2020-08-10 19:33

Prima femeie preşedinte din Brazilia. Traseul fostei activiste în gherilele revoluţionare

 |  17:29
Prima femeie preşedinte din Brazilia. Traseul fostei activiste în gherilele revoluţionare

Fostăactivistă în gherilele revoluţionare de stânga, întemniţată şi torturată întimpul diactaturii, Dilma Roussef a devenit duminică prima femeie preşedintedin Brazilia, în urma unui vot determinatde susţinerea totală din partea preşedintelui în exerciţiu, extrem de popular,Luiz Inacio Lula da Silva, care nu mai poate candida pentru un al treileamandat. Economista Dilma Rousseff, mâna dreapta a lui da Silva, va preluaconducerea uneia dintre economiile emergente cu cea mai mare creştere la nivelglobal.

Lipsităde carismă şi fără a mai fi aleasă înainte, Dilma, aşa cum o numesc familiarbrazilienii, a jucat un rol important în cadrul Guvrenului şi a câştigatreputaţia de "doamnă de fier" a Braziliei pentru că istoria ei estemarcată de fermitate şi succes. Dilma Rousseff ar putea fi considerată cea maiputernică femeie a lumii, după cum indică statisticile.

DilmaRousseff, astăzi în vârstă de 63 de ani, a făcut parte timp de 16 ani dinPOLOP, un grup în afara Partidului Comunist brazilian, care încerca săpropovăduiască socialismul celor care nu ştiau mare lucru despre el. Dilma s-aalăturat unor grupuri radicale secrete care au ridicat armele împotrivaregimului militar care a preluat puterea în 1964. Ea a ajuns în VAR-Palmares,mişcare clandestină. În anii '60 şi '70, membri ai unor astfel de organizaţiiau răpit diplomaţi străini pentru răscumpărare. Cu toate că spune că niciodatănu a folosit arme, Dilma a fost prinsă şi torturată de poliţia secretăbraziliană în închisoarea din Sao Paulo, echivalentă cu Abu Ghraib-ul irakian.A fost condamnată la închisoare pentru "subversiune" şi eliberatădupă trei ani. Acum, Dilma mărturiseşte că a vrut să schimbe lumea. În anii 1970ea s-a întors la universitate şi a început să lucreze pentru guvern în 1975.

În1986, a fost numită şef pe finanţe în Porto Alegre, capitala statului RioGrande, Brazilia, unde abilităţile ei politice au început să se facă remarcate.În 1993, a fost numită secretar al energiei în acest stat. În 2000, l-asusţinut pe Lula şi Partidul Muncitorilor, care milita pentru creştereeconomică în acelaşi timp cu combaterea sărăciei. Cei doi s-au înţeles dinprima clipă, şi Dilma a devenit ministru al energiei, în 2003. După doiani, a devenit şeful Cabinetului prezidenţial. Lula a fost alături de ea înaprilie 2009, când Dilma a fost diagnosticată cu cancer limfatic, boală pecarea învins-o. În 2005, scandalul finanţării paralele a campaniei PartiduluiMuncitorilor a decapitat conducerea formaţiunii lui da Silva, constrângând-i pe"greii" guvernului să demisioneze. Atunci, ministrul energiei, DilmaRoussef, a fost propulsată în prim-planul guvernării.

Chiardacă gândirea ei politică a evoluat drastic, Dilma Rousseff rămâne mândră de rădăcinile ei radicale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-07-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz