean nu este deranjat de avansurile României.Dintre cei 53 de membri ai coaliţiei guvernamentale, nouă au paşaport românesc,iar alţi 11 au aplicat pentru obţinerea unuia. Iar în condiţiile în care MihaiGhimpu este în prezent preşedintele interimar al Moldovei, în fruntea statuluise află un unionist, aşa cum sunt numiţi cei care pledează pentru reunificareaRomâniei şi Moldovei.

PrimarulChişinăului, Dorin Chirtoacă, care este şi nepotul actualului preşedinte interimarGhimpu, a declarat că "România şi Moldova sunt foarte apropiate, făcândcomparaţie cu Germania şi cu Bavaria".

Publicaţiastrăină precizează faptul că majoritatea moldovenilor nu sunt atraşi de ideeareunificării cu România. Bruxellesul s-a autosesizat înceea ce priveşte situaţia actuală a imgranţilor moldoveni.Eurodeputatul Andreas Mölzer, membru al Partidului Libertăţii din Austria, acerut deja Comisiei Europene să oprească iniţiativele României în acest sens,precizează Der Spiegel.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-04-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine