2020-02-16 21:26

Primul lider politic, pus sub acuzare pentru rolul în criza finaciară globală

 |  17:36

Premierămondială. Fostul prim-ministru al Islandei, Geir Haarde, a fost citat să aparăîn faţa unei instanţe speciale, o mişcare care ar putea să-l facă primul lidermondial ce urmează să fie acuzat în legătură cu criza financiară globală, informazăhuffingtonpost. com.

Dupăo dezbatere aprinsă marţi, parlamentarii au votat 33-30 pentru trimiterea îninstanţă a lui Haarde pentru că nu a prevenit prăbuşirea finaciară a Islandeiîn 2008 - o criză care a declanşat proteste, a răsturnat guvernul şi a aduseconomia într-un impas după colapsul monedei naţionale. Haarde este pasibil de o pedeapsăde până la doi ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. Instanţa dejudecată, care va lua în discuţie acuzaţiile este convocată pentru prima datăîn istoria Islandei. O data a şedinţei nu a fost încă stabilită. Haarde, ex-liderul PartiduluiIndependenţei, nu mai este în parlament şi a demisionat din funcţie anultrecut, după protestele la scară largă în ţară şi pentru a urma un tratamentpentru cancerul esofagian. Fostul premier a declarat că s-a făcut tot ce s-aputut pentru prevenirea crizei şi că are încredere că va fi reabilitat, totulfiind o peresecuţie politică.

“Vinovaţiifără vină”

Islanda a trecut de la miracolul economic la faliment cândsistemul bancar al ţării s-a prăbuşit înoctombrie 2008 , urmând criză după criză. În aprilie, un raport de 2.300 depagini, realizat de o Comisie guvernamentală pe marginea colapsului bancar, l-aacuzat pe Haarde şi pe seful Bancii Centrale, de “neglijenţă gravă” care apermis inflamarea sistemului finaciar , în lipsa unei supravegheri adecvate şide asumarea unor riscuri excesive. PallHreinsson, un judecător al Curţii Supreme care a condus Comisia Specială deInvestigaţie, a identificat şapte oficiali responsabili pentru criza care alovit ţara, între care Haarde şi Oddsson. Cu toate acestea, nici un alt oficialnu a fost trimis marţi în faţa instanţei, ceea ce a atras critici dinpartea unora care consideră că vinatrebuie extinsă pentru toţi responsabilii. Pe de altă parte, unii cred căHaarde, ca lider, e singurul care trebuie să plătească. Înainte de a fipremier, acesta a fost ministru de finanţe şi ministru de externe. El a dat vina pe bănci în trecutşi a declarat că oficialii guvernamentali şi autorităţile de reglementare au făcuttot posibilul pentru a preveni criza. Un exemeplu de gafă majoră a băncii centrale a fostcă angajaţii au uitat de prelungirea unui acord de 500 milioane dolari deîmprumut, făcut în martie 2008, cu Banca Reglementelor Internaţionale de laBasel, Elveţia. O încercare tardivă de a primi o prelungire nu a fost acordatăde către banca internaţională.Tribunalul Special va consta din 15 membri - cincijudecători de la Curtea Supremă, un preşedinte de tribunal districtual, unprofesor de drept constituţional şi opt persoane alese de către Parlament lafiecare şase ani.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-02-02Parerea ta...

DETECTIV
01 Oct 2010

BOC E IN JOC DE GLEZNE...SE PREGATESTE SI EL SI ALTII SA ADOPTE MODELUL ISLANDEZ! CEA MAI IEFTINA FORTA DE MUNCA(PUSCARIASII DIN GUVERNELE CRIZEI)PE INVESTITIILE CE AU INTARZIAT CU BUNA STIINTA SA LE DEMAREZE CAND PUTEAU !
DETECTIV
01 Oct 2010

SI PARLAMENTARII RUSINII SA SE DUCA LA MUNCA IEFTINA !(LA PUSCARIE)
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine