2020-08-14 18:02

Procesul lui Iohannis merge mai departe. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca recursul ANI să se judece

 |  21:01
Procesul lui Iohannis merge mai departe. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca recursul ANI să se judece

Răzvan Mateo Mateescu

Apelul făcut de Agenția Națională de Integritate (ANI) în cazul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis se va judeca, după cum a hotărât completul-filtru de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), marți. Recursul se va judeca în instanța supremă, iar rezultatul procesului va fi definitiv. În acest dosar, primarul Sibiului a fost acuzat de ANI că s-a aflat în stare de incompatibilitate deoarece a ocupat și o funcție de reprezentant al municipalității în adunările generale ale acționari ale societăţilor SC Apă Canal SA (începând din 30 aprilie 2009) şi SC Pieţe SA (din 5 august 2010) din Sibiu.

Raportul de evaluare prin care ANI l-a declarat pe Iohannis Klaus Werner în stare de incompatibilitate datează din 24 aprilie 2013.

După ce ANI a publicat raportul, Iohannis l-a atacat în justiție și, în septembrie 2013, a câştigat procesul la Curtea de Apel Alba Iulia. Judecătorii i-au admis contestaţia şi au decis anularea raportului de evaluare. Însă hotărârea curții de la Alba Iulia a fost contestată de ANI la instanţa supremă.

Termen de 10 zile pentru părți

Ajuns la ÎCCJ, dosarul a revenit unui așa-numit complet-filtru, în sarcina căruia intră, de fapt, trierea cazurilor. Acest complet decide care din dosare pot face obiectul unui proces la ÎCCJ, adică „admisibilitatea” acestora. Practic, referitor la apelul făcut de ANI, filtrul putea decide că nu mai are rost să fie judecat și cazul era închis. Înalta Curte de Casație și Justiție „dispune comunicarea raportului asupra admisibilităţii în principiu a recursului către recurenta-pârâtă Agenţia Naţională de Integritate, către intimatul-reclamant Klaus Werner Iohannis şi către intimata-pârâtă Inspecţia de Integritate, cu menţiunea ca părţile să formuleze în scris un punct de vedere asupra raportului, în termen de 10 zile de la comunicare”, conform deciziei de marți.

În consecință, dosarul merge mai departe și va intra în faza de judecată a recursului, la un complet de judecători ai instanţei supreme.

Candidatul intră în prezidențiale

Și totuși, luni, preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat că nu mai e cale de întoarcere în privința participării sale la alegerile prezidențiale și va candida indiferent de ceea ce se va decide Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Pot să vă spun că voi candida indiferent ce o să se întâmple. Candidatura mea este depusă, este definitivă şi voi fi pe buletinul de vot. Nu pornesc de la premisa că mâine se va întâmpla ceva deosebit la ÎCCJ”, spunea, luni, Iohannis, la Adevărul Live, și a adăugat că, dimpotrivă, premisa pe care o ia în considerație este aceea a unei victorii în procesul cu ANI.

„Nu am cum să pierd, în primă instanţă am câştigat şi încă foarte bine, acest proces. Nu există nici o chestiune suplimentară faţă de ce s-a discutat pe fond şi nu există pentru mine nici un motiv să cred că aş putea să pierd acest proces, şi atunci, sigur, dacă ar fi un termen relativ rapid, s-ar judeca, aş câştiga procesul şi ar fi scoasă această chestiune din discuţia publică”, a explicat candidatul ACL. El se declară mai puțin îngrijorat decât „ceilalți” pentru că stă „foarte solid cu acest caz” și nu își face „nici un fel de probleme”.

Liberalul și-a lansat luni proiectul pentru țară cu titlul „România lucrului bine făcut”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz