2020-08-11 16:32

Principiile lui Macovei

 |  21:01
Principiile lui Macovei

Răzvan Mateo Mateescu

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a dat publicităţii un document în care enumeră „principiile unei Alianţe de Dreapta şi candidatul la Preşedinţie”, şi vorbeşte despre viitorul PDL într-o astfel de alianţă.

Astfel, în opinia lui Macovei, o alianţă de Dreapta, care trebuie să fie alternativa la „stânga coruptă reprezentată de PSD” trebuie să fie reprezentată de oameni integri, competenţi şi credibili. De asemenea, trebuie construită doar pe baza „respectului faţă de statul de drept, de lege şi justiţie, faţă de valorile de dreapta, şi respectul faţă de partenerii noştri occidentali”.

Ca prim principiu, Macovei spune că este necesară susţinerea unui candidat comun al Dreptei la funcţia de preşedinte al României „împotriva celui susţinut de mafia PSD”. Acest candidat trebuie să garanteze românilor continuarea luptei anticorupţie, dar şi „respectarea legii şi a valorilor de dreapta, a mediului de afaceri şi a României cinstite şi muncitoare”. Trebuie să fie credibil, dedicat valorilor Dreptei şi „validat prin ceea ce deja a făcut”.

În al doilea rând, notează Macovei, partidele care vor compune viitoarea alianţă trebuie să îşi asume public anticorupţia şi aplicarea egală a legii pentru toţi cetăţenii ca fiind nenegociabile. De asemenea, în economie, formaţiunile politice componente să susţină că soluţia este capitalismul, că proprietatea privată este sacră, că sectorul privat trebuie stimulat, iar libertatea persoanei în raport cu statul este esenţială. „Corupţia este «tiranie», sărăcie, faliment al statului şi încalcă demnitatea oamenilor”, scrie Macovei.

DNA şi ANI

DNA şi ANI, două instituţii prin care „PDL a apărat statul de drept” şi cele mai eficiente şi independente instituţii anticorupţie, sunt model pentru întreaga Europă, iar această poziţie să fie susţinută de toţi partenerii de alianţă. „Un capitol nenegociabil trebuie să fie «Lege, Anticorupţie, menţinerea independenţei DNA şi ANI, menţinerea independenţei Justiţiei»”, afirmă Macovei.

De asemenea, alianţa de Dreapta trebuie să afirme „public şi clar respectul şi ataşamentul faţă de partenerii noştri din Europa şi Statele Unite, că menţine România în democraţie, pe direcţia Vest”, se mai spune în document.

În fine, alianţa va trebui să aplice „condiţii minimale de etică politică”. „Politicienii care au fost condamnaţi şi cei care au fost ofiţeri sau colaboratori ai Securităţii nu pot fi membri ai alianţei. Politicienii care au decizii de incompatibilitate sau conflict de interese trebuie să se retragă până la expirarea interdicţiilor aplicate de instanţe”.

Dacă există persoane sau structuri care s-au poziţionat până acum împotriva principiilor de mai sus, Monica Macovei le cere „să îşi asume greşelile trecute şi să afirme public că nu vor abdica niciodată de la anticorupţie, stat de drept şi opţiunea euro-atlantică a României”, iar „orice încercare de a acţiona împotriva acestor principii trebuie sancţionată fără ezitare”.

Ce trebuie să facă PDL

Despre PDL, Macovei spune că trebuie să îşi păstreze identitatea „pentru a putea fi garantul, ca şi până acum, al independenţei Justiţiei şi instituţiilor anticorupţie”. De asemenea, trebuie să îşi consolideze filialele, pentru a fi puternic în alianţă şi să revină la perioada când era „partidul primarilor”, cu ierarhii bazate pe performanţă individuală şi lideri credibili în faţa electoratului.

În jurul acestor principii trebuie să se formeze alianţa de Dreapta pentru a fi credibilă şi a oferi o alternativă la socialismul corupt şi oligarhic promovat de PSD. În jurul acestor principii, PDL poate fi deschis unor construcţii politice, indiferent de simpatii şi animozităţi personale, prezente sau trecute.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz