2020-06-01 07:12

Preşedinţii de consilii judeţene, aleşi din nou uninominal?

 |  12:24
Preşedinţii de consilii judeţene, aleşi din nou uninominal?

Potrivit unor surse guvernamentale, pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de Guvern de luni, 3 iunie, ar putea intra o ordonanţă de urgenţă care reintroduce alegerea uninominală a preşedinţilor de consilii judeţene.

Conform sitiripesurse.ro, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea și completarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali se află în procedură de trasparenţă decizională. Acesta ar putea fi inclus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de guvern de azi.

1. La articolul 1, alineatele (2), (4) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

"Art. 1. - (2) Consiliile locale şi consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

...........................................................

(4) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, prinscrutin uninominal.

(5) Viceprimarii, precum și vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectivconsiliile judeţene.", este una dintre modificările propuse.

Vezi AICI proiectul integral! (.pdf)

La ultimele alegeri locale, cetăţenii au votat doar listele de partid pentru consiliile judeţene, preşedinţii consiliilor fiind aleşi prin vot de consilierii judeţeni.

Conform aceleiaşi surse, decizia referitoare la revenirea la alegerea directă a preşedinţilor de consilii judeţene urmează să fie adoptată "având în vedere disfuncționalitățile create în practica administrației publice locale, generate de diferențele dintre regimul juridic aplicabil primarilor și cel aplicabil președinților consiliilor județene, în pofida faptului că aceștia exercită atribuții, similare, în vederea corelării rolului și atribuțiilor președinților consiliilor județene, care sunt, similar primarilor, autorități executive la nivelul județului, cu modul de alegere a acestora, în scopula oferi o mai mare legitimitate, reprezentativitate și stabilitatepreședinților consiliilor județene, precum și a uniformizării legislației care reglementează alegerea și statutul aleșilor locali până la organizarea alegerilor locale din luna iunie 2020."


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine